Krukkehaverne blomstrer op

Sommeren er ved at melde sig, og nu kan vi komme i gang med at skabe grønne oaser på altanen eller på terrassen.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Trenden er tydelig. Vi indretter mere og mere grønt – Om det er i stuen, køkkenalrummet eller køkkenet, skal der være noget grønt. Martin Holmriis er ejer af Gug Planteskole, og ifølge ham er det helt den samme tendens, der gør sig gældende i disse måneder, hvor vi rykker ud på altaner og terrasser.

»Der skal være noget grønt, og det skal helst også være gavnligt på den ene eller anden måde. Det skal selvfølgelig være flot at se på, men det kan også være noget spiseligt, eller planter og blomster der gavner insekterne,« siger han.

En skov af krukker

Bor man tæt kan højbede bruges som afskærmning til naboerne, og de kan også bruges til at skabe rum udendørs – for eksempel rundt om en trampolin eller en terrasse. En ting, der, ifølge Martin Holmriis, har været et hit, så langt tilbage han kan huske, er krukker.

 

»Tendensen lige nu er, at man vil have større krukker – blandt andet fordi en større krukke bedre kan holde på vandet, og fordi man ganske enkelt kan have større planter i dem. Det understreger virkelig, at der er grønt og frodigt på terrassen eller altanen,« siger Martin Holmriis, der selv har en krukke stående derhjemme med et birketræ, der er omkring 2.5 meter højt.

»Har man to, tre eller fire krukker, kan man hurtigt lave sin egen lille skov. Der er stort set ingen grænser for mulighederne, hvis man slipper fantasien løs og er kreativ. Man kan kombinere planter, træer og blomster på alle mulige spændende måder i sine krukker, og det er der rigtig mange af vores kunder, der går op i lige nu,« siger han.

Klimakrukke vander sig selv

Krukker med selvvandingsfunktion er rigtig populære i øjeblikket – ikke mindst fordi, det gør det nemmere at holde planterne i live, når man er afsted på sommerferie. Gug Planteskole samarbejder med en virksomhed, der hedder Urban Garden, som laver planteskolens gamle potter og bakker om til nye selvvandingskrukker, under navnet ’klimakrukken’, der bliver produceret i Esbjerg. Krukken har et langt lavere CO2-aftryk end mange tilsvarende krukker, fordi den er fremstillet af genbrugsplast, og fordi den ikke skal transporteres til Danmark fra den anden side af kloden, men kun skal transporteres fra Esbjerg til Gug.

 

»Krukken har en selvvandingsfunktion, der gør, at den bedre kan holde på vandet, og det er rigtig praktisk, når man gerne vil have noget til at stå hele sommeren. Den store risiko for planter i krukker er udtørring. Når man har en potte, der kan hjælpe med det, er man allerede nået et langt stykke,« siger Martin Holmriis.

Et sikkert hit i krukkehaven

Den afrikanske lilje er en af de populæreste sommerblomster, og det skyldes, ifølge Martin Holmriis, at den kan tåle, at man tager to uger på ferie.

»Når man kommer hjem fra ferie igen, og den afrikanske lilje er lidt tør, kan man bare vande den, og så rejser den sig igen. Mange af de lidt mindre blomster kan ikke tåle udtørringen på samme måde, så der er man nødt til at få naboen til at vande, eller bruge en krukke med selvvandingsfunktion, når man er på ferie,« siger han

Mange vælger også at have roser i krukker, og roser er generelt også utroligt populære i sommermånederne, og de trives da også bedst i sol og sommer. Det er dog vigtigt, at roser ikke tørrer ind, og det kan være en udfordring, når de kommer op fra jorden i en krukke i bagende sol.

»Roser har stor gavn af en selvvandingskrukke eller en stor krukke, så jorden ikke så hurtigt tørrer ud. Fordi roser kræver lidt ekstra opmærksomhed, er det en rigtig god ide at bruge noget bladgødning, som for eksempel ’Feed & Shine’, der holder roserne sunde og modstandsdygtige over for svampe, meldug og stråleplet,« siger Martin Holmriis.

Om det er stauder, roser eller træer, du planter i dine krukker, har det stor betydning, hvilken krukkejord du vælger. Da det er planter, der skal stå i længere tid, vil det kræve, at jorden ikke klapper sammen og bliver iltsvag. Der kan en krukkejord med TerraCottem, ifølge ham, være en rigtig god mulighed for at holde bedre på vandet og give luft til rødderne.

 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.