Kør-selv ferie i Tjekkiet

Den tjekkiske grænse ligger knap 700 kilometer fra den danske, og det gør Tjekkiet til et oplagt mål for en kør-selv ferie. En rundrejse på 8-10 dage er nok til både at opleve storslået natur, spændende kultur og historie samt nyde wellness og den lokale øl, som Tjekkiet er så kendt for.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Corona-pandemien og klimakrisen har fået mange turister til at fravælge flyrejser og anden offentlig transport og i stedet tage bilen på ferie. Fra den danske til den tjekkiske grænse er der knap 700 kilometer, så Tjekkiet er oplagt mål for en bilferie.

”Mange turister kender Prag, som også har rigtig meget at byde på, men Tjekkiet er så meget andet. Vi har masser af storslået natur og smukke slotte, og da afstandene ikke er store og vejene fornuftige, er en bilferie en oplagt måde at se opleve det hele,” siger Lucie Vallin, der er chef for Czech Tourism i Skandinavien og Finland.

På 8-10 dage er det muligt at tage en rundtur, som kombinerer historie og kultur med natur, gastronomi og afslapning i et af de spabade, som Tjekkiet er så kendt for.

Fra helbredelse til wellness

Ikke langt fra den tyske grænse ligger kurbyen Karlovy Vary, som blev grundlagt af Karl den 4., der var romersk kejser og konge af Bøhmen. Også Karlsbroen i Prag er opkaldt efter ham.

Karlovy Vary har gennem århundrede været kendt for sine varme, mineralske kilder.

”Tjekkiet har en lang tradition for kurbade, og Europas overklasse og kongelige kom for at få behandlinger. I dag besøger folk stadig spabyerne for at kildernes helbredende effekt,” siger Lucie Vallin.

Et traditionelt spaophold varer i tre uger, men mange kommer for at nyde en enkelt dags wellness og afslapning.

Urtebitter og Malmbjergene

I Karloyv Vary findes 15 mineralholdige kilder, og der er masser muligheder for wellness- og spabehandlinger. F.eks. på det berømte Elizabeth’s Spa, der holder til i en imponerende historisk bygning omgivet af en skøn park og tilbyder 60 forskellige behandlinger. Når krop og sjæl er blevet genfødt i spa’en, er det tid til at prøve Karloyv Varys kendte drik, Becherovka, som er en bitter produceret på urter. Byens historiske midte har et bredt udvalg af spisesteder, der tilbyder alt fra lokale egnsretter til finere gastronomi.

Rundt om Karloyv Vary, der også er kendt for sin internationale filmfestival, ligger Krušné-bjergene (Malmbjergene). Bjergene var rige på sølv, uran og tin, som tiltrak lykkeriddere, minearbejdere og andet godtfolk. Nu tiltrækker det naturskønne område vandrere, cykellister og andre, der ønsker en aktiv ferie.

Nyd en pilsner i Plzeň

Sættes GPS’en til 80 kilometer syd-øst for Karloyv Vary, rammer man byen Plzeň. Som navnet mere end antyder, er vi endt i den verdensberømte tjekkiske Pilsner Urquells hjemby.

”Den oprindelige pilsner kom fra byen Plzeň, og tjekkerne elsker øl,” siger Lucie Vallin.

I 1842 blev den øltype, som vi dag kender som pilsner, skabt af den tyske brygmester, Josef Groll. På bare seks måneder havde han skabt den øltype, der dominerer markedet i dag. Aflæg bryggeriet, som har ni kilometer kældergange, hvor man tidligere lagrede øllet, et besøg, som naturligvis slutter med en smagsprøve på den berømte øl.

Den historiske bymidte omkring Bartholomæus-kirken, der har Tjekkiets højeste kirketårn, er også et besøg værd. Her er også et stort udvalg af restauranter, som selvfølgelig serverer den lokale øl.

Forladte landsbyer

Efter et besøg i øllets hovedstad går turen til det sydlige-vestlige Bøhmen, som grænser op til Tysklandet. Efter afslutningen af 2. Verdenskrig blev mere end 50 tyske landsbyer, som nu på den tjekkiske side af grænsen, rømmet, og området var i mange år en lukket zone, der først åbnede op for offentligheden i 1990’erne. I dag er de forladte landsbyer og den omgivende skov et udsøgt udflugtsmål for vandrere.

Den historiske by Tábor er også et besøg værd, og mon ikke familiens mindste vil elske et besøg på chokolade- og marcipanmuseet eller i byens zoologiske have?

110 kilometer fra Tábor ligger byen Třebíč, som er på UNESCO’s liste over verdensarv på grund af sit jødiske kvarter og det berømte benediktinerkloster, St. Procopius Basilica, der kan dateres tilbage til 1200-tallet.

Fængsel og arkitektur i Brno

Herfra går turen til Tjekkiets næststørste by, universitetsbyen Brno, som ligger dér, hvor floderne Svitava og Svratka løber sammen. Over byen skuer byens katedral med sit karakteristiske dobbelttårn, og her finder man også bogen Špilberk, som husede et berygtet fængsel, hvor den italienske digter, Silvio Pellico, afsonede sin dom. Fængslet er i dag en populær turistattraktion, og bogen er et kultursted med udstillinger, teaterforestillinger og koncerter.

I byen ligger også den arkitektoniske perle, Villa Tugendhat, tegnet af den tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe i slutningen af 1920’erne. Den modernistiske villa blev banebrydende for moderne arkitektur i Europa. Villaen er et ikon for modernismen og er at inde på UNESCO’S liste over verdensarv. Villaen blev bygget til det jødiske ægtepar Tugendhat, men de nåede kun at bo otte år i deres pragtvilla, før tyskerne invaderede Tjekkiet og tvang parret på flugt. Huset blev konfiskeret af Gestapo og tilfaldt senere den tjekkiske stat og er i dag museum.

Vinlandet Tjekkiet

Ikke langt fra Brno ligger byen Mikulov, som er kendt for sin vin og gastronomi,

”Mange forbinder Tjekkiet med øl, men tjekkerne laver faktisk også god vin,” fortæller Lucie Vallin.

Besøgende i byen bør ikke snyde dem selv for den pittoreske borg, der knejser på toppen af en klippe. Ikke langt herfra ligger naturområdet Pálava på grænsen til Østrig, som har det varmeste klima i Tjekkiet, og her er gode muligheder for vandsport, cykling og vandreture på de velafmærkede stier.

Sølvminer og benkirken

Blot 70 kilometer øst for Prag ligger sølvbyen Kutná Hora, som er kendt for sine sølvminer. I slutningen af 1300-tallet kom en tredjedel af Europas sølvproduktion fra området, og de mange rigdomme fra minerne har været med til at finansiere byens mange smukke bygninger. Udover masser af atmosfære, den gotiske katedral, Sankt Barbara, og gode spisesteder har byen, som er på UNCSCO’s verdensarvsliste, også den spektakulær benkirke, som er dekoreret med knogler og kranier fra mennesker, der døde under pesten og i de mange krige. Det menes, at der er blevet brugt cirka 40.000 mennesker til udsmykningen.

Få Prag for dig selv

Man kan ikke sige Tjekkiet uden at sige Prag. Landets kendte hovedstad trækker hvert år mange turister til seværdigheder som Karlsbroen, der går over floden Vltava, det jødiske kvarter og den gamle bydel med det gamle rådhus og det berømte astronomiske ur.

”På grund af Corona-pandemien er der ikke så mange turister i Prag, så det er et godt tidspunkt at besøge byen. Prag har også mange nye områder med ny arkitektur, kunst og moderne gastronomi, så man skal ikke være bange for at forlade turiststederne,” siger Lucie Vallin.

Jizera bjergene

Sidste stop på rundrejsen i Tjekkiet er Jizera bjergene på den tyske-polske grænse. Her er afmærkede stier der går gennem gran- og bøgeskove og bjerglandsbyer med historiske vartegn. Besøg de historiske udsigtstårne, hvor det ældste er fra 1847 og står i en højde på bjerget Hvězda i en højde af 958 meter over havet. Herfra er der en skøn udsigt udover den nordligste tjekkiske bjergkæde.

”Området er et populært skisportsområde om vinteren især for langrendsløbere, ” siger Lucie Vallin.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.