ide-huse

Sådan bliver boligen lavenergivenlig

Et lavenergihus er til gavn både for miljøet og økonomien, men der er mange parametre, der skal gå op for at opnå det optimale resultat. Desuden er lovgivningen til nybyggeri netop blevet skærpet. Energiekspert Niels Hørby Jørgensen viser vej til den energivenlige bolig.

Solceller er en god løsning for at komme i mål med energikravene til nybyggeri.
Artiklen er leveret af

Skal vinduerne være energiklasse A eller B? Skal der solceller på taget? Skal huset opvarmes med jord-eller fjernvarme?

De færreste mennesker bygger hus mere end én gang i livet, og derfor kan det godt være noget af en jungle, når den kommende boligejer skal vælge de bedste og mest energirigtige løsninger. Desuden er energikravene til nybyggeri netop blevet skærpet i det nye byggereglement, BR15. Det betyder, at boligens energiforbrug skal være ca. 30 procent lavere, og kravene bliver yderligere skærpet i 2020.

"Det er ét stort puslespil at få det hele til at gå op, men det kan blive dyrt, hvis man ikke når i mål med de energibesparende løsninger. Hvis huset ikke lever op til lovgivningen, kan det ikke energimærkes. Så kan man ikke få afsluttet sin byggesag og dermed er det ikke sikkert, at man kan få det endelige kreditlån," siger den uvildige energiekspert Niels Hørby Jørgensen fra Energitjenesten. Læs mere her

Han udfører energiberegninger og rådgiver private om, hvordan man vælger de mest energivenlige løsninger til sit hus.

"Det er vigtigt at tænke energi-spørgsmålene ind i byggeprocessen så tidligt som muligt, for selve udformningen af huset betyder meget for energiforbruget. Huset skal helst være så kompakt som muligt, da hver kvadratmeter overflade taber varme," siger Niels Hørby Jørgensen.

Tænk over hvordan du placere dine vinduer. Et vindue taber 10 procent mere energi end en væg, men kan også virke som solfanger, hvis det vender mod syd.

Tænk over vinduerne

Mange nye huse har store vinduespartier, men et vindue mister på en mørk vinderdag ca. 10 gange så meget energi som en væg. Niels Hørby Jørgensen anbefaler, at man nøje overvejer antallet af vinduer og deres placering.

"Hvis man vender vinduespartiet mod syd, virker der som en solfanger, men så er udfordringen, at moderne huse tit bliver meget varme om sommeren, fordi der er mange vinduer. Nye huse taber ikke naturligt varme som et gammelt hus, og så hober varmen sig op." Læs mere her

Vinduerne skal være energimærkede B med to lag glas, men mange vælger vinduer med tre lag glas, som er energimærkede A og har en merpris på ca. 20 procent ifh. B-energiniveau vinduer.

"Det er en nem måde at nå i mål med 2015-kravene, og man sidder lunt bag tre lag glas," siger energieksperten.

Fjernvarme eller varmepumpe

Det kan sagtens koste 20.000 kroner om året at varme et gammelt hus op, mens varmeregningen i et nyt hus ligger på ca. 5.000 kroner. Udfordringen er at vælge den rigtige type varme til sit nye hus. Fjernvarme er den nemme løsning, der ikke kræver en stor investering i et anlæg, men prisen på fjernvarme svinger rundt i landet.

"Desuden er der en årlig afgift per kvadratmeter, og 3.000 kroner er meget at betale i afgift, hvis du har et lavt forbrug. Nogle fjernvarmeværker har indført en lavere fast afgift, hvis der er tale om et lavenergihus," siger Niels Hørby Jørgensen.

Varmepumper, som udvinder varme fra jord eller luften, kræver en større investering - f.eks. koster et jordvarmeanlæg 120.000 kroner - men er på sigt ofte en billig løsning.

"Man kan prøve at regne på det set over tyve år. Hvad er ens forventede energiforbrug sat op mod investeringen og ens forventning til energipriserne? Hvis man har et stramt budget, kan det være nødvendigt at vælge det varmeanlæg, der kræver den mindste investering," siger energieksperten. Læs mere her

Følg
Jyllands-Posten
ide-huse

Undgå byggeriet bliver en økonomisk ruin

Drømme koster ikke noget, men når de skal realiseres, bliver man nødt til at tænke sig om, hvis ikke boligdrømmen skal ende som en økonomisk ruin. Boligøkonom Lise Nytoft Bergman fortæller her, hvordan man undgår de værste faldgrupper.
ide-huse

Få styr på paragrafferne

Det er sjovere at vælge det nye køkken til drømmehuset end at kigge på paragrafferne, men det kan blive rigtig dyrt, hvis man ikke har vendt 'det, der står med småt' med en boligadvokat.
ide-huse

Sådan bliver boligen lavenergivenlig

Et lavenergihus er til gavn både for miljøet og økonomien, men der er mange parametre, der skal gå op for at opnå det optimale resultat. Desuden er lovgivningen til nybyggeri netop blevet skærpet. Energiekspert Niels Hørby Jørgensen viser vej til den energivenlige bolig.
ide-huse

Sådan bliver byggeprojektet en succes

Et byggeprojekt kan hurtigt blive til søvnløse nætter, da der er rigtig mange detaljer, som skal på plads, før det nye hus står klar. Den uvildige byggesagkyndige Claus Lauritzen fortæller her, hvordan man undgår, at drømmehuset bliver et mareridt.
ide-huse

Sådan skaber du dit nye hjem

Der skal træffes rigtig mange beslutninger, når drømmehuset skal realiseres. Arkitekt Klaus Strange-Munkholm giver her gode råd til, hvordan dit nye hus bliver, som du gerne vil have det.