Græsplæne pleje | De 5 bedste tips fra anlægsgarteren

Lær anlægsgartneren 5 bedste tips mod mos, ukrudt og døde pletter i græsplænen. Vi giver dig hemmeligheden bag en smuk og tæt græsplæne

Græsplæne pleje - Guide

Den smukke, helt grønne og tætte prydplæne er for mange husejere den helt store drøm. Mange lader det dog blive ved drømmen, da det kan virke som en stor og trættende opgave at renovere sig gamle og triste græsplæne.

Vi kan heldigvis fortælle dig at du på få timer kan få den flotteste græsplæne i nabolaget – Lær hemmeligheden i denne guide om græsplæne pleje.

Typiske problemer i græsplænen

Når vi snakker om græsplæner og græspleje, så er det ofte ord som ”mos”, ”gule pletter” og ”ukrudt” som går igen. Det er nogle helt klassiske problemer, som altid opstår i misvedligeholdte græsplæner.

Mos, ukrudt og døde pletter med græs opstår, når græsplanterne ikke længere har gode vækstbetingelser. Ukrudt og mos stortrives dog lige præcis i kalk- og næringsfattig muld, og når mosset og ukrudtet først har fået fodfæste i græsplænen, så kan du ikke længere gøde eller kalke dig ud af problemet.

Sådan renoverer anlægsgartnere græsplæner med mos og ukrudt

Vi har spurgt bygge- og anlægseksperten Martin fra Havehandel.dk, hvordan man skal bære sig ad med at renovere en græsplæne der er fyldt med mos og ukrudt.

Det er faktisk utrolig simpelt at skabe rammerne for en grøn og tæt græsplæne uden mos og ukrudt, men der findes ikke et mirakelprodukt, som på magiskvis kan forvandle en mosfyldt græsplæne til en flot prydplæne – Det er der ikke mange der er vilde med at høre.

Man kommer ikke udenom at det kræver at man afsætter en halv eller hel dag, hvor man skal være forberedt på en smule hårdt fysisk arbejde.

 1. først skal mosset løsnes Det kan man vælge at gøre manuelt med en rive, eller en vertikalskærer som også kaldes for en plænelufter – Jeg anbefaler at man køber/låner en plænelufter, hvis man har en græsplæne på over 20 m2, hvilket de fleste jo har.
 2. Mosset skal fjernes – det gøres nemmest med en rive, trillebør og trailer.
 3. Nu skal der topdressing på – Sørg for at købe en organisk gødet topdressing og ikke blot harpet muld, som mange desværre er begyndt at kalde for topdressing. Topdressingen skal lægges ud på hele græsplænen i et lag på maksimalt 10 mm.
 4. Udspred nu nogle nye græsfrø – Gerne eftersåningsgræsfrø som har en hurtigere spireevne.
 5. Slut af med at vande græsplænen, så græsfrøene sætter sig godt.

Værsgo’ det var opskriften på hvordan en anlægsgartner ville gøre. Vil du eksempler på før/efter billeder af topdressing og eftersåning, kan du se dem i min mere detaljerede Topdressing guide her.

Hvornår skal man pleje sin græsplæne?

Der er 2 perioder på året hvor det er mest optimalt at gøde, efterså og generelt pleje sin græsplæne og det er i foråret og i efteråret. Her er der optimale vejrforhold for græsplanterne og man bør derfor også sikre optimale næringsforhold.

Efteråret er det mest optimale tidspunkt at gå i gang med renovationen af sin græsplæne, da der her ikke er den store risiko for hedebølge og tørke. Tværtimod er der næsten garanti for regn og lunt vejr i efteråret, som er det absolut bedste for græsplænen.

Når dine græsplanter har optimale forhold, så har mos og ukrudt ikke en chance for at etablere sig.

Hemmeligheden er regelmæssig græsplænepleje

Hvis du giver din græsplæne den helt store tur med topdressing og eftersåning, og derefter intet gør i de næste 5 år, så står du hurtigt igen med en kedelig, gul og mosfyldt plæne. Hemmeligheden bag en dejlig græsplæne er regelmæssig vedligeholdelse.

Hvis du årene efter at du har fjernet mos og topdresset, gøder 1-2 gange om året og eftersår nye græsfrø 1 gang hvert efterår, så skal din græsplæne nok forblive smuk og tæt.

I forhold til gødning af græsplænen så kommer der lige nogle gode tommelfingerregler her:

 • Gød med organisk- eller kunstgødning i perioden mellem marts og september.
 • Giv ca. 2-3 kg gødning pr. 100 kvadratmeter græsplæne.
 • Giv kun kalk når det er nødvendigt (ca. 1 gang hvert 4-5 år, mål evt. med et pH-værdi Testkit).

Klip oftere græs og få en flottere græsplæne

Når du klipper græs ofte, så skærer man kun mellem 1 og 2 cm. af græsset, hvilket er en mængde som man ikke behøver at samle op. Græsafklippet som får lov til at ligge på plænen fungerer som en slags organisk gødning og kaldes for Bioklip. Det er bl.a. grunden til at græsplæner som bliver klippet af en robotplæneklipper, er utrolig smukke og helt tætte.

Den ideelle højde på græsset er 3-4 cm. så det bør du sigte efter, hvis din plæneklipper kan indstilles i højden. Her får du et par gode fif til græsklipning:

 • Klip aldrig græs når græsset er vådt (Pas på morgendug).
 • Sigt efter at få slået græsset minimum 2 gange i ugen i vækstperioden.
 • Investere eventuelt i en robotplæneklipper (Det er en skøn opfindelse).
 • Når du klipper græsset for sidste gang i efteråret, bør du lade det være højt (ca. 5-7 cm.)

Pleje af græsplænen i efteråret

Udover gødning og eftersåning i efteråret, så er det utrolig vigtigt at sørge for at græsplænen ikke er fyldt med nedfaldene blade og andet løv, som nærmest kan lægge sig som en hinde ovenpå græsplænen.

Hvis der kommer et for tykt lag løv og blade på din græsplæne, kan man risikere at skabe gode vækstbetingelser for mos og i værste fald blive ramt af plænesygdommen ”sneskimmel”. Har du mange træer, buske og andre planter som fælder meget løv i efteråret, skal du huske at rive din græsplæne regelmæssigt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.