<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her
Direkte

Få styr på sikkerheden til søs

Man skal ikke undervurdere sikkerhedsaspektet, når man tager til søs. Havet kan være et farligt og lunefuldt sted, som man skal yde stor respekt overfor. Her kan du læse mere om, hvordan du kan øge sikkerheden til søs, enten du er ude at sejle alene eller med din familie.  

Lovpligtig sikkerhed 

Det er faktisk lovpligtigt at bære redningsvest, når man er på søen i Danmark. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at man har opdateret sikkerhedsudstyr, der kan sørge for sikkerheden, hvis uheldet er ude. Uanset hvor god en svømmer en er, så kan en redningsvest for alvor redde liv, og der er mange omstændigheder, der kan føre til, at man ikke er i stand til at svømme, hvis noget skulle ske til søs.  

Det er faktisk sådan, at alle fritidsfartøjer skal være udstyret med det nødvendige sikkerhdsudstyr.  

Hvad slags redningsvest skal man vælge?  

Der findes flere forskellige redningsveste på markedet, og det er vigtigt at man vælger den helt rigtige. En traditionel redningsvest, er et populært alternativ, men det kan gøre, at man føler sig meget påklædt om sommeren, og det er også en type vest, der ikke giver den bedste bevægelsesfrihed.  

Når man skal vælge en traditionel redningsvest, så er det svært vigtigt, at man vælger redningsvest ud fra vægt. Det er ikke sådan, at man bare kan bruge den samme redningsvest, som ikke længere kan bære ens vægt.  

Hvis du hellere vil have en selvoppustelig vest, så er dette også et svært populært alternativ. Selvoppustelige veste puster sig selv op i kontakt med van, takket være en co2 patron og en udløsningmekanisme, der reagerer på fugt. Derfor så vil den automatisk puste sig op, hvis du skulle falde i vandet. Dette er en smart løsning, og det er også mange, der bedre kan lide at have dem på, fordi de er ergonomisk tilpassede og lidt lettere at have med at gøre.  

Man kan nemt få denne type vest udover tøjet, og den føles ikke tung eller ubehageligt. Den giver også meget stor bevægelsesfrihed, fordi den jo ikke altid er i “redningstilstand”, på samme måde som det en traditionel redningsvest jo er.  

Hvis uheldet skulle være ude, så puster denne form for vest sig op af sig selv. En anden fordel med størrelsen på denne type vest, er at de er svært nemme at lagre, når de ikke er i brug. Du skal derfor ikke spilde en masse plads på at lagre store redningsveste. Det er dog vigtigt, at du servicerer denne type veste en gang i mellem, for at sikre sikkerheden til søs. Det gennemgår vi grundigt i slutningen af denne artikel.  

Find billig og god redningsvest  

Billig redningsvest behøver ikke at betyde dårlig redningsvest. Faktisk, så er der gode muligheder for at finde en redningsvest, der er både god og billig. Der findes masser af forskellige redningsveste på markedet, men det er vigtigt at sikre sig, at de lever op til de højeste sikkerhedsstandarder, og er fra en anerkendt leverandør. Man kan med fordel investere lidt ekstra i sikkerheden ombord, så man er på den sikre side, hvis uheldet mod al formodning skulle være ude, og man falder i vandet.  

Husk at lave service på din redningsvest 

Hvis du ender med at vælge en slevoppustelige redningsvest, så er det meget vigtigt, at du laver service på denne, så du er helt sikker på, at den virker som den skal. En selvoppustelig redningsvest skal kunne udløse patronen og pustes op, for at kunne tilbyde den sikkerhed du har brug for, når du er ude på havet. Det kan være fatalt, hvis man har en redningsvest af denne type, der viser sig ikke at kunne pustes op, fordi der ikke er blevet lavet service på den.  

Dette er faktisk noget du kan gøre helt selv. Dette er noget du bør gøre mindst en gang om året, for at sørge for at din vest fungerer lige som den skal. Du laver et servicetjek på din redningsvest, ved at kigge på din vest, og åbne den. Mange redningsveste har lynlåse. Du skal trække coveret af vesten, så du kan se, hvad der er indeni. Hvis du er bange for, om du kan  

Du skal kigge på udløsningsmekanismen, som skal afmonteres. Dette er Co2 patronen, som skal opfylde den vægt, der står på den. Du kan veje den på en brevvægt. Så skal du kigge på udløseren. Hvis du vil være helt sikker på at den er intakt og hel, så kan du forsøge at puste din redningsvest op med munden, så du kan se om der eventuelt skulle være nogle huller eller problemer med den oppustelige del af vesten. Du kan lade den være oppustet i 24 timer, og da skal den have samme tryk, hvis den er hel.  

Der er som regel en lille flap med “inspektionshistorie”, så du nemt kan notere, hvornår du har serviceret din vest. På den måde, kan du være helt sikker på, hvornår din vest sidst er blevet tjekket, så du altid kan vide, at din vest virker, når du skal ud på søen.  

Færdes sikkert på søen 

Det er altså vigtigt at sikkerhedsudstyret er i orden, hvis man vil færdes sikkert på søen. Det kan være et farligt sted, og det er vigtigt at man følger de lovpligtige krav for sikkerhedsudstyr ombord. På den måde, kan du få trygge og gode oplevelser på søen, der tager hensyn til vejr, vind og sæson.  

Følg
Jyllands-Posten