ide-huse

Sådan bliver byggeprojektet en succes

Et byggeprojekt kan hurtigt blive til søvnløse nætter, da der er rigtig mange detaljer, som skal på plads, før det nye hus står klar. Den uvildige byggesagkyndige Claus Lauritzen fortæller her, hvordan man undgår, at drømmehuset bliver et mareridt.

Der er rigtig mange ting, der kan gå galt i en byggeproces. Derfor er det godt at alliere sig med en uvildig sagkyndig, der kan følge byggeriet, finde fejlene og tage eventuelle problemer i opløbet. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Forstil dig, du står og kigger på en bar mark. Prøv så at forestille dig, at otte måneder senere ligger dit drømmehus færdigt og klar til indflytning på grunden.

Der er rigtig mange valg, der skal træffes, rigtig mange ting, der kan gå galt, og rigtig mange misforståelser, der kan opstå undervejs. Derfor er det vigtigt, at man som nybygger allerede fra begyndelsen tager en uvildig ekspert med på råd.

"Det er ikke nok at spørge en onkel, der er murer, for der kommer dagligt nye ting, som opdateringer af regler, nye reglementer eller måder at gøre tingene på. Derfor er det vigtigt, at man hyrer en byggesagkyndig, der har en opdateret viden, og som ikke er følelsesmæssigt eller økonomisk involveret i projektet," siger Claus Lauritzen, der er byggesagkyndig og grundlægger af Byggetilsynet.dk.

Han anbefaler også, at man gennemgår kontrakten med en boligadvokat, så der kommer styr på juraen. Læs mere her

Fanger fejl og mangler

Den uvildige byggesagkyndige skal med på råd, før kontrakten underskrives, for når byggeriet er i gang kan det være for sent at fange fejl og kræve ændringer.

"Den uvildige byggesagkyndige gennemgår alle de byggetekniske detaljer i kontrakten. Hvilken mørtelfuge skal der bruges, hvad med isoleringen og ekstrafunderingen? Hvordan er det prissat? Jo flere detaljer, der er beskrevet, jo mindre kan der gå galt under byggeriet. Og i kontraktfasen er man nødt til at gå helt ned i detaljer, som hvor stilkontakterne skal sidde, for det er det, der er beskrevet i kontrakten, man får leveret," fortæller Claus Lauritzen.

Når byggeriet går i gang, fører den byggesagkyndige tilsyn med huset og fanger fejl og mangler undervejs. Det kan være alt fra skæve vægge, til manglende fastgørelser af tagkonstruktionen eller dampspærrer og vådrumsmembran, der ikke er udført korrekt.

"Håndværkerne lægger måske ikke mærke til fejlene, fordi de er på byggepladsen hver dag, men den byggesagkyndige ser på byggeriet med friske øjne. Tit skyldes fejlene forglemmelser fra håndværkernes side," siger den han. Læs mere her

Når huset står færdigt, deltager den byggesagkyndige i overdragelsen, hvor hele huset skal gennemgås minutiøst.

"Når først nøglen er overdraget, kan man ikke længere påpege et hak i gulvet eller en rids i en bordplade, fordi det ikke kan bevises, at det ikke er beboerne selv, der har lavet den. Derfor skal man være grundig," siger Claus Lauritzen, der fortæller, at den byggesagkyndige også deltager i et og femårs gennemgangen af boligen.

Når drømmehuset er færdigt, bliver man nemt forblændet og ser ikke huset med kritiske øjne, men det gør den uvildige byggesagkyndige. Er man først flyttet ind, er det for sent at påpege ting som hak i gulvet eller ridser i bordpladen.

Følg
Jyllands-Posten
ide-huse

Undgå byggeriet bliver en økonomisk ruin

Drømme koster ikke noget, men når de skal realiseres, bliver man nødt til at tænke sig om, hvis ikke boligdrømmen skal ende som en økonomisk ruin. Boligøkonom Lise Nytoft Bergman fortæller her, hvordan man undgår de værste faldgrupper.
ide-huse

Få styr på paragrafferne

Det er sjovere at vælge det nye køkken til drømmehuset end at kigge på paragrafferne, men det kan blive rigtig dyrt, hvis man ikke har vendt 'det, der står med småt' med en boligadvokat.
ide-huse

Sådan bliver boligen lavenergivenlig

Et lavenergihus er til gavn både for miljøet og økonomien, men der er mange parametre, der skal gå op for at opnå det optimale resultat. Desuden er lovgivningen til nybyggeri netop blevet skærpet. Energiekspert Niels Hørby Jørgensen viser vej til den energivenlige bolig.
ide-huse

Sådan bliver byggeprojektet en succes

Et byggeprojekt kan hurtigt blive til søvnløse nætter, da der er rigtig mange detaljer, som skal på plads, før det nye hus står klar. Den uvildige byggesagkyndige Claus Lauritzen fortæller her, hvordan man undgår, at drømmehuset bliver et mareridt.
ide-huse

Sådan skaber du dit nye hjem

Der skal træffes rigtig mange beslutninger, når drømmehuset skal realiseres. Arkitekt Klaus Strange-Munkholm giver her gode råd til, hvordan dit nye hus bliver, som du gerne vil have det.