<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her
Direkte

Borddækning: 6 typer duge du skal have med i dine overvejelser

Der er få ting i verden, der topper et flot dækket bord, hvor alting matcher. På sociale medier og boligmagasiner har du garanteret set masser af billeder af de smukkeste borde med fantastisk bestik og tallerkner, friske blomster og frem for alt de smukkeste duge. Og selvom det måske kan virke lidt uoverskueligt at skulle dække sådan et bord selv, behøver det faktisk slet ikke være så kompliceret. Med et par enkelte fif og huskeregler vil du kunne dække borde, der kan gøre selv den mest rutinerede bryllupsplanlægger misundelige. Det er for eksempel vigtigt, at du får fat i en flot dug.

Hvorfor er dugen så vigtig?

Der er flere årsager til, at dugen er så godt som uundværlig, hvis du gerne vil imponere dine gæster med et smukt bord. For at bruge et kunstnerisk udtryk, kan man sige, at dugen er det lærred, som du maler dit maleri på. Det er selve udgangspunktet for et flot dækket bord, og hvis der ikke er styr på dugen, kan resten af bordet hurtigt komme til at se lidt kedeligt ud. Hvis du tværtimod har fundet den perfekte dug, kan du løfte en ellers simpel borddækning til helt nye højder.

1: Damaskduge

Damask er et stof, der er lavet efter en væveteknik, som faktisk stammer Kina 200 år f.Kr. Med en damaskdug på bordet er du altså sikker på at have en dug med en historie, der går over 2200 år tilbage i tiden. Du har garanteret også set damask mange steder, for væveteknikken skaber en karakteristisk blank og mat overflade. Det ser meget fint og elegant ud, og derfor er damaskdugen også perfekt ved mere festlige lejligheder, såsom bryllupper og konfirmationer. Du kan for eksempel matche dugen med noget flot porcelænsservice og lysestager.

2: Hørduge

Hvis du ønsker et andet stof end damask, så kan hør være et rigtig godt materiale til din næste dug. Hørplanten vokser i Danmark, og derfor bør det være muligt at få fat i en dug, der er lokalt produceret, hvis der er behov for det. Med en hørdug er du desuden sikker på at få en dug med et enkelt og stilrent udtryk, der kan bruges i stort set alle sammenhænge. Materialet er nemlig smukt at se på og rart at røre ved, og du kan med fordel bruge det i en mere enkel borddækning. På den måde er du sikker på, at det er det smukke stof, der er i fokus.

3: Hæklede duge

Hvis du ønsker en dug med et lidt andet udtryk, så kan du med fordel vælge en hæklet dug. Der er meget få ting så fine og florlette som det fine hæklemønster i en dug, og du kan med fordel komplementere borddækningen med en vase med smukke blomster. Ligesom damasken er en hæklet dug nemlig helt perfekt til livets store begivenheder. Til en barnedåb, konfirmation eller et bryllup kan en hæklet dug blive kronen på værket, især hvis du også sørger for smukke glas og bestik. Mange steder er det endda muligt at købe hæklede løbere, så du har også mulighed for at sammensætte det hæklede udtryk med andre typer af duge.

4: Papirduge

En dug behøver ikke være lavet af papir for at se flot ud på dit bord. En papirdug kan også være en rigtig god mulighed, hvis du er på jagt efter et enkelt og elegant udtryk. Mange papirduge efterligner stof, både i udseendet og følelsen, men materialet er samtidig meget nemt at arbejde med. Du kan let tilpasse papirdugen efter selskabets størrelse, for eksempel i tilfælde af afbud. Hvis du gerne vil gøre noget godt for de små, kan du endda lægge tuscher på bordet og lade dem dekorere dugen. Det kan gøre den festlige dal til noget helt særligt – også for de mindste.

5: Plastikduge

Plastikdugen kan ligesom papirdugen være et godt alternativ til stofduge. Materialet er meget praktisk og er især god, hvis der er børn til stede. Plastikken er nemlig meget nemt at gøre rent, så det er bestemt ingen katastrofe, hvis et lille barn kommer til at spilde. Samtidig kan man købe plastikduge i en masse festlige farver, så de er ideelle til børnefødselsdage. Dit barn kan få lov til at få et bord i sin yndlingsfarve, og det kan du også afspejle i den resterende borddækning.

6: Voksduge

Voksduge kan være ret rigtig godt valg for dig, der ikke ønsker at bruge en masse penge på en stofdug, men stadig gerne vil have, at det hele skal se flot og festligt ud. Du kan for eksempel vælge en gennemsigtig stofdug, så du kan fremhæve dit eget bord og samtidig beskytte det fra spild og madrester. Måske har du et smukt træbord, som du gerne vil vise frem, men som ikke tåler særligt meget. Her er den gennemsigtige voksdug en glimrende mulighed!

Bonus: Tænk i helheder

Noget af det absolut bedste du kan gøre for din borddækning er at huske at tænke i helheder. Det kan godt være, at du har fundet den smukkeste dug, du overhovedet kan forestille sig, men det er også vigtigt, at du styler den flot. Et par flotte blomster kan gøre underværker, men det er ikke sikkert, at de passer sig så godt, hvis din dug i forvejen er i skrigende pangfarver. Det er vigtigt ikke at overgøre tingene, for skønhed findes ofte i det simple.

Følg
Jyllands-Posten