Undgå at blive snydt, når du lejer en bolig

Artiklens øverste billede

Hvert år søger mange danskere efter lejeboliger online, og desværre sker det også, at nogle ender med at blive snydt af samvittighedsløse bolighajer. Som lejer kan du dog gøre meget for at undgå at blive snydt, og vi har samlet en række gode råd her.

Sådan kan en udlejer snyde

Der findes mange forskellige måder at snyde en potentiel lejer, men én af de mest klassiske er, at udlejen forsøger at udleje en lejlighed, som han i virkeligheden ikke har rådighed over. Det kan for eksempel være en situation, hvor udlejeren midlertidigt selv har lejet boligen og derfor har en nøgle og kan komme ind.

Mange svindlere udnytter også, at det er svært for studerende at finde lejligheder i Danmarks største byer. Denne boligdesperation kan gøre de unge villige til for eksempel at give udlejeren penge under bordet. Det er farligt, for der er ingen dokumentation på disse penge, og derfor kan man ikke få dem tilbage, hvis man bliver snydt. Derudover er det naturligvis også ulovligt.

Sådan spotter du snyd

En bolighaj har ofte en række værktøjer, som hjælper ham med at snyde intetanende lejere. For eksempel vil han ofte give udtryk for, at det haster meget med at skrive under på lejekontrakten, og at du eventuelt skal betale kontant i forbindelse med fremvisningen. Derudover er det heller ikke unormalt, at han gør lejligheden mere attraktiv ved at tilbyde en meget lav husleje eller et lavt depositum.

Internettet har på mange måder gjort det nemmere for suspekte personer at snyde med lejeboliger, for nettet har gjort det nemt for dem at komme i kontakt med mulige ofre. Internettet er dog også en vigtig ressource, når du skal spotte snyd. Derfor bør du følge de følgende råd:

Tjek udlejer

Før du møder op til fremvisningen af en lejlighed, er det altid en god idé at tjekke udlejers identitet. Det kan du for eksempel gøre på Facebook og LinkedIn.

Når du tjekker udlejeres identitet, skal du først og fremmest kontrollere, at der er tale om en rigtig person. Derudover skal du også studere personens profilbillede grundigt, så du kan se, om du taler med den rette person, når I mødes i virkeligheden.

Tjek boligen

Det er en god idé at tjekke boligens status, før du tager ud til en fremvisning. Du kan for eksempel undersøge boligens nuværende ejere ved at kigge her.

Derudover er det også tilrådeligt, at du kontakter en nabo til lejligheden. Her har du mulighed for at stille spørgsmål om udlejeren, og du får også en chance for at fornemme, om du vil passe godt ind i boligens fællesskab.

Tjek ejendommen

Sidst, men ikke mindst, er det også en god idé at undersøge selve ejendommen. Det kan du gøre ved at kontakte ejerforeningen, ejeren af ejendommen eller en ejendomsadministration. Her skal du primært sikre dig, at udlejer også har tilladelse til at udleje ejendommen. 

Sådan undgår du at blive snydt

Det første og bedste råd for at undgå at blive snydt er at bruge din sunde fornuft. Du bør for eksempel tjekke de generelle priser i området, og hvis lejligheden virker meget billig, så har udlejer næppe rent mel i posen.

Det er også vigtigt, at du ikke lader dig presse af udlejer, for en svindler vil altid forsøge at presse dig til at skrive under på en kontrakt så hurtigt som muligt. Omvendt er det dog endnu værre, hvis udlejer forsøger at presse dig til at betale penge under bordet – for eksempel for at få en fremvisning af lejligheden.

Du kan også beskytte dig selv ved at bruge en kendt portal for lejeboliger, hvor man typisk er opmærksomme på risikoen for svindel, og derfor kontrollerer boligannoncer, der virker mistænkelig. 

Sådan skal du reagere, hvis du bliver snydt

Det er vigtigt, at du reagerer, hvis du opdager, at du er blevet snydt i forhold til en lejebolig. Heldigvis er der forholdsvis få af de grove svindelsager i Danmark, men der kan også være tale om svindel, hvis udlejer for eksempel kræver en højere husleje end først aftalt.

Den danske lovgivning er heldigvis generelt gearet til at beskytte den svagest part i forbindelse med en retssag, og det betyder, at du som lejer står godt, hvis du vælger at tage en udlejer med i retten. Retten vil næsten altid dømme til lejers fordel, hvis der mistanke om svindel.

Hvis du har mistanke om, at du er blevet snydt, kan du tage kontakt til Lejernes Landsorganisation, hvor du kan få rådgivning. Du kan for eksempel have ret til at få et større beløb refunderet, hvis du har betalt for meget i husleje henover en længere periode.

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.