<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Direkte

Er dine fuger sikret mod vinterens kommende frost?

Efteråret er længe over os, og inden vi får set os om, er temperaturene i bund og frosten endnu engang en fast del af vores hverdag. Som husejer betyder det, at der skal gang i radiatorerne, og at risikoen for sprængte vandrør og fuger truer i horisonten.

Heldigvis kan man gøre sig nogle relativt simple foranstaltninger for at sikre, at ens murværk stadig står flot og stærkt, når vi når ud på den anden side af vinteren.

Sådan kan du se, om dine fuger trænger til at blive skiftet

Skader på fuger skyldes i de fleste tilfælde naturligt slid fra vind og vejr, men også frostsprængning, murbier og dårlig mørtel kan forårsage revner eller skader. I et murværk er fugerne stort set det eneste, der kræver vedligeholdelse, og det er heldigvis relativt nemt og hurtigt at vurdere, om de trænger til en kærlig hånd eller ej:

  • Er der dele af fugen, der er faldet ud?

  • Er der tydelige sprækker eller revner?

  • Skaller fugerne, eller er de meget porøse at røre ved?

Kan man svare ja til et eller flere af disse punkter, er det tid til at skifte fugerne helt eller delvist ud. Til dette formål bør man anskaffe sig den rette mørtel og ikke mindst en fugepresser i god kvalitet.

Sådan sikrer du dig det bedste resultat

Med det rette udstyr og murerværktøj er det forholdsvist nemt selv at udskifte de ødelagte fuger. Det er naturligvis også muligt at hyre et professionelt firma til at klare arbejdet, men der kan være mange penge at spare ved selv at trække i arbejdstøjet - særligt hvis det kun er nødvendigt med enkelte reparationer.

Vælger man at gøre det selv, er det dog imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at den mørtel, man anvender, også er egnet til murværket. Valget af mørtel er nemlig en grundlæggende forudsætning for, at din facade kan holde - både til den belastning der er i vægkonstruktionen, men også i flere år frem.

Derudover er det vigtigt, at man ikke bare påfører den nye mørtelmasse direkte ovenpå de eksisterende, ødelagte fuger. Disse skal kradses ud inden, enten med en fugefræser eller med hammer og mejsel. Som hovedregel er det tilstrækkeligt at fjerne 20-25 mm i dybden.

Som med DIY-projekter generelt kan det være nødvendigt at rådføre sig med en professionel og erfaren håndværker, der kan komme med gode råd, og som kan guide dig til den bedste fremgangsmåde, så du opnår et godt, flot og holdbart resultat.

Følg
Jyllands-Posten