<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her
Direkte

Digital underskrift sparer tid og besvær – men er det lige så sikkert?

Tidligere har det været besværligt at få underskrevet dokumenter. Udskriv, underskriv, scan og send. Sådan behøver det heldigvis ikke være længere. Uanset om du er arbejdsgiver eller selv arbejder i en bank, som ejendomsmægler, læge, i Borgerservice eller en helt anden instans, kan du spare tid og besvær med digitale underskrifter.

Det er nemlig nemt for både dig og modtageren, der kan underskrive med touch-underskrift eller NemID. Ikke mere print, scan og sende frem og tilbage. I stedet bliver alt klaret hurtigt, sikkert og effektivt. Og det betyder, at du kan minimere din – og dine kollegaers – sagsbehandlingstider, fordi alt foregår digitalt og automatisk.

Hvem kan (med fordel) bruge digitale underskrifter?

Alle, der har brug for at indhente underskrifter, kan gøre det digitalt. Og alle, der har en telefon og NemID, kan skrive under digitalt. Det kan være alt fra godkendelse af et tilbud, accept af nye vilkår, underskrift på nye retningslinjer eller andre opgaver med personfølsom karakter. De – og mange flere dokumenttyper – kan alle underskrives nemt, enkelt og digitalt.

Ja, der findes sådan set ikke nogen grænse for, hvad modtageren i den anden ende kan underskrive digitalt. Kan det laves til en PDF,  kan det underskrives digitalt. Og der findes heller ikke nogen grænse for, hvem der kan sende dokumenter til digital underskrift. I dag findes der nemlig flere forskellige udbydere, som alle gør det muligt at automatisere, effektivisere og ikke mindst digitalisere hele underskriftsprocessen.

Kort fortalt: Hver gang du skal bruge en underskrift, kan du med fordel indhente den digitalt. Det gør det muligt at klare hele processen på skærmen – og ofte helt automatisk.  Det er nemt – ikke kun for dig, men bestemt også for modtageren.

Hvordan fungerer det i praksis?

Uanset hvilken type dokument, der skal underskrives, fungerer det stort set altid på samme måde.

Afsenderen udfærdiger og sender dokumentet via den ønskede udbyder. Herfra sker alt (næsten) af sig selv. Dokumentet bliver sendt til modtageren, der kan underskrive direkte på skærmen – enten med touch eller NemID. Så snart dokumentet er underskrevet, bliver der sendt en underskrevet version til både afsender og modtager. Og sådan kan du få underskrevet et dokument i løbet af få øjeblikke.

Værd at vide om fordelene ved de digitale underskrifter 

Der er mange praktiske fordele ved at få underskriften digitalt.

F.eks. kan det let tage timer eller måske dage, hvis modtageren først skal til at printe, underskrive, scanne og sende. Og skal det først sendes med posten, underskrives og sendes retur igen med posten, tager det i hvert fald også flere dage, og måske endda uger, før du har underskriften retur.

Ved at klare underskriften digitalt, kan du skære meget – hvis ikke alt – af den ventetid væk. Fra du sender dokumentet til underskrift, til det kommer retur i underskrevet tilstand, behøver der ikke gå andet end et par minutter. Ja, måske det endda kan tælles i sekunder, hvis modtageren er rigtig hurtig.

Med andre ord, kan digital underskrift fjerne (næsten) al den spildtid, der går med rent praktisk at sende dokumentet frem og tilbage. Med digital underskrift kan sagsbehandlingstiden skæres helt ned til den tid, det tager at læse dokumentet.

Det sparer både tid og penge for dig dig og din virksomhed, da du på få minutter kan se, om  dit dokument er underskrevet. Så snart underskriften er sat, får du en automatisk notifikation, og du slipper på den måde for manuelt at færdigbehandle sagen og kan hurtigt komme videre med arbejdet.

For modtageren betyder det tid og frihed. Modtageren skal hverken købe en printer for at udskrive og underskrive – eller bruge tid på tage ned på det lokale bibliotek for at klare opgaven. På få sekunder kan modtageren gennemføre en digital underskrift, og endda fra den enhed, som passer dem bedst at bruge til formålet.

Særligt vedrørende sikkerheden om digital underskrift

Ud fra et sikkerhedsmæssigt aspekt har de digitale underskrifter stor betydning for os alle.

Et dokument med en underskrift, der bliver sendt via mail, vil altid være i risikozonen for hacking af følsomme personoplysninger.

Et mailsystem kan være sårbart, og i hænderne på IT-kriminelle kan oplysninger i mailen eller dokumentet bruges til at hacke afsender eller modtagers konto eller misbruge deres navn til andre formål.

Hos DanID A/S opbevares alle borgernes oplysninger i de mest sikrede forhold på en krypteret server.

NemID er dobbeltsikret. Skulle dit nøglekort blive væk, har andre intet at bruge kortet til uden din personlige kode. Og skulle din kode blive luret, er den ubrugeligt uden dit nøglekort.

I dag er det meget mere sikkert at bruge digital underskrift, end det er at skrive under fysisk og sende personlige dokumenter med fortrolige oplysninger pr. mail.

Er en digital underskrift lige så gyldig som en sat med kuglepen?

I princippet behøver der slet ikke være en underskrift på en aftale før aftalen er gyldig. Rent juridisk er en mundtlig aftale lige så bindende som en skriftlig aftale. Men det er alt andet nemmere at bevise alle parters accept af den indgåede aftale, hvis de har sat en underskrift. Derfor er det ofte en god ide at få en underskrift, men det behøver ikke være med kuglepen på papir.

Ifølge den danske lovgivning er der faktisk ingen krav til, hvordan en underskrift skal sættes, før den er gyldig. Så du kan roligt indhente dine underskrifter digitalt og udnytte alle fordelene ved det. For den digitale version er lige så juridisk bindende, som den klassiske sat med kuglepen på papir, og lever op til præcis de samme regler og krav.

Følg
Jyllands-Posten