<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Direkte

Stigende beskæftigelse i byggebranchen, men uroligheder forude?

Byggebranchen har været under en eksplosion over de sidste 6-7 år. Selv under en pandemi, hvor levering af materialer til byggeprojekter så vanskelig ud, sted beskæftigelsesraten i branchen.Ved første genåbning så markedet nye højder i beskæftigelsen. En trend, der synes at fortsætte.Spørgsmålet er dog, om der er byggeprojekter nok i de kommende år til at fodre markedet med?

Øget beskæftigelser under en COVID-19 nedlukning

I starten af pandemien kunne markedet se et fald i beskæftigelsen. Som resten af verden stod i vi begyndelsen af en tunnel, hvorfra udgangen og vejen dertil var umulig at finde i mørket. Derfor faldt beskæftigelsen i de første måneder.Hurtigt steg efterspørgslen dog på håndværkere inden for boligbyggerier. De private husejere fik pludselig klarsyn og vidste præcis, hvad boligen trængte til.Her kunne en elektriker pludselig se frem til øget omsætning grundet de mange hjemsendte menneskers øjne, der nu så fejl og mangler i boligen.Hvad sker der så med markedet, når efterspørgslen stiger? Så kommer der brug for flere hænder, der kan varetage de opgaver, markedet stilles overfor. Vi startede derfor året ud med en byggebranche med flere hænder, end branchen har haft i de sidste 10 år.

Uroligheder forude?

Nu er spørgsmålet så, om denne udvikling kan forsætte. Som mange økonomer og politikere engang sagde om markedets dynamik: Vi har 7 gode år og 7 sure år. Et udsagn, der angiveligt skulle kunne findes helt tilbage i det gamle Ægypten. Den historie må læseren selv undersøge. Der kan dog være noget om udsagnet. Fra krisen havde vi 7 sure år groft sag til 2015, hvorefter vi har haft nogenlunde 7 gode år. Er det så ved at tid til at bide i det sure æble igen? Hvis du spørger Deloitte, er svaret – ja. Markedet har toppet, og branchen oplever lige nu, at flere projekter bliver færdiggjorte end bestilte – særligt i boligbyggeriet og på anlægsmarkedet. De mener dog, at anlægsmarkedet kan se frem til en stigning i arbejde med Femern Bælt-forbindelsen. Selvom beskæftigelsen ser nye højder, er der altså advarselslamper, der begynder at vise sig. Spørges håndværkervirksomhederne, er der dog ikke stor skepsis og kynisme for fremtiden. De har masser af lave pt og forventer generelt, at nye byggeprojekter vil komme i samme eller øget mængde til næste år. Hvem der får ret, må tiden vise.

Hurtigere adgang til dine private byggeprojekter

For den private husejer, der mangler at få fikset sit byggeprojekt, er det måske ikke den værste nyhed lige nu. Mindre efterspørgsel kan give elektrikeren, tømreren, smeden osv. mere tid til dine projekter. Man har ikke skullet lede længe de sidste par år for at høre historier om mangel på håndværkere til de private byggeprojekter. Ej heller skal der ledes længe for at finde eksempler på klamphuggere, som har kunnet profilere på den høje efterspørgsel. Måske kan nedgangen hjælpe den private boligejer. Det må dog altid være en smule uro i maven fra hel samfundet side, når vi måske kan kigge ind i de sure år. Vejen op er som bekendt noget sjovere end vejen ned igen.

Følg
Jyllands-Posten