Sådan påvirker nikotin din krop

Artiklens øverste billede

Når du ryger en cigaret eller tager en portion snus frigives nikotin i dit blodomløb. Nikotin transporteres hurtigt hele vejen til hjernen og får den til at starte en kædereaktion, der påvirker hele kroppen.

Nikotin er det stof, der er i tobak, som giver en stimulerende effekt og gør dig afhængig. Når du holder op med at ryge eller tage snus, vil du opleve en stærk trang til nikotin.

Sådan virker nikotin

Nikotin ekstraheres fra tobaksplantens blade. Nikotin i små mængder stimulerer mennesker og gør dem afhængige. Nikotin er faktisk plantens måde at beskytte sig mod insekter på, og i store doser er det giftigt for mennesker.

Øjeblikkelig virkning

Nikotin påvirker kroppens receptorer og forstærker signalmolekylerne i hjernen. Processen kan føre til en stimulerende effekt på centralnervesystemet. Du kan føle dig afslappet og tilfreds, men samtidig mere produktiv, når din puls stiger.

Nikotin har en øjeblikkelig effekt på blodtrykket, hjertefrekvensen og blodsukkeret. For rygere er virkningen langvarig. For folk der tager snus, varer effekten ca. så længe snusen er i munden. Der er for få undersøgelser til at påvise en øget risiko for hjertekarsygdomme eller nogen langsigtet virkning hos rygere.

Udnytter hjernens belønningscenter

Hjernens belønningscenter stimuleres af neurotransmitteren dopamin. Et højt dopaminniveau øger lykken og velværet. Dopamin bliver ofte beskrevet som kroppens naturlige rusmiddel, og det er det samme stof, der frigives, når du er forelsket, får et kram, spiser mad, har sex eller gør noget andet sjovt.

Nikotin udnytter dette belønningssystem ved at øge dopaminniveauet. Dette giver hjernen et minde om, at rygning/snus er en positiv ting, der bør gentages.

Påvirker den normale hjernefunktion

Nikotin ændrer hjernens opfattelse af, hvad der er normalt. En person, der er afhængig af nikotin, skal konstant have det for at opretholde en normal hjernefunktion. Efter et stykke tid vil nikotintolerancen stige, og nikotinniveauet skal øges for at opretholde et højt dopaminniveau.

For meget nikotin

En person, der ikke tager snus eller ryger, kan opleve en stærk kropsreaktion, når nikotin frigives i blodomløbet. For meget nikotin kan få den til at føle kvalme og svimmelhed. Du kan også opleve hjertebanken, hovedpine og opkast.

Dette er, hvad der sker, når du ikke får nikotin

Når du holder op med at ryge eller tage snus, kan du opleve flere symptomer, der minder om nikotinchok. De kan omfatte:

  • Svimmelhed
  • Kvalme
  • Rastløshed
  • Træthed
  • Dårligt humør

De første tre dage er normalt de værste, da kroppen gerne vil have nikotin. Efter 2-4 uger er abstinenserne normalt væk. Hvis du føler, at det er for svært eller tager for lang tid, er der flere lægemidler, der er designet til at lindre abstinenssymptomer.

Nikotin og graviditet

Hvis du bliver gravid, er det vigtigt, at du holder helt op med at ryge eller tage snus. Du bør også undgå det, så længe du ammer.

Nikotin forårsager sammentrækninger af blodkarrene i moderkagen og livmoderen. Det er meget slemt, da fosteret ikke vil få nok ernæring og ilt. Så længe barnet er i maven, er det 100 % afhængigt af kvaliteten af moderens blodkar for at kunne udvikle sig normalt.

Derfor bør gravide kvinder aldrig bruge nikotinerstatningsprodukter såsom plastre, tyggegummi eller orale sprays, der indeholder nikotin. Det bedste råd er at konsultere en læge, hvis du er gravid og har svært ved at holde op med at ryge eller tage snus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.