Factoring kan give din virksomhed stabilitet i usikre tider
Mange virksomheder er pressede på likviditet pga. pandemi, inflation og højere omkostninger. Factoring kan give luft i virksomhedens daglige økonomi, så ledelse og medarbejdere kan fokusere på at drive virksomheden bedst muligt.
Kriserne står i kø: Inflationskrise, forsyningskrise, klimakrise, sikkerhedskrise, energikrise – og nu også presset økonomi for virksomheder.
For i takt med at omkostningerne til virksomhedsdrift stiger i form af bl.a. højere husleje og råvarepriser, samt at mange store koncerner har forlænget deres kredittider, risikerer flere og flere virksomheder at løbe tør for penge.
”Hvor løbende måned plus 30 dage førhen var standard, forlanger store virksomheder i dag ofte 90 dages kredit, før de betaler en leverandør. Hvis en virksomhed omsætter for to millioner kroner om måneden, betyder det, at den nu mangler fire millioner kroner om måneden,” fortæller Uffe Wichmann, som er salgsdirektør hos finansieringsselskabet AL Finans, der bl.a. udbyder factoring.
Factoring
En løsning kan være at få en factoring-aftale, der sikrer likviditet med det samme.
Almindelig factoring fungerer nemlig ved, at virksomheden får betaling for sine fakturaer fra factoring-selskabet lige så snart, fakturaerne er sendt til kunderne. Dermed er det ikke længere nødvendigt at vente på, at kunden betaler.
”Hos os er det f.eks. sådan, at vi overfører 80 pct. af fakturabeløbet dagen efter, at fakturaen er udstedt. Det giver virksomheden noget kapital, som f.eks. kan betale udgifter eller bruges til at købe nye produkter. Og når virksomhedens kunde betaler fakturaen, får virksomheden de sidste 20 pct.,” forklarer Uffe Wichmann.
Han peger også på, at en factoring-aftale aflaster virksomhedens bogholderi, fordi virksomheden med en factoring-aftale ikke selv skal stå for at lave bogføring, sende rykkere ud eller i værste fald håndtere inkassosager.
”Administration er en meget vigtig – men ofte overset – del af factoring-pakken. Her gør gode digitale systemer med integrerede løsninger, at alt det administrative bliver håndteret sammen med finansieringen,” fortæller Uffe Wichmann.
Omsætter en virksomhed for 15-20 millioner kroner om måneden, kan et såkaldt fakturakøb være en endnu mere attraktiv factoring-løsning end almindelig factoring.
”Her køber factoring-selskabet hele virksomhedens faktura og tager risikoen i forhold til kunden. Det forbedrer virksomhedens balance og nøgletal, fordi de ubetalte fakturaer med det samme flyttes fra passivsiden til aktivsiden i virksomhedens regnskab. Det kan give bedre vilkår i banken, bedre kredittider hos kunderne – eller en højere salgspris, hvis man gerne vil sælge sin virksomhed,” forklarer Uffe Wichmann.
Effektive digitale løsninger samlet ét sted
Uanset hvilken form for factoring, der er mest relevant, kræver de effektive løsninger effektive it-systemer – ikke mindst i usikre tider.
”I usikre tider er det ikke kun virksomhederne, som ønsker kun at betale for den service, der rent faktisk bliver brugt. Det gælder også finansielle institutioner og f.eks. fintech-virksomheder. De har mulighed for at benytte sig af ’pay as you grow-modellen’, hvor de kun betaler for det, de har brug for. Hvis deres forretning vokser, og deres systemkrav stiger, så de f.eks. har brug for nye funktioner, som ikke var nødvendige i de indledende faser, så stiger udgiften proportionalt med virksomhedens vækst. Med andre ord er systemet skalerbart, nøjagtig som virksomheden er det,” forklarer Karol Leszczyński. Han er Product Development Manager hos Comarch, som er et international it-firma med base i Polen, der de sidste 25 år har udviklet softwareløsninger til bl.a. banksektoren.
”Vedvarende digitalisering har åbnet mulighed for at få flere og flere ting ordnet online, uanset om det er at optage et lån, åbne en bankkonto eller få et kreditkort. Det gælder ikke kun for private kunder, men i lige så høj grad for virksomheder. For ikke længe siden var det f.eks. ikke muligt at bruge factoring-finansiering hjemmefra med mobilen i hånden, mens det i dag er en selvfølge,” forklarer han.
Karol Leszczyński ser det som et afgørende konkurrenceparameter for finanssektoren, at den kan tilbyde digitale løsninger, som kan sikre, at den nye generation af ledere og medarbejdere kan fokusere på at drive virksomheden bedst muligt.
”Den nye generation går ikke ind i en bank og giver hånd til bankdirektøren, men finder inspiration på Tik Tok eller andre steder. De kræver opdateret info ved første login og vil have alt lige fra opdaterede regnskabsdokumenter til referater lige ved hånden sammen med en gnidningsfri brugeroplevelse. Derfor er det nødvendigt at kunne tilbyde en lang række finansielle services ét sted – og det skal være online,” siger han.
Læs mere om Comarch factoring software her.