Guide: Sådan vælger du den rigtige kaffemaskine til dit behov

Artiklens øverste billede

Det er lidt af en kunst at vælge den helt rigtige kaffemaskine til dig og familiens behov. Samtidig er det et spørgsmål om, hvor stor indflydelse du vil have på byggeprocessen, da der er stor forskel på kaffemaskiner med filter og espressomaskiner. Herunder kan du læse mere om, hvordan du vælger den helt rigtige kaffemaskine til dig og din families behov.

Der findes 5 forskellige typer af kaffemaskiner

Overordnet set kan kaffemaskiner inddeles i 5 forskellige typer. Herunder kan du læse mere om de enkelte typer, hvilket formentlig vil give dig mulighed for at vurdere, hvilken der er mest passende til lige netop dit behov.

Kaffemaskine med filter

En kaffemaskine med filter er den mest almindelige kaffemaskine. Den bruges til at brygge en god, sort kop kaffe – og det er den type kaffe, der kaldes for en filterkaffe. Du kan få almindelige kaffemaskiner med kværn, hvilket gør filterkaffen til en lidt mere aromatisk oplevelse, da den kværner bønnerne, når du skal bruge dem.

Du kan få den klassiske filterkaffemaskine i stort set alle prisklasser. Prisen er ofte ikke nogen indikator for, hvor høj kvalitet kaffemaskinen er af, men ofte kan det godt betale sig at vælge en af de lidt dyrere modeller. De dyrere modeller vil typisk kunne holde en stabil vandtilførsel under brygningen, ligesom temperaturen ligger på mellem 94°C og 96°C.

Kaffemaskine med filter:

 • Den mest almindelige type kaffemaskine
 • Kan brygge sort filterkaffe
 • Velegnet til hele kander

Semiautomatisk espressomaskine

En semiautomatisk espressomaskine er espressomaskine, der giver dig fuld kontrol over alt, der foregår, når du brygger kaffe. Du skal selv kværne bønnerne og stampe filteret, ligesom du selv bestemmer, hvor meget vand der løber igennem filteret.

Du kan brygge alle former for espressobaserede kaffedrikke med en semiautomatisk espressomaskine – også café latte og macchiato. Det kræver blot, at du har en mælkeskummer, som du kan bruge til at lave luftig og cremet mælkeskum.

Semi-automatisk espressomaskine med filter:

 • Du har fuld kontrol over brygningen
 • Oplagt til dig, der er en kaffenørd
 • Du skal selv rengøre den

Automatisk espressomaskine

En automatisk espressomaskine er stort det samme som en semi-automatisk espressomaskine. Fordelen er blot, at denne espressomaskine har en indbygget kaffekværn, så du ikke skal kværne bønnerne manuelt. Samtidig sørger maskinen for at stampe kaffen og lade vandet løbe igennem, så du skal blot vælge, hvor stærk du ønsker din kaffe.

Der er ingen mælkesteamer med på denne type kaffemaskine, hvorfor den skal tilkøbes som ekstraudstyr, hvis du vil lave mælkebaserede espressodrikke. Er det tilfældet, kan det ofte være en god idé at vælge en espressomaskine med en indbygget mælkesteamer.

Automatisk espressomaskine:

 • Har indbygget kaffekværn
 • Automatisk brygning
 • Du skal selv steame mælken
 • Ikke så meget manuelt arbejde

Fuldautomatisk espressomaskine

En fuldautomatisk espressomaskine er klart den nemmeste løsning, hvis du vil have en espressomaskine. Til gengæld er det også den dyreste, da den gør alt arbejdet for dig – og det skal du naturligvis betale for. Du skal hverken steame mælken selv, da den har et integreret mælkesystem. Du kan brygge stort set alle former for mælkebaserede esspressodrikke ved blot ét enkelt tryk på en knap.

Herudover er de fleste fuldautomatiske espressomaskiner udstyret med et automatisk rengøringsprogram, som automatisk giver besked, når det er på tide at køre rengøringsprogrammet. Det bliver ikke nemmere, og denne espressomaskine egner sig til dig, der ikke går på kompromis med brygningen.

Fuldautomatisk espressomaskine:

 • Automatisk mælkesystem
 • Har typisk et integreret rengøringsprogram
 • Kan anvendes til stort set alle kaffedrikke

Kapselkaffemaskine

En kapselkaffemaskine sikrer dig en god og aromatisk smagsoplevelse, hver gang du brygger kaffe – og det er både nemt og hurtigt, når du skal brygge en kop. Du putter bare en kapsel i maskinen og trykker på en knap, hvorefter maskinen går i gang med at brygge en kop kaffe til dig.

Den egner sig perfekt til dig, der har travlt i hverdagen og derfor vil have en nem og hurtig måde at brygge kaffe på, uden du nødvendigvis skal gå på kompromis. Ofte har maskinerne et automatisk rengøringsprogram, og selve maskinen er typisk billig. Til gengæld skal du regne med, at kapslerne koster mere, end hvis du bryggede kaffe på en almindelig kaffe- eller espresso maskine.

Kapselkaffemaskine:

 • Billig kaffemaskine
 • Nem at bruge og rengøre
 • Kaffekapslerne er ofte dyre

Hvilken kaffemaskine skal jeg vælge?

Før du vælger kaffemaskine, skal du overveje, hvad dit konkrete behov er. Hvor ofte drikker du kaffe, og har du travlt i hverdagen? Samtidig skal du naturligvis også beslutte dig for, om du vil nøjes med almindelig filterkaffe, eller om du hellere vil have espresso, som kan anvendes til mange forskellige kaffedrikke.

Hvis du har en travl hverdag, kan du med fordel investere i en fuldautomatisk eller automatisk espressomaskine eller en kapselkaffemaskine. De to første er billigere i drift, mens kapselmaskinen klart er den nemmeste løsning – til gengæld er den dyrere i brug, da kaffekapslerne koster mere end kaffebønner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.