<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her
Direkte

Hvem skal reparere din iPhone: Apple eller en tredjepart?

Et af de store debatemner inden for elektronik i dag er, hvad der skal ske, hvis din telefon går i stykker. Det gælder især, hvis der er tale om Apples produkter. Skal du bare købe en ny? Sende den ødelagte til reparation? Og hvis den skal repareres, hvem skal så gøre det? Det er ofte her, vandene deles. Tech-giganten Apple er nemlig berygtet for sine strenge regler og høje priser, når det kommer til reparation af produkter som iPhones, MacBooks og iPads.

Gode grunde til at vælge en tredjepart

Inden vi kaster os ud i at svare på, om det er Apple selv eller en tredjepart, du skal sætte til at reparere din iPhone, vil vi fortælle lidt om de grunde der er til ikke at vælge Apple. Først og fremmest er en tredjepartsreparatør billigere. Vælg for eksempel iExpert, der tilbyder reparation af din iPhone og andre Apple-produkter til en god pris og høj kvalitet i både service og reservedele.

En fordel ved at vælge en tredjepart er også tilgængeligheden, så du kan få repareret din elektronik lokalt og generelt har flere muligheder. iExpert tilbyder walk-in iPhone-reparation i Århus, Esbjerg og København, så du har gode muligheder for at finde en lokal butik, som du kan aflevere din smartphone eller anden elektronik i. Bor du ikke tæt på nogle af de fysiske butikker, kan du også indsende elektronikken med posten – du skal bare udfylde en formular, hvor du beskriver fejlen, lægge den i pakken og vente på, at iExpert kontakter dig, inden de går i gang med reparationerne.

Få også sikkerhed når du vælger en ikke-certificeret Apple-reparatør

Du behøver ikke smide al sikkerhed overbord, når du vælger en tredjepartsreparatør i stedet for Apples egne. Selvom det for mange er prisen, der afgør, om de vælger den ene eller anden reparatør, er der god mening i at vælge en med garanti på det udførte arbejde – som iExpert, hvor du får to års garanti på den udskiftede eller reparerede del.

Sørger du for at vælge en reparatør med garanti og med reservedele i høj kvalitet, er du godt sikret – også selvom det ikke er en Apple-godkendt og -certificeret reparatør. Det gør det for mange til et økonomisk smart valg.

Apple-certificerede reservedele og fuld garanti

Hvis du vælger at gå direkte til Apple med din reparation, er du garanteret at få udført et stykke arbejde, der er godkendt af Apple selv. Du får de rigtige reservedele og beholder den garanti, der følger med købet af din iPhone eller andet Apple-produkt. Samtidig udføres reparationen af en Apple-uddannet reparatør, så du er sikker på, at det hele bliver gjort efter Apples egne standarder.

Til gengæld kommer du også af med en noget større regning, end hvis du vælger en tredjepart, og det er en konsekvens, der er værd at overveje – hvis det altså ikke er noget, din forsikring eller garanti dækker.

Apples regler og EU’s lovgivning om ret til reparation

En af de store miljøsyndere er produktionen af elektronik som telefoner og computer. Og hver gang vi vælger at købe en ny telefon, vælger vi at bidrage til en i forvejen massiv CO2-udledning. Det er blandt andet af den grund, at EU-Parlamentet har vedtaget et forslag fra EU-Kommissionen om ”ret til reparation” for EU-forbrugere. Det betyder, at elektronikproducenterne skal garantere kunderne, at de kan få repareret deres produkter i op til 10 år ved at stille reservedele til rådighed.

Men er Apple med på den? Faktisk har Apple indført deres eget reparationsprogram, der gør det nemmere for forbrugere at få repareret deres elektronik andre steder end hos Apple. Det betyder, at selvstændige reparatører kan kvalificere sig til at modtage Apple-reservedele, værktøjer og uddannelse, så de kan udføre det samme arbejde som Apples egne reparatører.

Der er dog stadig et stykke vej endnu, før vi er oppe på samme kapacitet som de uafhængige tredjepartsreparatører. Og samtidig er Apple-reservedele og -reparationsvejledninger i skrivende stund ikke tilgængelige for alle.

Når du skal vælge mellem det ene eller andet, kan det i sidste ende derfor komme til at handle om, hvad du vægter mest – at holde dig til Apples eget garantiprogram og egne reservedele, eller om du vil spare penge og have flere reparatører at vælge imellem, så det kan gå lidt hurtigere og nemmere.

Følg
Jyllands-Posten