<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her
Direkte

Sådan kan du spare penge ved at samle dine forbrugslån i ét

I takt med at sommeren nærmer sig, er det så småt begyndt at lysne for den danske Coronasituation, men for rigtig mange danskere, er det dog ikke lutter solskin, der venter forude. 

Selvom Folketinget formåede at komme en stor del af de danske firmaer og borgere til undsætning gennem en lang række hjælpepakker, er der stadig mange, der ikke formåede at kunne få hjælp. Det gjaldt særligt en række udsatte danske selvstændige og freelancere med lav indkomst.

Netop derfor har en del danskere været nødt til at optage et eller flere forbrugslån for at komme igennem krisen, og hvad gør de så nu?

Det er tid til at samle dine dyre lån

Hvis du har været nødsaget til at optage flere mindre lån, kan der ifølge Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen være god grund til at samle de dyre lån i ét samlet forbrugslån. Det kan nemlig både være med til at give dig et overblik over din samlede gæld, samtidig med at det giver dig mere økonomisk luft, end hvis du har mange små lån.

For at komme låntagerne til undsætning, har Danske Bank udarbejdet en kort forbrugervejledning til, hvordan man kommer af med sin forbrugsgæld i fem lette trin:

1. Dan dig et overblik over, hvad du har lånt

Det første, du skal gøre, er at danne dig et overblik over din økonomiske situation. Det gør du, ved at finde ud af, hvor meget du skylder og hvem du skylder det til.

Når du skal danne dig et overblik, er den nemmeste måde at gøre det at lave en liste. Når den skal udarbejdes hjælper det, hvis du kan finde breve, kvitteringer og andre informationer fra dine lån.

Derefter finder du ÅOP for hver enkelt lån. ÅOP er den Årlige Omkostning i Procent, og det er den nemmeste måde at sammenligne, hvor dyre forskellige lån er. 

2. Få hjælp

Når du skal reducere din gæld, kan det være en rigtig god idé at søge hjælp, ikke til selve gældsafviklingen, men til at finde ud af, hvilken retning der bedst kan betale sig for dig. Det er nemlig ikke nødvendigvis billigere at samle alle sine mindre lån i et forbrugslån, men det er dog ofte tilfældet.

Du kan både søge hjælp hos din bank eller dit pengeinstitut, men faktisk udbyder de fleste låneudbydere økonomisk rådgivning. Det er dog vigtigt at huske, at alle låneudbydere driver en forretning. Derfor kan det være en god idé at få råd fra flere forskellige på en gang.

3. Find ud af om det kan betale sig at samle dine lån

Fordelen ved at samle alle dine små lån i ét større forbrugslån er, hvilket gør, at du ofte kan få en bedre rente og en lavere månedlig ydelse, end hvis du har flere små lån. Det er typisk den bedste løsning, men det er vigtigt, at du afsøger markedet og finder ud af hvilken løsning, du får absolut mest ud af.

Ligeledes er det også en god idé at indhente flere tilbud, så du ender med at samle dine mange små, dyre lån i det billigst mulige forbrugslån.

4. Betal de dyreste lån ud først

Der kan være flere forskellige grunde til, at det ikke er muligt for dig at samle dine mindre lån i ét større lån. Det kan f.eks. være, at der ikke er nogen låneudbydere, der vil give dig så stort et lån.

Hvis det er tilfældet, skal du dog ikke give op. Du skal i stedet lægge en plan for, hvordan du vil skille dig af med gælden. Når du gør det, er det første du skal gøre at lave et budget, så du har styr på, hvor mange penge det er muligt for dig at betale tilbage per måned. Derefter kan du gennemgå dine lån og sørge for, at du kommer af med de dyreste lån først. 

Det er dog også en god idé at tage kontakt til dine kreditorer, da der i nogen tilfælde kan være mulighed for at forhandle om lånet. Det kan f.eks. være at du kan få rentehenstand i en periode. Det kan især være nemmere at forhandle med kreditorer, hvis du kan få dem til at forstå din situation og samtidig udviser villighed til at betale.

5. Lav et budget

For mange slutter de økonomiske overvejelser, når gælden først er betalt af, men det er en stor fejl.  Når du først er kommet ud på den anden side, er det nemlig tid til at lægge et nyt budget, så du får overblik over, hvordan din nye økonomiske situation ser ud.

Og det er netop her du har mulighed for at polstre din økonomi til kommende kriser. Det er nemlig ikke kun internationale kriser, der kan gå hårdt ud over din økonomi. Derfor bør du bestemt overveje at sætte et beløb af hver måned, så du på den måde sikre din økonomi fremover.

Følg
Jyllands-Posten