<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Direkte

Kan du spotte phishing?

Vidste du, at phishing er et af de mest almindelige typer cyberangreb lige nu? I 2020 kunne 79 procent af alle dem, som var blevet angrebet, fortælle, at det havde været pga. phishing.

Det alene bør være grund nok til at tage truslen alvorligt – og være meget opmærksomme på phishing. Det gælder naturligvis både privat og på arbejde.

Øg din IT-sikkerhed

Kort sagt er phishing et forsøg på at lokke dig til at give oplysninger ud. Det kan være oplysninger om eksempelvis login eller dine kortoplysninger. Når cyberkriminelle beder om login og den slags oplysninger er det for at få adgang til yderligere data.

Ofte sker phishing som en simpel e-mail, der kommer fra en afsender, der umiddelbart kan virke helt reel. Det kan eksempelvis være offentlige myndigheder, som du ellers har tillid til. I den e-mail vil du blive opfordret til at udføre en handling. Det som regel noget med at klikke på et link eller dele information.

Opmærksomhed når det kommer til phishing er blot en ud af mange måder, hvorpå du kan øge din virksomheds IT-sikkerhed. Overvej, om det kunne være en god idé for netop din virksomhed at få en ekstern IT-sikkerhedsrådgiver med ombord. En specialist som både er opdateret på det nyeste inden for IT-sikkerhed og kender din virksomhed.

Vær opmærksom på phishing

Vær opmærksom på phishing

Det vigtigste er, at du ikke lader dig narre så let.

Her får du derfor et par tips og tricks til at opdage potentielle kriminelle, der forsøger at lokke dig i nettet med phishing:

1. Ser e-mailens signatur rigtig ud?

Mailsignaturen kommer til sidst i meddelelsen. Der, hvor afsender siger ’med venlig hilsen’, har sit logo mv. I e-mails, der i virkeligheden er phishing, er der ofte fejl i netop signaturen. Det kan eksempelvis være, at der bare står ’Sendt fra iPhone’ eller ikke er logo med. Det ville Skat.dk og lignende myndigheder aldrig sende.

2. Er indholdet korrekt dansk?

Vi kan alle lave en tastefejl eller få et komma galt i halsen. Men phishing e-mails har ofte flere fejl. Selvom de cyberkriminelle er blevet meget skarpere på lige netop punkt, kan det stadig afsløre dem. Tjek for stavefejl eller formuleringer, som leder tankerne hen på en god omgang Google Translate.

3. Skal du klikke på et link?

Her skal du være meget opmærksom! Klik aldrig på links, som du ikke har fuld tillid til. Offentlige myndigheder og lignende vil – netop pga. phishing – aldrig bede dig om at klikke på et link for at tilføje oplysninger osv. Der vil være en henvisning til hovedsiden, fx skat.dk.

4. Er det en officiel e-mailadresse?

Sidst men bestemt ikke mindst, kan du tjekke afsenderens e-mailadresse. Navnet vil helt sikkert se rigtigt ud. Det kan være din chef eller igen eksempelvis en myndighed. Men hvis du klikker på navnet/afsenderen, kan det afsløre en anden underliggende e-mailadresse. Tjek at domænet er korrekt. Domænet er det, der står efter @. Eksempelvis er @skat123.dk helt sikkert phishing.

Følg
Jyllands-Posten