Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.

Foto: CH - Visitnorway.com
Artiklen er leveret af

For mange danskere er skiferie lig med familieferie. Man går utålmodigt og kigger på sin søn eller datter; hvornår kan vi første gang få ski under de små fødder? Efter 3 års-fødselsdagen? 4 år?

Når tiden kommer, er transporttiden en anden faktor med stor betydning for, om det er sjovt at have børn med. En lang køretur med trætte børn er ikke altid lykken. Og hvor gode er mulighederne for, at børnene kan gøre deres første ski-erfaringer i begynder-terræn – samtidig med at de voksne kan sætte korsbånd og albueled på spil med nedture i høj fart?

Svaret på disse udfordringer – og mange andre – ligger ofte i Norge. F.eks. på det traditionsrige Norefjell, som ligger blot halvanden times kørsel nordvest for Oslo – ca. otte timers kørsel fra København.

Fotos: CH - Visitnorway.com

Norges største faldhøjde

Da Oslo i 1952 blev Skandinaviens første værtsby for vinter-OL, var de alpine konkurrencer henlagt til Norefjell på grund af områdets store faldhøjde på 1.010 meter, der er Norges største faldhøjde. Og de naturlige forhold skaber den dag i dag et meget attraktivt alpint område med 22 nedfarter – den længste sammenhængende rute er 6,5 km.

 Overalt i de norske fjelde finder du snegaranti, og sådan en lover de også i Norefjell. Og vigtigere endnu; du kan også regne med, at sneføret holder den samme høje kvalitet som andre områder i Norge, hvor de efterhånden har ophøjet brugen af snekanoner til en forfinet kunstart. Norefjell har op til denne sæson øget sin kapacitet af snekanoner markant og kan dermed garantere endnu bedre forhold.

 Ved foden af fjeldet ligger søen Krøderen (ca. 130 meter over havets overflade), og her finder du også det ene af to børneområder. Det andet ligger oppe på fjeldet, og de kan begge levere alt, hvad en dansk skifamilie måtte efterspørge: Stolelifter, skiskoler i de danske skoleferier, flade pister med sjove elementer. Der er også skiskole for viderekomne.

Foto: Marek Michalek - Foap - Visitnorway.com

Ski-in ski-out

Bunden af fjeldet, hvor du ankommer i din bil, ligger forholdsvist lavt og har derfor gode adgangsforhold også i perioder med snefald. Skihytter og lejligheder er stort set alle ski-in ski-out cirka halvvejs oppe ad fjeldet.

OL 1952
Ved OL i 1952 blev de alpine bakkeløb afviklet i Norefjell. Det gav en guldmedalje til Norge i storslalom ved Stein Eriksen. Eriksen vandt også sølv ved specialslalom, hvor en anden nordmand fik bronze. Heishuset, hvor skiliften blev drevet under OL-stævnet for 65 år siden, er i dag omdannet til en charmerende restaurant
Speed skiing
Norefjell tilbyder bl.a., at du kan prøver kræfter med speed skiing. Men tænk dig om, før du kaster dig ud i dit første forsøg på den næsten lodrette bakke. Verdensrekorden i speed skiing er svimlende 248 km/t. (Når en faldskærmsudspringer er i frit fald på maven med arme og ben ud til siden, er farten ca. 220 km/t.)
Vidste du …
Vikersundbakken på Norefjell er verdens største skihopbakke. Størrelsen er 225 meter, og her blev der i marts 2017 sat verdensrekord, da østrigske Stefan Kraft hoppede 253,5 meter. Bakken blev ikke benyttet under OL 1952 – dengang hoppede OL-atleterne fra Holmenkollen.

Hotellet Norefjell Ski & Spa er den ene af tre nominerede til Årets Bedste Spa Resort i Norge i 2017, så her er også mulighed for lidt ekstra forkælelse efter strabadserne ude på pisterne.[

Norefjell er jo ikke kun for familier med mindre børn. Medbragte teenagere – eller mor og fars indre teenager – kan finde masser af udfordring i de to terrænparker, som er placeret midt i området.

De sammenlagt 25 km pister har også to self-timing anlæg og en pist til speed-skiing.

Norsk vildmark

De træklædte norske fjelde er ikke bare et smukt syn, når du slapper af i liften eller nede i dalen. De udgør også et ideelt område til offpiste-eventyr for den erfarne skiløber.

Og som alle steder i Norge er der milevis af langrendsspor, så måske skulle Norefjell være destinationen, hvor du kastede dig ud i denne særlige, nordiske disciplin? Langrend er en fantastisk måde at bevæge sig i terrænet på – med høj eller lav puls, men altid med den næste betagende udsigt lige rundt om det næste hjørne.

Langrend har måske ikke samme fart og tempo som alpint skiløb. Men pauserne har høj klasse, når du sidder midt ude på fjeldet med pulsen dunkende – og mellem grangrenene kan du se hele vejen ned til søen i dalen.

Norefjell har omkring 120 kilometer langrendsspor, så du behøver heller ikke se den samme udsigt igen og igen.

Se den 6,5 km lange, sammenhængende nedkørsel på Norefjell

Læs mere om Norefjell her CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.