Verdens vanskeligste transportland

Grønland kan ikke sammenlignes med andre steder i verden, når det handler om transport og shipping. Det er et land, der giver logistikchefer verden over mange grå hår i hovedet.

Artiklens øverste billede
Blue Water Grønland
Denne artikel er sponsoreret af

Hér er et dagligt scenarie for mange danskere: Du har bestilt og betalt for en ting, du har forelsket dig i over nettet, og en uges tid senere, kan du afhente den på et nærliggende posthus. Den kommer eksempelvis ofte fra Kina - lidt mere end 7.000 kilometer væk - og i den henseende er der ikke nævneværdige udfordringer i logistik og transport. Tænk så over et land i verden, der til sammenligning er mest udfordret på netop logistikken i transport - både på in- og eksport.


Blue Water Grønland


En specialdesignet “vugge” til fiskekutteren

Søren Svennum, der er logistikchef hos Polar Seafood, giver et helt konkret eksempel på, hvordan Grønland kan være en logistisk udfordring, når det kommer til transport.

“For nyligt skulle vi bruge en fiskekutter til området omkring en mindre grønlandsk kystby. Den blev bygget i Hvide Sande i Danmark og var for lille til selv at sejle over Atlanten til Grønland, men alligevel for stor til containerskib. Og hvad gør man så? Vi byggede en speciel ”vugge,” så kutteren sikkert kunne fastgøres på containerskibet,” fortæller han og opremser blot et par af de faktorer, der skal tages højde for.

“Der er temperaturudsving og voldsomt vejr, så det stiller nogle ultra-specifikke krav til vores emballering af varer. Det betyder også, at man fx skal helt ned i detaljen omkring vores transportmidler som lastbiler, fly og både - kan deres maling fx tåle ekstreme frostgrader?”

Det kan hurtigt blive rigtig dyrt

Administrerende Direktør hos Rambøll Grønland A/S, Henrik Fenger Jeppesen uddyber, hvordan det kræver en helt speciel indsigt i grønlandske forhold at få transport fra til A til B til at glide let. For det er ikke blot den vilde natur, du skal have for øje.

“Her er et meget begrænset udvalg af operatører, og hvis man misser en deadline, så kan det få store tidsmæssige konsekvenser. Det betyder, at det kun er kun muligt at få en vis mængde gods med på bestemte tidspunkter, og når mulighederne er brugte, så er der ingen alternativer. Så må man vente. Og det kan hurtigt blive dyrt,” siger han og eksemplificerer.

“Vi har flere gange oplevet, at vores udstyr ikke er kommet frem, når personalet kommer til et pågældende sted. Og så kan de ikke lave noget, men må bare vente på det nødvendige udstyr for at udføre deres opgave.”

Henrik Fenger Jeppesen tilføjer, at det kræver en stor indsigt i logistik i Grønland at eksekvere shipping, og at der også kan være mange penge at spare på, at gøre det rigtigt. Mange udefrakommende undervurderer dog det logistiske aspekt og tror, at det fungerer som i resten af verden. Det gør det ikke, og her laves der store fejl, som kunne være undgået.

En udfordring at reducere en kran i størrelse

Selvom der findes lignende ekstreme forhold andre steder i verden, så kan man alligevel ikke sammenligne med Grønland, forklarer Søren Svennum fra Polar Seafood og fremhæver én afgørende faktor.

“Du kan tage de mest ekstreme egne i Canada, Finland eller det nordiske Rusland. Men de har veje, og det gør verden til forskel.”

Søren Svennum fra Polar Seafood


I øjeblikket har han hænderne fulde med et projekt, hvor Polar Seafood er ved at anlægge en fiskefabrik i en grønlandsk kystby. Her er han ved at udtænke en løsning, hvormed de kan reducere kraner og andre entrepenør-maskiner i højde og bredde, så udstyret overhovedet kan fragtes til byen som containerfragt. Han tror dog på, at fremtiden tegner lysere for en logistikchef i et grønlandsk firma.

“For det første, så er det blevet nemmere at følge og tracke sit gods, så man kan reagere, hvis man kan se at det hænger et sted. Så fremskridtet og teknologien skubber hele tiden i den rigtige retning. For det andet er der helt konkret ved at blive bygget flere lufthavne i Grønland, så det også er muligt at fragte mindre ting per fly. Så jeg tror og håber på, at Grønland i fremtiden bliver mindre udfordrende i forhold til transport,” spår han håbefuldt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.