<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Direkte

Hudkræft kan behandles - hold øje med symptomerne

Hudkræft kan i dag, i langt de fleste tilfælde, behandles hurtigt og nemt. Ved hjælp af Mohs kirurgi, vil der være minimal ardannelse, og patienten får en hurtig og sikker behandling. På trods af de gode resultater og den nemme behandling ses det stadig at folk reagerer alt for langsom til hudkræft, og først går til lægen når problemet er fremskredent. Men hvilke hudkræft symptomer er det danskerne overser eller reagerer sent på?

Hudkræft kan ligne eksem

Det er især hudkræft der giver symptomer i form af rød og skællende hud, der overses. Det skyldes at dette symptom ofte forveksles med tør hud eller eksem. Hudkræft udvikler sig langsomt og man vil derfor ikke altid tænke over at det ramte område er blevet større, eller generelt forværret, og man prøver derfor ofte med mange andre behandlingsmetoder af det tørre ellers skællende område, inden man opsøger læge.

Hold også øje med disse symptomer

Et af de hyppigste symptomer på hudkræft er et sår der ikke vil hele. Såret kan være opstået af alt muligt, men også af sig selv i huden, og ligesom med den røde hud, vil såret langsomt vokse sig større frem for at hele. Der hvor det kan snyde er at i starten vil man måske opleve at såret heler, for efterfølgende at bryde ud igen, hvilket kan betyde at man venter længe med at gå til læge, da man ikke har haft oplevelsen af at have et sår i lang tid. Et andet symptom på hudkræft er knopper der skinner eller væsker.

Hvem overser hudkræft?

Alle kan overse hudkræft, der er sågar eksempler på at læger har overset det i et tidligt stadie, netop fordi hudkræft kan ligne andre lidelser. Aller oftest er det dog mænd der overser det. Dette skyldes måske fordi at mange forbinder hudkræft med solariebrugere og hyppige solbadere. Dette er dog ikke korrekt, man bliver nemlig også udsat for meget sol når man f.eks. arbejder i haven en hel dag, eller hvis man generelt har et udendørs job. Lige nu er der undersøgelser i gang der skal undersøge hvor udbredt hudkræft er blandt personer der har arbejdet meget udendørs, f.eks. på byggepladser, med vejarbejde eller grønne områder.

Hudkræft behandles nemt og hurtigt

I langt de fleste tilfælde kan hudkræft behandles nemt og hurtigt. Du kan enten via din egen læge få en henvisning til en offentlig hudlæge, eller selv vælge en privatpraktiserende hudlæge. Her vil du blive indkaldt til en konsultation, hvor selve indgrebet aftales. At fjerne hudkræft varer typisk ikke ret lang tid, og du kan normalt være inde og ude fra klinikken samme dag. Du skal dog regne med et par dages fravær da såret lige skal have lov at hele, og efter en uge kan du få fjernet sting. Mohs kirurgi er den mest effektive behandling af hudkræft og giver samtidig det bedste kosmetiske resultat. Hudkræft kan dog i nogle tilfælde også behandles med en operation, afskrabning, stråleterapi eller creme behandling i meget tidlige stadier. Søg derfor altid læge ved den mindste tvivl da hurtig diagnosticering giver en mindre omfattende behandling.


Følg
Jyllands-Posten