NFT’er stormer frem i Danmark, men hvad er de i egentligt?

Artiklens øverste billede

Mange er sikkert stødt på ordet NFT i en eller anden sammenhæng i en nyhedsartikel, blogpost eller på de sociale medier. Og alligevel kommer man ikke derfra ret meget klogere på, hvad de egentlig er, og hvorfor interessen for dem vokser.

Derfor er NFT’er temaet for dagens artikel. Vi skal dykke ned i en række eksempler på NFT’er, klargøre hvad de er for en størrelse, og hvordan de adskiller sig fra hinanden, hvad du selv kan bruge dem til, og hvordan de påvirker revolutionen i den digitale verden.

Hvad er en NFT?

Hvis I har et nogenlunde kendskab til, hvad kryptovalutaer er, så prøv at tænk i de baner, når du læser videre her. For NFT’er er meget på samme måde en revolution inden for hvad, der er muligt i den digitale verden.

NFT er en forkortelse af det engelske term “Non-fungible token”. Det betyder ret basalt, at man ikke kan bytte en NFT med en eksakt kopi af sig selv, sådan som man kan med en 5-krone, for eksempel. Og det er fordi alle NFT’er er unikke; Der findes ikke en tilsvarende kopi. Ligesom kryptovaluta bliver NFT’er “mintet”. De frigives på blokkæden med en basispris, som alle kan købe og byde på. Brugerne kan også selv sælge dem på steder som OpenSea, hvor de selv fastsætter prisen.

NFT’er bliver hostet på det, der hedder blokkæder, som også er basen for al kryptovaluta såsom Bitcoin og Ethereum. Og faktisk er langt de fleste NFT’er hostet på Ethereum-blokkæden. Ligesom kryptovaluta har NFT’er et formål for deres brugere, og disse formål kan variere meget kraftigt fra NFT til NFT. Så lad os dykke ned i nogle konkrete eksempler for at belyse dette.

Alpacadabraz - 2D NFT-kollektion med 3D kollektion på vej

Alpacadabraz er en 2D NFT-kollektion, der består af 9669 unikke NFT’er. Alpacadabraz NFT’erne forestiller sjove og unikke alpakaer, som er designet af den professionelle digitale kunstner Chuckchee.

Det du hovedsageligt kan bruge en Alpacadabraz NFT lige nu til, er at spille med dem. Der er en række sjove og konkurrencebaserede browserspil, hvor du med din 2D alpaka kan prøve at slå de diverse highscores. Der er også præmier af forskellig natur, du kan vinde oveni, hvilket giver et andet incitament end fællesskabet til at spille.

D. 12. februar lanceres 3D Alpacadabraz, som kommer til at være et NFT drop på en størrelse af 19.969 NFT’er. Hvis du allerede ejer en 2D alpaca får du en gratis mint af en fra 3D kollektionen. Af de resterende 10.300 alpakaer vil der være en whitelist til 3000 brugere, og resten bliver solgt gennem en offentlig hollandsk auktion til alle interesserede.

Får man sig en 3D Alpacadabraz NFT, så kan man bruge den i en “sandbox” verden, som eksisterer i metaverset. Det er en slags online og digital verden, som også kører på blokkæden, og her har udviklerne bag Alpacadabraz købt “land” for at udvide verden, så den kan bruges til mere for brugerne. I sandboxen kan du spille sjove spil, hvor du bruger din 3D alpaka. Du får endda også dit eget personlige stykke land i metaverset.

Hvis du ejer en 1/1 Genesis Alpaca, så får du til og med også 2 styks billetter årligt til NBA, Champions League eller koncerter. Du får også adgang til unikt merch, som ingen andre kan få fingrene i (Har du en animeret Genesis alpaka, så kan du også få adgang til merch).

Læs mere om Alpacadabraz:

Hjemmeside - https://alpacadabraz.io/

Discord - https://discord.com/invite/alpacadabraz

Twitter - https://twitter.com/alpacadabraz

OpenSea - https://opensea.io/collection/alpacadabraz

Bored Ape Yacht Club - En ny måde at købe og sælge kunst

Ligesom med Alpacadabraz er Bored Ape Yacht Club (BAYC) en kollektion af NFT’er. De forestiller bare aber, der keder sig. Der findes 10.000 af dem, og selvom de bygger på den samme skabelon, så er de alle forskellige.

Først og fremmest behandler folk BAYC som et slags kulturelt fænomen og som kunstværker. De er i sig selv kunstværker, som du kan vise verden og blære dig lidt med. Og med tiden er de blevet til et kulturelt fænomen i takt med at berømtheder som Jimmy Fallon og Eminem har købt dem, og brugt dem som deres profilbilleder.

Der er altså kommet en kæmpe interesse for disse aber, og ligesom med alt andet kunst, så kan man oversætte interesse til penge. Originalprisen for aberne var på $190 dollars, da de blev solgt for første gang. I dag er den minimale pris for at få en $267.000. Værdien på dem er altså et stort incitament til at eje dem, da de er et statussymbol.

De har dog også andre brugsformål. Ejer man en af de 10.000 BAYC NFT’er, så får man også en gratis mint på en NFT-hund, der har lidt de samme karaktertræk, som din abe. Du kan også få gratis “mutant serum”, der lader dig danne en mutant version af din NFT. Begge af disse NFT’er kan du sælge til ret høje priser.

Og så er der selvfølgelig også et stort fællesskab. Her er din BAYC NFT dit adgangskort. Der har været holdt yachtfester og mange andre spændende arrangementer for folk, der ejer sådan en abe.

Læs mere om Bored Ape Yacht Club:

Hjemmeside: https://boredapeyachtclub.com

Discord: https://discord.com/invite/3P5K3dzgdB

Twitter: https://twitter.com/BoredApeYC

OpenSea: https://opensea.io/collection/boredapeyachtclub

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.