<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Direkte

Prøv den populære Ravjagt i mørket

Rav har i mange år været populært at gå ud og finde. Nogle bruger timevis på at søge stranden tom for rav. Vil man gøre ravjagten endnu sjovere og måske nemmere, kan man benytte sig af en ravlygte. De kan købes online. Der er et stort udvalg af ravlygter på nettet. Derfor kan det være en ide at undersøge de forskellige slags lygter godt og grundigt inden, man køber.

Gør din ravjagt meget sjovere ved hjælp af en ravlygte. Ravlygter er en slags lampe med noget særligt lys. Det er en lygte med UV-lys. Det er ret oplagt at drage ud i mørket med denne type lampe, hvis der skal findes rav. Ravstykkerne vil lyse skarpt op i mørket ved hjælp af lygten. Der findes både lommelygter, pandelygter og store som små lygter hos Ravlygter.

Hvad er rav?

Rav er noget, vi mennesker har samlet i mange år. Rav stammer fra store skovområder. For 55 mio. år siden spredte rav sig ud over store dele i Nordeuropa. Rav er en slags guld fra skoven. Harpiks fra træerne drypper harpiks. Dette harpiks har ligget længe og hærdet sig på skovbunden. Efterfølgende har floder og is transporteret den forstenede harpiks rundt til store dele af verden.

Man finder en stor mængde rav på vestkysten i Jylland. Det er når træernes grene fældes, at harpiksen begynder at komme ud. Det tager 20-30 mio. for hapiks at hærdes. Derfor kan man ofte finde små insekter inde i ravet. Harpiks er løbet ned af et træ og på den måde opfanget nogle små insekter på vejen. Man mener, at der er omkring 500.000 kg rav ved Østersøen.

Fra harpiks til smykker

Grundet den lave densitet, kan det flyde. Derfor findes det let på strande rundt omkring. Rav har et meget flot udseende. Derfor er rav gennem tusinde af år blevet brugt til at lave smykker. Rav kaldes også for ”nordens guld”. Man kan let pudse sit ravsmykke op igen, hvis det har fået en mat belægning.

Farven på ravstykkerne varierer meget. De kan se helt guld-agtige ud. De mest almindelige farver er orange, rødlige og nogle gange helt sorte. Nogle mere sjældne farver kan findes ved Caribien. I disse ravstykker kan man være heldig at finde et stykke rav med insekter eller lignende i. Man kan forme ravet i mange forskellige former. Der findes et stort udvalg af smykker af rav online.

På ravjagt

Hvis man gerne vil have fat i det smukke rav-guld, handler det mest om tålmodighed og lange gåture langs strandkanten. Lægger man indsatsen, kan man finde rigtig meget rav. Man kan til fordel undersøge hele vestkysten. Når man er på ravjagt, kan man let stirre sig blind. Der findes nemlig også mange sten, som ligner rav rigtig meget.

De sten har selvfølgelig ikke den samme værdi som det rigtige rav-guld. For at tjekke om man virkelig har fundet rav, kan man tage stykket og banke let mod ens tænder. Hvis det giver en skarp lyd, er det formegentlig sten. Lyder det let og blidt, kan man næsten være 99% sikker på, at det er rigtigt rav. Desuden er ravs densitet som sagt let. Derfor er rav lettere end sten.

Ravlygter til en sjovere ravjagt

Er man meget interesseret i ravjagt, kan man underlette søgearbejdet ved hjælp af ravlygter. På den måde kan man desuden sikre sig, at man ikke kommer til at forveksle orange sten med rav. En ravlygte er en slags lommelygte. Men den sender UV-lys ud i stedet for almindeligt elektrisk lys. Når UV-lyset rammer et stykke rav, vil det derfor lyse op.

UV-lygtens fordele

Man vil ikke kunne se lyset fra stykkerne af rav i almindeligt dagslys. Derfor må man ud i mørket med sin ravlygte. Man har desuden brugt denne type lygte i andre brancher til at finde spor efter blod. Man kan desuden tjekke pengesedlernes vandmærker. Nogle små mikroorganismer i ravstykkerne vil blive lyst op af UV-strålerne.

Der er størst sandsynlighed for at finde rav på stranden. Faktisk er det at finde på alle kyster rundt i Danmark. Det kan være en fordel at tage på ravjagt, når det har stormet. Det vilde vejr vil rode godt op i havbunden. Den lette densitet af ravet, medvirker til at det lettere flyder ind på stranden. Desuden er det bedst at tage på ravjagt om vinteren.

Vælg den rigtige ravlygte

De mange UV-lamper kommer i mange forskellige former og kraftighed af lysstyrke. Er de meget kraftige i UV-lyset, har man størst chance for at finde meget rav. Det er det, da stykkerne lyser mere op ved mere lys. Man kan undersøge hvor mange LED-enheder eller nanometer, som lygten har.

Det er vigtigt at have UV-beskyttelsesbriller på ved brug af de kraftige lamper. UV-lyset kan som bekendt fra solen skade ens øjne og syn. Man kan være uheldig at fosfor på stranden lyser op. Derved kan det let ligne rav. Fosfor er ret farligt, derfor bør man altid opbevare alt, det man finder i en lukket beholder.

Følg
Jyllands-Posten