Er dit hår blevet tyndt? Det bør du vide om hårtab

Artiklens øverste billede

At miste sit hår kan skade ens selvværd, og der kan være mange grunde til hårtab. Heldigvis er der flere løsninger på problemet.

Hår er en vigtig del af vores identitet, og de fleste af os vil helst have tykt og sundt hår hele livet. Derfor er det smertefuldt at se, at mere og mere hår forsvinder ned i afløbet, eller at tændingerne bliver mere og mere fremtrædende.

Skandinavisk Hårinstitutt er en klinik i Oslo, der er eksperter i hårtab og hårtransplantation. Her kan du læse om nogle af de mest almindelige årsager til hårtab, og hvilke løsninger der er tilgængelig.

Arveligt hårtab hos mænd

Arveligt hårtab hos mænd (androgen alopeci) er meget normalt, og de fleste mænd mister store dele af deres hår med alderen. Hårtab starter normalt tidligere end hos kvinder, men præcis hvornår det starter er individuelt.

Hos nogle begynder hårtab i 20’erne, mens andre er heldige og ikke oplever hårtab, før de er i 50’erne. Det arvelige hårtab forbindes med forhøjede niveauer af hormonet dihydrotestosteron (DHT).

Både kvinder og mænd kan også miste hår på grund af andre faktorer som stress, sygdom og overdreven styling af håret. Vi vil vende tilbage til dette længere nede i artiklen.

Hvem arver man hårtabet fra?

Det siges ofte, at man kan forudsige, hvordan man vil ældes ved at se på sine forældre. Men hvilken af dine forældre skal du kigge på for at se, om du mister dit hår i en ung alder?

Tidligere blev det vurderet, at det var modersiden af familien, der var ”skyld” i hårtabet. Nyere forskning har imidlertid vist, at dette ikke nødvendigvis er tilfældet. Årsagerne til arveligt hårtab er komplicerede og kan stamme fra begge sider af familien.

Hårtab hos kvinder kan komme af flere årsager

Mange kvinder oplever også hårtab med alderen, men dette sker normalt senere end hos mænd, og ofte i forbindelse med overgangsalderen. Hårtab hos kvinder er ofte mere diffust end hos mænd. For eksempel kan man opleve, at ens hestehale er ved at blive tyndere, eller at man mister hår på toppen af sit hoved.

Som nævnt, kan dette skyldes aldring, men det kan også skyldes:

Stress og psykiske belastninger

Når du går igennem særligt stressende perioder i dit liv, kan du opleve mere hårtab end normalt. Dette kan også ske, hvis du har en spiseforstyrrelse, er på en streng kost eller er underernæret. Hår vokser normalt tilbage med tiden, men at miste betydelige mængder hår kan stadig være skræmmende.

Sygdommen Alopeci (pletskaldethed)

Alopecia areata er en sygdom, der forårsager pletskaldethed. Hårtabet sker, da der er betændelse i huden, der gør at hårene mister deres evne til at sidde fast, og derfor falder af. Håret vokser normalt tilbage efter 6-12 måneder, men nogle mennesker oplever, at nogle områder af hovedet forbliver hårløse. Når det sker, kan man overveje løsninger, der giver varige resultater, såsom hårtransplantation.

I forbindelse med fødsel

Mange mennesker oplever øget hårvækst under graviditeten, mens det efter fødslen er normalt at miste hår. Dette skyldes de hormonelle ændringer, der opstår under graviditeten. Håret normaliseres ofte efter omkring et år.

Efter kemiske behandlinger

Kemiske behandlinger, såsom blegning og farvning, svækker håret. Dette gør, at håret knækker lettere, og du mister derfor mere hår end normalt. Opvarmningsværktøjer såsom hårtørrere og glattejern beskadiger også håret.

Hormonelle forandringer

Ligesom mænd oplever mange kvinder hårtab på grund af hormonelle faktorer. Under overgangsalderen opstår der store, hormonelle forandringer i kroppen, som gør, at mange kvinder mister mere hår.

Hårtransplantation – en varig behandling mod hårtab

Heldigvis er der mange løsninger, der kan give dig dit hår tilbage. Hvis du lider af en form for hårtab, hvor håret ikke vil vokse tilbage, kan hårtransplantation være en god løsning.

Skandinavisk Hårinstitutt er en af de klinikker i Norge, der har mest erfaring med hårtransplantation. Lægerne på denne klinik har udført over 10.000 hårtransplantationer siden 1995 – det er mere end nogen anden i landet.

Bestil en konsultation på Skandinavisk Hårinstitutt

Ved den første konsultation vil du blive mødt af den erfarne hudlæge Dr. Martin Enger.

Han kan foretage en komplet trikologisk undersøgelse af din hovedbund og se, om du er egnet til en hårtransplantation. Klinikken tilbyder også medicinsk behandling for hårtab. Hvilken behandling der er bedst for dig, vil du lære mere om under konsultationen.

Skandinavisk Hårinstitutt er beliggende i smukke lokaler centralt på Frogner i Oslo. Hvis du undrer dig over, om hårtransplantation kan være en god løsning for dig, kan du bestille en konsultation i dag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.