<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Direkte

Forskellige tandbehandlinger

Nogle gange vil man være utilfreds med sine tænder. Det kan være på grund af tændernes form, at man har en eller flere skæve tænder, som man gerne vil have rettet eller at man synes, at ens tænder ikke er hvide nok. Alle disse problemer kan få folk til at gemme deres smil væk, og dermed også være med til at nedsætte ens livskvalitet. Dog kan man behandle de fleste af disse tilfælde. Eftersom disse behandlinger sker af kosmetiske årsager, vil man også selv skulle betale for dem. Prisen varierer meget alt efter hvilken form for behandling man vil have foretaget, og det er derfor også et valg, som overvejes nøje.

Tandretning med fastsiddende bøjle

Denne form for tandretning eller tandregulering er oftest den meste effektive. I daglig tale bliver bøjlen omtalt som togskinner. De kan rette tand forskydninger og flytte på en eller flere tænder ad gangen. Togskinner kan benyttes på både voksne og børn, og den tid, som man skal have bøjlen varierer afhængig af, hvor omfattende situationen er med ens tænder, og hvor mange, der skal rettes. Efter man har fået bøjlen af, skal man for det meste gøre brug af en stabiliserende bøjle, så tænderne ikke rykker sig tilbage igen.

Når du får bøjle på, vil der blive limet brackets fast på tænderne. Så vil der blive limet en slags metalringe på de bagerste tænder, hvorefter der bliver sat buer på ens brackets, som altså er den, der flytter på ens tænder. Disse brackets kan være af metal, tand- eller guldfarvet alt efter, hvad man selv ønsker. Der vil til tider være brug for ankerskruer, som er skruer, der bliver sat fast i kæbeknoglen under lokalbedøvelse. De giver mulighed for, at tænderne kan flyttes hurtigere, hvis der er behov for dette.

Tandretning uden bøjle

Mange voksne ønsker at få rettet tænderne ud, selvom biddet er fint. De vil altså have det rette af kosmetiske årsager. Hvis situationen med ens tænder ikke er særlig omfattende, altså at det ikke nødvendigvis kræver togskinner, kan tandretningen foregå med en usynlig bøjle. Denne slags bøjle består af en række aftagelige skinner, som er gennemsigtige. De kan derfor næsten ikke ses, når man har dem på. Skinnen rettes i takt med, at tænderne retter sig ind efter bøjlen. Bøjlen er nem selv at gøre rent, eftersom man selv kan tage den ud og rense den.

Man kan også få lavet en bideskinne, hvis man har problemer i forhold til snorken og at skære tænder, mens man sover. Dette kaldes for en nat bideskinne. En sådan bøjle kan også være med til at reducere hovedpine, fordi den er med til at fjerne spændinger i kæbemuskulaturen. Bideskinnen er både forholdsvis billig og nem at bruge. Man kan enten få lavet en bideskinne hos tandlægen, for den speciallaves til lige præcis dine tænder. Man kan også købe en selv, hvor man, efter den har lagt i varmt vand ved cirka 70-80 grader, kan forme den efter ens tænder. På grund af det materiale, skinnen er lavet af, kan man omstøbe dem, hvis man ikke bliver tilfreds ved sit første forsøg.

Behandling af tænderne

Hos tandlæge københavn kan man få foretage forskellige indgreb på tænderne. Dette er alt lige fra en almindelig tandrensning til invisalign - altså en udretning af tænderne. Man kan også få lavet sine huller i tænderne. Hvis ikke huller i tænderne bliver behandlet, kan det give en slem tandpine, som vil være til gene for en selv. Jo tidligere man opdager et hul i tænderne, og kommer i behandling for det, jo bedre. Hvis hullerne får lov til at være, og blive endnu større, vil behandlingen af dem ikke mindst blive endnu dyrere, men de kan også blive så slemme, at man skal have en rodbehandling eller helt nye tænder. Huller i tænderne bliver også indenfor tandlægefaget kaldt for caries, hvilket er en af de mest almindelige tandsygdomme som kan ramme både børn og voksne i alle aldre. Dog kan dårlig mundhygiejne øge risikoen for huller i tænderne, fordi bakterier og madrester her får lov at blive siddende og danne disse huller.

Blegning af tænderne

Hvis man er utilfreds med sine tænder, enten fordi de er blevet misfarvede eller fordi de ikke er så hvide, som man ønsker de skal være, kan man få foretaget en tandblegning. Der findes to metoder hvorpå man kan blege tænderne på: intern og ekstern blegning.

Ved en ekstern tandblegning, bliver tænderne bleget udefra. Der bliver oftest gjort brug af blegeskinner og blegegel.Ved denne behandling skal der støbes skinner, hvilket bliver gjort hos f.eks. tandlægen. Dog vil tandlægen inden lave en undersøgelse om hvorvidt ens tænder egner sig til blegning eller ej. Resten af behandling kan herefter foregå hjemmefra. Det anbefales, at man renser sine tænder omhyggeligt, for at få de bedste resultater.

Intern blegning foretages oftest på enkelte tænder, som er blevet misfarvede. Behandlingen udføres kun på rodbehandlede tænder, og foregår ved, at blegemidlet påføres inde i selve tande, så blegningen foregår indefra og ud.

Følg
Jyllands-Posten