Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker

Foto: CH - Visitnorway.com
Artiklen er leveret af

Telemarken er Norges største sammenhængende skiområde, og med kun tre timers kørsel fra færgelejerne i Oslo, Kristiansand eller Larvik, har danske skiturister fået en forkærlighed for disse dele af de norske fjelde.

Det er egentlig ganske forståeligt, for Telemarken har en enestående cocktail af muligheder for både familieskiferie og de mere rå nedfarter, hvor du ikke kan nå at tørre din løbende næse undervejs.

Foto: Trond Stegarud visitrjukan.com

Vi ved, at norske skidestinationer er dygtige til at lave tilbud for hele familien, skiskoler og aktiviteter for de yngste. Det er næsten lige så sikkert, som det er at der altid er sne på de norske fjelde om vinteren. Det er også specialet i Telemarken, hvor de største af de otte forskellige destinationer hedder Rauland/Vierli, Vrådal og Gaustablikk. Men det er alt det andet – offpiste, terrænpark, et enormt kælkeanlæg og næsten 500 km langrendsspor – som kan give skiminder for livet i Telemarken.

Liften kører inden i fjeldet

Det vildeste først: Offpiste. Det sydlige Norges højeste fjeld hedder Gaustatoppen, og det er muligt at køre offpiste fra 1883 meters højde. Hvis vejret er klart, er der nogen, der har regnet ud, at du kan se en sjettedel af Norge herfra, og på østsiden af fjeldet er der markeret en rute ned ad fjeldet, som kan køres af alle på nær nybegynderne.

Foto: Ian Brodie visitrjukan.com
Nordsiden af fjeldet er betydeligt mere krævende, så du skal følges med en guide, når du kløver den fine, uberørte sne på vej ned mellem grantræerne i faldprocenter omkring 40 grader.

For at nå Gaustatoppen skal du dog ramme ugerne 7, 8, 9 eller 10. Den eneste måde at komme til tops om vinteren er nemlig en tunnelbane, som løber inde midt i selve fjeldet. Banen var i mange år en militær hemmelighed, men i dag er den åben for skiturister i fire uger i højsæsonen – og det er en næsten lige så uforglemmelig oplevelse som nedturen på ydersiden af fjeldet.

Området Gaustablikk, hvor Gaustatoppen ligger, har også en meget anerkendt bane for speedskiing, hvis du er dén slags vovehals.

Vær opmærksom på puddersne-alarmen

Telemark Super Ski er et liftkort, som dækker i alt 123 pister og 54 lifter (samt 460 km langrendsløjper).

Det største område i Telemarken er Rauland/Vierli, hvor du finder 32 km alpine pister og 16 lifter. For de yngre eller ungdommelige familiemedlemmer er der Vierli terrænpark, som er kåret til Norges bedste, og de tre km lange kælkebakker udgør Europas største kælkeanlæg.

Raulandsfjell Skisenter deler liftkort med Rauland og Vierli, og det er her, du finder de stejleste sorte og røde pister, hvor der virkelig er basis for at lave en Go Pro-film, du har lyst til at vise kollegerne eller klassekammeraterne, når du er tilbage fra ferien. Raulandsfjell har også en offpiste-arena, hvor det gælder om at være hurtigt ude af starthullerne, når der er puddersne-alarm.

Foto: Terje Rakke, Nordic life

Langrend fortjener afterski
Fabrikken med tungt vand

Telemarken var centrum for en vigtig begivenhed under Anden Verdenskrig, da norske frihedskæmpere i 1943 satte en stopper for nazisternes udvikling af en atombombe. Det skete, da de saboterede en fabrik, som producerede ”tungt vand”, der er vigtig i arbejdet med radioaktivt materiale.

Det dramatiske forløb blev i 2015 til tv-serien ’Kampen om Det Tunge Vand’, som bl.a. har Søren Pilmark og Maibritt Saerens på rollelisten og som også havde store seertal, da den blev vist på dansk tv.

Fabrikken ligger i Rjukan et kvarters kørsel fra Gaustablikk, og der er mulighed for at booke et besøg.

Blandt de danskere, som kender til Telemarken ved vintertide, har mange nok allerede prøvet langrendsski. Er du en af dem, som endnu ikke har prøvet den specielle, nordiske teknik, har du store oplevelser i vente.

Overalt i Telemarken er der velpræparerede løjper, oftest som dobbeltspor eller mere, hvor du kan gå på opdagelse – både på højfjeldet og i de sneklædte skove.

Din dunkende puls, når du glider rundt om fjeldene, ud og ind mellem træerne, skaber en følelse af, at du hører hjemme i det betagende landskab. Selv om du kun er en meget, meget lille del af det.

Og hvis du synes, du fortjener en kold fadøl eller en kop varm chokolade med cognac, når du er færdig med en dag på alpine pister, så skulle du prøve at komme tilbage efter 25 km på langrendsski i højfjeldet!

Læs mere om Telemark her CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.