ide-huse

Sådan skaber du dit nye hjem

Der skal træffes rigtig mange beslutninger, når drømmehuset skal realiseres. Arkitekt Klaus Strange-Munkholm giver her gode råd til, hvordan dit nye hus bliver, som du gerne vil have det.

"Selv om rumfordelingen er ens i mange nye huse, er der så mange muligheder for at sætte sit personlige præg på huset i materialevalget. Selv om vi laver typehuse, bygger vi ikke to huse, der er ens," siger arkitekt Klaus Strange-Munkholm fra Idé-huse.
Artiklen er leveret af

Er du i tvivl om, hvorvidt du er til en funkisvilla, et moderne parcelhus eller et vinkelhus?

Så er det en god idé at henlægge søndagsudflugten til et nybyggerkvarter, hvor det er nemt at danne sig et overblik over de forskellige stilarter og materialer.

"Der er meget stor forskel på, hvordan huse ser ud i dag, så det er en god idé at tage billeder af de huse og detaljer, man godt kan lide," siger Klaus Strange-Munkholm, der er arkitekt hos Idé-Huse, som årlig opfører ca. 80 boliger rundt i landet. Læs mere her

Når byggegrunden er erhvervet, skal man tænke over, hvor boligen skal placeres på grunden. Placeringen har stor betydning for lysindfaldet i de forskellige rum samt solen på terrassen.

"Det er mest ønskværdigt at placere huset så langt op mod det nordlige skel som muligt. Derved får man mest glæde af solen ude og inde og undgår, at huset skygger på grunden," siger arkitekten.

Man skal overveje, hvornår man bruger sin terrasse. Er man hjemme i dagtimerne og gerne vil nyde morgenkaffen på terrassen, eller er man først hjemme sidst på dagen?

"Man misser man aftensolen, hvis terrassen vender stik syd. Løsningen er at vende den syd/vest eller lade terrassen følge huset rundt," siger arkitekten.

Smart multirum

Lysindfaldet betyder meget i et hus. Det optimale er at placere soveværelset mod nord, så man undgår et overophedet soveværelse. Husets hjerte er ofte køkken-alrummet, derfor giver det god mening at vende køkkenvinduerne mod lyset.

"Køkkenet er livsnerven i huset, og det er her, familien opholder sig det meste af tiden. Faktisk er det mit indtryk, at folk ikke bruger deres stuer så meget som tidligere," siger Klaus Strange-Munkholm.

Med udgangspunkt i køkken-alrummet kan man fordele værelserne. Børnene når hurtigt en alder, hvor de nyder at have deres egen afdeling med tilhørende badeværelse, mens far og mors soveværelse ligger i den modsatte ende af huset.

"De fleste nyopførte parcelhuse er på ca.180 kvadratmeter, for mange vil gerne have et multirum til børnene, hvor der er plads til PlayStation og racerbane, walk-in closet til de voksne og flere badeværelser, og så løber det op," siger Klaus Strange-Munkholm. Læs mere her

De færreste nybyggede huse har loft og kælder, og derfor er det en god idé at afsætte kvadratmeter til julepynt og skistøvler i form af et depotrum.

I mange moderne huse har forældrene deres egen afdeling.

Børneværelse bliver til billardrum

Multirummet erstatter en egentlig gang mellem værelserne og er den smarte afløser for 70'ernes pistolgang, hvor værelserne typisk var placeret ned ad en lang, mørk gang.

"Det er smart at undgå spildplads til gange, for det er nogle dyre kvadratmeter, som man ikke får glæde af," siger arkitekten.

Tendensen er, at nybyggede huse har meget store rum, men arkitekten fra Idé-Huse anbefaler, at man overvejer størrelsen, da det kan være svært at indrette alt for store rum.

"Alternativt kan man lave en halv væg, som går ud i lokalet, og skaber dybde i rummet," siger Klaus Strange-Munkholm.

Endelig skal man huske på, at børnene en dag flyver fra reden og tænke over, hvordan man så vil bruge sit hus.

"Hvis man tænker langsigtet, kan man fra starten overveje, hvad man vil bruge børneværelserne til, når børnene er flyttet hjemmefra. Hvis huset er konstrueret, så væggen mellem værelserne ikke er bærende, kan man jo rive den ned og få ét stort værelse til billardbordet, når børnene er væk," foreslår arkitekten. Læs mere her

Følg
Jyllands-Posten
ide-huse

Undgå byggeriet bliver en økonomisk ruin

Drømme koster ikke noget, men når de skal realiseres, bliver man nødt til at tænke sig om, hvis ikke boligdrømmen skal ende som en økonomisk ruin. Boligøkonom Lise Nytoft Bergman fortæller her, hvordan man undgår de værste faldgrupper.
ide-huse

Få styr på paragrafferne

Det er sjovere at vælge det nye køkken til drømmehuset end at kigge på paragrafferne, men det kan blive rigtig dyrt, hvis man ikke har vendt 'det, der står med småt' med en boligadvokat.
ide-huse

Sådan bliver boligen lavenergivenlig

Et lavenergihus er til gavn både for miljøet og økonomien, men der er mange parametre, der skal gå op for at opnå det optimale resultat. Desuden er lovgivningen til nybyggeri netop blevet skærpet. Energiekspert Niels Hørby Jørgensen viser vej til den energivenlige bolig.
ide-huse

Sådan bliver byggeprojektet en succes

Et byggeprojekt kan hurtigt blive til søvnløse nætter, da der er rigtig mange detaljer, som skal på plads, før det nye hus står klar. Den uvildige byggesagkyndige Claus Lauritzen fortæller her, hvordan man undgår, at drømmehuset bliver et mareridt.
ide-huse

Sådan skaber du dit nye hjem

Der skal træffes rigtig mange beslutninger, når drømmehuset skal realiseres. Arkitekt Klaus Strange-Munkholm giver her gode råd til, hvordan dit nye hus bliver, som du gerne vil have det.