Lån til boligkøb – hvilken type lån er bedst?
Når man skal købe bolig, har de fleste behov for at låne en større sum penge. Der er dog ikke kun én type lån, man kan tage i forbindelse med et boligkøb. Man kan vælge at tage et realkreditlån eller et banklån. Realkreditlån er ofte det billigste lån, man kan tage i forbindelse med et boligkøb. Det skyldes, at realkreditlånet har en fast rente, der ikke ændrer sig over tid. Banklån har derimod en variabel rente, som kan stige og falde i takt med markedet. Det er dog ikke altid, at realkreditlånet er det bedste valg. Hvis man forventer, at renten på banklånet vil falde i de kommende år, kan det være en fordel at vælge et banklån frem for et realkreditlån. På den måde kan man spare penge på sin gæld over tid.
Hvad er et realkreditlån og et banklån?
Et realkreditlån er et lån, der udbydes af et realkreditinstitut. Et realkreditlån er den mest almindelige type lån, når man køber bolig. Dette skyldes blandt andet, at det er den billigste type lån på markedet. Realkreditlånet udstedes af en realkreditinstitut som eksempelvis Totalkredit. Løbetiden på et realkreditlån er typisk 30 år. En god idé kan være at sammenligne forskellige realkreditlån for at få en godt overblik over mulighederne - sammenlign realkreditlån her. Ved et banklån udsteder bank selv lånet. Ved et banklån vælger man ofte selv, om renten skal være fast eller variabel. Løbetiden på et banklån kan variere fra 5-30 år – alt efter hvilken bank, man vælger at optage lånet igennem. Mange vælger både at optage et realkreditlån og et banklån, når ejerboligen skal finansieres, og de fleste foretrækker at optage det størst mulige beløb i et realkreditinstitut, og det mindst mulige beløb i banken, da det ofte er det dyreste lån.
Hvad skal man overveje, når man skal vælge lånetype?
Når man køber bolig, er det vigtigt at overveje, hvilken type lån, der passer bedst til sine behov. Der er nemlig stor forskel på de forskellige lånetyper, og derfor kan det være en god idé at undersøge markedet grundigt, inden man træffer sit valg. Derudover skal man også overveje, hvilken rente, man foretrækker, ligesom man også skal tænker nøje over lånets ÅOP (årlige omkostninger i procent), når man vælger et lånetype til boligkøb. ÅOP viser nemlig alle de omkostninger, der er forbundet med et givent lån - både de synlige og usynlige - såsom gebyrer og renter.
Kan man omlægge sine lån?
Man kan sagtens omlægge sine lån. Mange gør det for at få en bedre rente på sine lån, eller måske fordi man har flere lån hos forskellige udbydere. En god idé er at undersøge sine nuværende lån, og sammenligne dem med den type lån, man ønsker i fremtiden. Er det et fastforrentet lån eller et variabelt forrentet lån, man ønsker? Er det udelukkende et realkreditlån, eller også et banklån? Nogle gange kan det være en god idé at skifte fra et variabelt forrentet til et fastforrentet lån - især hvis renteniveauet er lavt, som det nogle gange er tilfældet. På den måde er man sikret en lav rente på sit boliglån i fremtiden, selvom renten måtte stige igen.