Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne

Foto:Visitnorway.com
Artiklen er leveret af

Alle gode gaver, de kommer fra oven. Sådan cirka står der i en gammel salme, og sådan kunne man også tro, det hænger sammen med sneen til en god alpin pist. Men sandheden er, at det forholder sig nærmest omvendt.

Grundlaget for en vellykket skisæson er nemlig, at der lægges en ”sål” af kunstsne.

Allerede i løbet af oktober begynder de mange hundrede snemaskiner at sprøjte deres ”hvide guld” ud over de norske fjeldsider. Forinden er alle maskinerne blevet transporteret tilbage i terrænet efter at have været til service hen over sommeren. Når snekanonerne er på plads, skal de monteres med slanger til indsugning af vand og luft, som bliver komprimeret til den kunstige sne.

I et stort område som Trysil er der tale om hele 420 maskiner fordelt på de mange pister, forklarer driftchef hos Skistar Trysil, Jan Lindstad.

 ”Det bedste er, når der er en blanding af natursne og kunstsne på bakkerne. Derfor kører kanonerne gennem hele sæsonen,” siger Jan Lindstad, der har mere end 40 års erfaring i arbejdet med snesikkerhed og snekvalitet.

Foto: CH - Visitnorway.com

Garanti for sne på pisterne

De enkelte destinationer kan have forskellige teknikker til at skabe den perfekte sne, så de deler ikke ud af deres viden om alle dele af processen. Men fælles for dem er, at pisterne er et miks af natursne og kunstsne. Snekanonernes sne er mere kompakt end natursne, og derfor smelter den ikke lige så hurtigt. Da den samtidig er koldere end de græsklædte fjeldskråninger, får den også natursneen, der allerede i november begynder at drysse ned over området, til at holde længere.

Sne fakta

Mange destinationer har online-snerapport, som du kan følge i ugerne op til din skiferie. Følg vejret før og under din skiferie her:

http://www.fnugg.no/

How to make snow – se denne forklaring på, hvordan de dygtige norske snow managers bruger snekanonerne:

https://youtu.be/IQ3kQPWlU-o

Dermed spiller kunstsneen en vigtig rolle for den snegaranti, som de fleste norske destinationer stiller gæsterne i udsigt. I Trysil og Hemsedal træder snegarantien i kraft 17. december i år (hhv. 20 km og 8 km pister). Andre steder som Hafjell og Kvitfjell starter snegarantien allerede 3. december (5 km pister – fra 24. december 20 km pister).

”Vi har holdt vores løfte i alle de år, vi har haft snegaranti indtil nu,” siger Jan Lindstad.

How to make snow – se denne forklaring på, hvordan de dygtige norske snow managers bruger snekanonerne:

Kunstsneen er sålen

Med en kompakt sål af kunstsne er snepatruljerne altså klar til at tage hul på præparering af løjperne lige så snart, de første kaskader af natursne er væltet ned over fjeldene. I Norge har man endnu ikke nævneværdige udfordringer på grund af klimaforandringerne, så snekanonernes vigtigste rolle er ikke at holde liv i destinationer, som er uheldige med vejrliget. Kunstsneen betyder til gengæld, at fjeldene får den perfekte sne, som skigæster elsker og vender tilbage til år efter år.

Og når sæsonen er i gang, spiller de kunstige snekrystaller stadig en vigtig rolle som supplement til natursneen. Antallet af skigæster har været stigende i mange år, og derfor vil der være stort slid på dele af pisterne.

Foto: Visitnorway.com
Foto: CH - Visitnorway.com
”Snekanonerne sørger for, at sneen altid er god på de områder, hvor der er mest pres på,” forklarer Jan Lindstad.

En vigtig del af denne historie er naturligvis også de snepatruljer, som arbejder i døgndrift og gennem hele natten for at præparere løjperne.

Et perfekt miks og et bredt tilbud

Når familien sidder med røde kinder i liften og deler rundt af de flødekarameller, far altid har med i skijakkens dybe lommer, glædes I gerne over, at der er så mange forskellige muligheder i terrænet; både blå og sorte pister, børnebakker og terrænparker, vild offpiste og hyggelig hestevognstur.

Men det er ikke det eneste vellykkede miks på jeres ski-destination. For langs med pisterne kan I se snesevis af snemaskiner, som hele tiden er klar til at drysse et ekstra lag på.

Sneen, som er grunde til at familien vender tilbage til Norge vinter efter vinter, er i sig selv den mest vellykkede blanding – den perfekte sne skabes af et perfekt miks af veldistribueret kunstsne sammen med de rigelige naturlige snemængder på fjeldsiderne. CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.