<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her
Direkte

Vil digitaliseringen overtage opgaver i advokatbranchen?

Digitaliseringen buldrer efterhånden afsted. Den har sat sine tydelige spor i flere forskellige brancher, hvor flere processer er blevet automatiseret. Advokatfirmaer er dog ikke blevet ramt nær så meget af den digitale fremgang – endnu.

Der er flere advokater, der mener, at fremtiden byder på flere digitale tiltag. Det er dog langtfra alle, der er enige. Men er den digitale udvikling i branchen allerede i gang?

Nogle har allerede taget hul på digital advokatrådgivning

Nogle advokatfirmaer har allerede budt digitaliseringen velkommen. De har bl.a. gjort det muligt at følge sin egen sag via en digital platform. Her er alle dokumenter samlet og kan tilgås.

Der er også nogle advokatvirksomheder, der har gjort det muligt at chatte med sin advokat. Det foregår f.eks. via en digital platform eller hjemmeside. Advokatrådgivning behøver derfor ikke nødvendigvis foregå ansigt til ansigt.  

Det lader dog kun til at være startskuddet på endnu flere processer, der bliver digitale og automatiserede. Der vil blive stillet højere krav til, at en advokat både kan håndtere manuelle og digitale opgaver.

Knap hver tredje advokat tror på en digitaliseret fremtid

Det er dog ikke alle, der tror på, at digitale advokater er fremtiden. Især ikke inden for branchen.

I Sverige er der blevet lavet en undersøgelse, hvor 1.226 advokater deltog. Her mente godt og vel en tredjedel (29 %), at flere arbejdsopgaver i deres nuværende stilling ville være helt eller delvist erstattet af digitale løsninger om fem år.

De resterende 71 % i undersøgelsen afviser dog denne påstand. De mener ikke, at digitaliseringen vil have nær så stor indflydelse på udviklingen i branchen. De mener nemlig stadig, at en advokat skal løse flere processer og opgaver manuelt.

Flere har en holdning til, at det vil være begrænset, hvor meget digitalisering og machine learning kan erstatte i branchen.

Er du som advokat i skudzonen?

Det er tydeligt, at der hersker en vis uenighed om emnet. Selvom flere allerede er i gang med at udvikle flere digitale løsninger, er der stadig skeptikerne. Der ses dog en tendens til, at bestemte advokater er mere i skudzonen end andre.

Det gælder f.eks. erhvervsadvokater, der allerede nu kan mærke digitaliseringen. Hele 40 % mener, at den digitale udvikling vil overtage flere af deres opgaver inden for fem år.

Også advokater, der har med økonomi at gøre, er i ”farezonen”. Lige så snart det handler om regninger og lignende, kan mange processer digitaliseres. Der kan være flere opgaver, der kan overtages af en computer inden for en nær fremtid.

Den digitale udvikling er allerede begyndt at snige sig ind på de forskellige advokatfirmaer. Det er derfor blot et spørgsmål om tid, før der sker endnu flere fremskridt. Hvor meget der bliver digitaliseret, og hvor hurtigt det kommer til at ske, må tiden vise.

Følg
Jyllands-Posten