<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her
Direkte

Hvordan kan Brexit muligvis påvirke Danmark i 2021?

Storbritannien valgte at forlade EU per den 31. januar 2020. Nu er Storbritannien ikke længere medlem af den Europæiske Union. Når det kommer til EU-lande, herunder Danmark, har de vedligeholdt borgerrettigheder som højeste prioritet. De ønsker at sikre at der er transparente vilkår for de danske borgere, som bor i Storbritannien, og de britiske borgere, som bor i Danmark.

Hvilke efterskælv bringer Brexit for danske personer?

Siden tilbagetrækningen af EU-lovgivning er der ikke længere fri bevægelighed for personer i Storbritannien. Derudover vil de danske borgere, som bor i Storbritannien, ikke længere bo i Storbritannien på EU-grundlag.

Det betyder at de ikke længere har ret til at rejse frit mellem de britiske lande, og at det kræver et visum. Derfor bør du måske tjekke reglerne for rejseprocessen på forhånd, hvis du planlægger at besøge et af de britiske lande i forbindelse med et afslappende ophold, besøg på casino, en oplevelse af den britiske historie eller hvis du blot søger en storslået tid!

Det samme gælder for de britiske borgere, som bor i Danmark. Her er der ikke længere tale om EU-borgere. Dog har begge regeringer sammensat tilbagetrækningsaftaler. Her er der tale om aftaler, som sikrer vilkår for såvel EU-borgere, som bor i Storbritannien samt de britiske borgere, som bor inden for EU. Begge regeringer godkendte aftalen i januar 2020. Aftalen indeholder overgangsperioden, som startede den 31. december 2020. Den byder på en forlængelse på mellem omkring et til to år. Denne periode betyder at de britiske borgere, som bor i et land, som er et EUA-medlemslands, vil være sikret på grund af tilbagetrækningsaftalen.

Hvad står der i tilbagetrækningsaftalen?

Når det handler om rettighed til ophold, fastsætter tilbagetrækningsaftalen at de britiske borgere og deres familier har ret til ophold i Danmark. Dog bliver de nødt til at dokumentere at de har boet lovligt i Danmark i perioden før at Storbritannien forlod den Europæiske Union. Derudover fastsætter tilbagetrækningsaftalen at overgangsperioden vil være fra udtrædelsesdatoen den 31. december 2021. Som tidligere nævnt eksisterer der en mulighed for at perioden kan blive forlænget på et til to år.

Når vi når længere frem og forbi tilbagetrækningsaftalen vil borgerrettighederne til sociale ydelser forblive de samme, som hvis personen stadig var en EU-borger. Det samme gælder enhver form for fremtidige events, som eventuelt måtte finde sted. Et eksempel kan være hvis en person fx mister sit arbejde og bliver arbejdsløs hen mod slutningen af overgangsperioden, så vil personens ret til arbejdsløshedsunderstøttelse forblive de samme. Hvis du ønsker at have ret til de sociale ydelser, skal du være en lovlig borger i Danmark. Disse tjenester kan inkludere alt fra assistance til ældre, kompensation til handicappede osv. Når vi taler om de sundhedsmæssige ydelser, vil dine rettigheder også forblive de samme på grund af tilbagetrækningsaftalen.

De studerendes rettigheder i Danmark vil også forblive de samme, hvis du stadigvæk er en EU-borger i den overgangsperiode, som fastsættes i aftalen.

Nøglepunkter!

Tilbagetrækningsaftalen løsnede op for spændinger hos mange personer. Indtil videre vil tingene gå videre på denne måde. Brexit har naturligvis ikke kun påvirket Danmark, men også andre dele af EU. Det samme gælder for Storbritannien. Mens nogle personer var glade for beslutningen, var mange utilfredse med den.

Følg
Jyllands-Posten