Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.

Terje RakkeNordic Life - Visitnorway.com
Artiklen er leveret af

Alt fra råben og skrigen over glædestårer til total tavshed. Nogenlunde sådan beskriver Kjetil Skogli turisternes første møde med naturens eget fyrværkeri, Nordlys.

Som etableret guide og fotograf i Tromsø har Kjetil Skogli gennem årene arrangeret mere end 1.000 ture med flere end 6.000 turister fra alle egne af verden - lige fra Singapore i øst til USA i vest - ud i den nordnorske natur til det overvældende sansemøde.

Joanna Lumley og BBC’s møde med Nordlys

Berømtheder på tur

[fakta-3][fakta-1]Blandt de mange gæster tæller også flere berømtheder sammen med deres familier samt den engelske komiker og skuespiller Joanna Lumley, der tilbage i 2008 tog med BBC til det nordlige Norge for at opleve Nordlys på første parket.

”Hvis man har set udsendelsen med Joanna Lumley, vil man også få en klar fornemmelse af, hvad det er for nogle overvældende reaktioner, naturoplevelsen giver turisterne,” siger han.

Nordlys hele året

Det bedste tidspunkt at opleve Nordlys er om vinteren. Fra slutningen af august og frem til midten af april er nætterne så mørke, at man kan få et fantastisk indtryk af Nordlyset, som i øvrigt er på himlen året rundt. I sommerhalvåret, hvor der er midnatssol, er det dog svært at spotte Nordlyset.

”De fleste turister kommer først hen i januar, hvor det også er flot at tage ud i naturen på hundeslæde, ski eller snescooter og opleve Nordlyset,” fortæller Kjetil Skogli.

Stockshots - Visitnorway.com
100 procent træfsikkerhed

Hvis Kjetil Skogli skal give de bedste råd til at opleve Nordlys, er det at booke en guidet tur.

”Du kan naturligvis opleve det fra Tromsø, for du skal være mere end ualmindeligt uheldig for aldrig at opleve Nordlys, hvis du kommer herop i vinterhalvåret. Men oplevelsen af Nordlys ude i naturen er bare den bedste,” siger han.

En væsentlig faktor for den bedste oplevelse er klart vejr, og her skiller Tromsø og omegn sig positivt ud. Tromsøs beliggenhed gør, at vejrforholdene er så gunstige, at der næsten altid vil være mulighed for at kunne opleve godt Nordlys et eller andet sted i området – om det så kræver en tur på op til 500 kilometer for at få den bedste oplevelse.

”Teoretisk set er det muligt at se Nordlys cirka 160 dage i Nordnorge – vejr og Nordlys-aktivitet taget i betragtning. Min personlige hitrate er 95 procent, men i løbet af alle de tre-seks dages ture, jeg har arrangeret gennem årene, har der indtil videre været 100 procent træfsikkerhed,” siger Kjetil Skogli.

The Bucket List

”Da jeg begyndte som Nordlys-guide, var det typisk voksne mennesker, der kom for at opleve Nordlyset for at tjekke det af på deres Bucket List. Men i de senere år er det også yngre mennesker,” siger han og tilføjer:

”Men stadig kommer der flere, som har turen som en af deres højeste ønsker midt i en alvorlig sygdom eller i en høj alder. Nordlys-turen bliver en af deres sidste oplevelser, og det er meget rørende,” siger Kjetil Skogli.

Foto: Bjørn Jørgensen - Visitnorway.com
Not that spectacular!

Den 53-årige guide har dog også haft turister, der har reageret lidt mere usædvanligt end de fleste.

”Jeg havde en nydelig ældre dame fra England, som var taget herop med sine børnebørn for at se Nordlys. Da det var meget glat, blev hun siddende i bilen og nød synet gennem de nedrullede bilruder. På et tidspunkt ringede hun hjem til sin mand og sagde ’Yes, I’ve seen them. It is not that spectacular’. Det var en af de mere sjove kommentarer, jeg har oplevet,” siger han med et lille grin.

En anden pudsig oplevelse var med endnu en dame, der efter at have set det flotteste Nordlys i udbrud, kiggede på sit ur og bemærkede, at klokken nu var 20, så hun ville gerne hjem.

”Hun blev ret stille, da jeg oplyste hende, at hjemturen ville tage fem timer,” siger han.

Terje Rakke Nordic Life - Visitnorway.com

Følg
Jyllands-Posten
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Annoncørbetalt indhold Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her