<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her
Direkte

Pas godt på klimaet – det kan du selv gøre

Denne artikel indeholder annonceret indhold.

Tænker du nogensinde over, hvor mange penge du rent faktisk bruger på strøm om måneden, og ikke mindst hvor meget CO2 du udleder som følge af dit store forbrug? Her i denne artikel kan du blive klogere på de forskellige energiformer, der findes i dag, ligesom du også kan blive klogere på, hvad du selv kan gøre for at mindske din egen CO2-udledning.

Ved du, hvor din strøm kommer fra?

Der findes i dag helt overordnet set to forskellige energiformer; der findes den sorte energi, som vi hidtil har benyttet os af, og så findes der den grønne energi, som er den, vi forhåbentlig kun skal benytte os af i fremtiden.

Den sorte energi kommer fra fossile brændstoffer, som for eksempel olie og kul, der påvirket vores klima i en negativ retning. Den grønne energi dækker derimod blandt andet over solenergi, vindenergi og vandenergi, og det er den vej, vi skal gå, hvis vi gerne vil passe godt på vores natur og vores klima – også igennem de næste mange efterfølgende generationer.

Det første skridt du kan tage på vejen mod et lavere personligt CO2-aftryk er at skifte fra sort strøm til grøn strøm. Der findes i dag mange forskellige energiselskaber, som man frit kan vælge imellem, så længe de bare leverer strøm til ens eget område – og det er der heldigvis mange, der gør. Det giver dig mulighed for at vælge den grønne og klimavenlige strøm til og samtidig vælge den sorte og forurenende strøm fra.

Skær ned på din CO2-udledning

Hvis du ønsker at være en del af løsningen i stedet for at være en del af problemet, så kan du også med stor fordel skære ned på din egen udledning af CO2. Som følge af vores moderne tilværelse udleder vi alle sammen CO2, der er med til at øge klimaforandringerne, og derfor kan du selv træffe nogle aktive valg i forhold til at skære ned på udledningen. Her kan du for eksempel:

  • Montere solceller på husets tag
  • Lade bilen stå til fordel for cyklen
  • Skifte fyret ud med en klimavenlig varmepumpe
  • Skære ned på strømforbruget
  • Vælge hvidevarer og elektronik i den bedste energiklasse
  • Vælge LED-pærer
  • Spise klimavenligt og lokalt
  • Undgå madspild
  • Sortere dit affald
  • Genbruge

Alt i alt er der rigtig mange forskellige måder, du kan få en indflydelse på, hvor meget eller hvor lidt CO2 du udleder og dermed også påvirker klimaet og miljøet. Det hele handler i bund og grund om vaner og om at starte i det små. I så fald skal resten nok komme, så længe du er opmærksom på, at der skal forandring til for de næste generationers skyld.

Følg
Jyllands-Posten