Direkte

Ikke-digitaliserede ældre straffes med høje gebyrer  

Efterhånden som danskerne er blevet mere og mere digitaliserede, er priserne på ikke-digitale serviceydelser steget markant. Dette går især ud over den ældre og knap så IT-kyndige generation, der bliver pålagt urimelige gebyrer i forbindelse med eksempelvis brevpost.  

Selvom Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, findes der stadigvæk danskere, der ikke er hoppet på den digitale bølge. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har 210.000 ældre på over 65 år aldrig været på nettet. Der findes altså knap en kvart million ældre, der ikke er online.   

Selvom antallet af ikke-digitaliserede ældre er faldet markant inden for de sidste par år, er der stadigvæk en relativt stor andel af ældre, der ikke har adgang til netbank eller andre digitaliserede betalingsløsninger.  

For de ældre betyder det, at de får tilsendt regninger og kontoudtog med brevpost samt betaler girokort ved skranken i deres respektive bank. 

Gebyrer på ikke-digitale serviceydelser er mere end fordoblet

På bare ét år har de danske pengeinstitutter hævet deres gebyrer med 10%. Særligt priserne på de ovenfor nævnte ikke-digitale serviceydelser er i løbet af de seneste år blevet højere og højere. Flere banker har endda mere end fordoblet gebyrerne på denne type af services.  

Denne artikel er sponsoreret af Fair-laan.dk
Fair-laan.dk er en online sammenligningsportal af finansielle tjenester. Hos Fair-laan.dk er vi oprigtigt interesserede i at hjælpe danskerne med at undgå dyre ​kviklån​. På Fair-laan.dk får du et overblik over dine muligheder som låntager på det online lånemarked, så du nemt og hurtigt kan finde den bedste løsning for dig. Vi har samlet alt, du bør vide om de forskellige lån, på én side: læs om renter, udbetalingstid samt fordele og ulemper, inden du bestemmer dig.

Et eksempel herpå er Jyske Bank, der sidste år hævede deres gebyr på den såkaldte kuvertservice fra 15 til 40 kroner. Kuvertservice er et tilbud fra banken om, at kunden kan sende sine regninger til banken, som herefter tager sig af betalingen.  

Derudover er prisen for et fysisk udskrift kontoudtog steget fra mellem 0 og 10 kroner til 25 kroner, mens det i nogle banker kan koste helt op til 100 kroner at betale et girokort ved skranken i banken.  

Prisstigningerne rammer især de svage i samfundet   Når bankerne hæver gebyrerne på de ikke-digitale serviceydelser, går det værst ud over den ikke-digitaliserede pulje af danskere, der primært består af ældre over 65 år, men ikke kun.  

Puljen indeholder ligeledes demente og ordblinde samt andre med et fysisk eller mentalt handicap, der ikke er lige så habile på nettet, som resten af Danmarks befolkning.  

Opfordring fra Ældre Sagen: Ældre skal fritages for gebyrer

Men det er ikke kun pengeinstitutterne, der pålægger høje gebyrer på eksempelvis brevpost. Det samme er tilfældet med forsikringsselskaberne, forsyningsselskaberne og teleselskaberne – selskaber, som langt de fleste danskere er i kontakt med jævnligt.   

“Når vi snakker med de ældre, erfarer vi, at de høje gebyrer ikke kun er et problem, der relaterer sig til pengeinstitutterne, men også til blandt andre forsikrings-, forsynings- og teleselskaberne. De ikke-digitaliserede ældre bliver altså pålagt gebyrer mange steder fra – især når det kommer til at modtage brevpost,” forklarer Jens Højgaard, fra Ældre Sagen.  

Som en løsning på problemet opfordrer Ældre Sagen til, at de ældre, der gennem kommunen er blevet fritaget for at modtage Digital Post, også bliver fritaget for at betale gebyrer på eksempelvis brevpost. 

Sydbank slår ind på en mere “ældre-venlig” vej  

Hos Sydbank er man opmærksomme på problemet og ønsker ikke at ældre konstant skal rende ind i den tykke gebyr-mur. Derfor opkræver de heller ikke gebyrer for at sende brev til deres kunder – uanset om de har netbank eller e-boks.  

“Vi arbejder løbende med tiltag der skaber værdi for vores kunder. I alle aldersgrupper. Vi er i gang med at kigge på at tilgodese vores ældre kunder – på gebyrsiden – og det kan give god mening at tænke gebyrfrihed ind – i de tilfælde hvor vores kunder er fritaget for digital post,” lyder det fra Sydbank.

Følg
Jyllands-Posten