Hvorfor betale for andre, når du selv kører godt?

Med en bilforsikring baseret på, hvordan du kører, i stedet for hvem du er, vil forsikringsselskabet Undo gøre op med uretfærdige og alt for dyre forsikringspræmier. Undo har ved hjælp af en app fremstillet en køretest, der afgør prisen på bilforsikringen. Det betyder, at en pletfri kørsel giver en god pris.

Artiklens øverste billede

I dag er især folk under 35 år udsatte, når forsikringspræmien skal udregnes. De oplever, uanset deres køreevner, højere bilforsikringspræmier end folk, der er 20 år ældre. Den mest definerende faktor for udregning af forsikringspræmier er nemlig den alder, som står på kørekortet.

Kør har vendt tingene på hovedet. I stedet for at udregne primært på baggrund af alder og bopæl, udregnes prisen også på baggrund af, hvordan du kører. I løbet af 1-3 ugers testperiode registrer app’en bilistens kørsel og giver et uforpligtende tilbud baseret på køreevnerne. Man behøver ikke være fyldt minimum 25 år og have haft nul skader i et bestemt antal år for at få en billigere bilforsikring.

Ifølge direktør i Undo, Sophie Bohr Grønbæk, er det på tide, at der kommer et nyt bilforsikringsprodukt på markedet:

”Realiteten er, at mange betaler for det mindretal, der kører dårligt, ikke overholder fartgrænser og som konsekvens har flere skader. Det, synes vi, ikke er retfærdigt, og derfor tilbyder vi nu et produkt, der passer til den enkelte og deres kørsel. En personaliseret og retfærdig bilforsikring, hvor man ikke betaler for dårlige medbilister,” udtaler hun.

Kør dig til en billigere bilforsikring

App’en måler via sensorerne i smartphonen kvaliteten af ens kørsel. Hårde opbremsninger, hurtige sving, ufokuseret kørsel, høj fart og kraftig acceleration trækker ned i regnskabet. Efter et par ugers kørsel får bilisten en score mellem 0 og 100 og tilbydes på denne baggrund en forsikring.

Beregninger viser, at en førstegangsbilist på 22 år betaler cirka 12.000 kroner om året for sin bilforsikring inklusiv kasko, hvorimod en ældre bilist, der tegner sin første bilforsikring som 42-årig, slipper med en årlig præmie på 6.000 kroner for den samme forsikring. Da unge forsikringstager formentlig ikke har samme økonomi som den ældre, er en traditionel bilforsikring en stor udgiftspost for en ung bilist.

”Vi synes, det er urimeligt, at en ung bilist, der kører lige så godt som en 42-årig, skal bruge det dobbelte på bilforsikringen,” siger direktør Sophie Bohr Grønbæk.

Ingen skader og fornuftig kørsel

En af dem, der har sparet penge ved at flytte sin bilforsikring til Undo, er 28-årige Albert Dieckmann fra København. Han har haft kørekort i 10 år og altid kørt meget.

 

”Jeg overtog min onkels gamle bil og kørte dagligt til gymnasiet, og når jeg skulle besøge min kæreste, der boede 70 kilometer væk. Jeg har aldrig haft en skade og kører fornuftigt,” siger Albert Dieckmann, der voksede op i Herning.

I efteråret købte han sin egen første bil, en Suzuki Celerio, og tjekkede i den forbindelse priserne på en bilforsikring på nettet, men trods hans 10 år bag rattet og fine ulykkesstatistik, endte den årlige præmie på 7-8.000 kroner hos de traditionelle forsikringsselskaber.

”Det er diskriminerende, at jeg bliver slået i hartkorn med unge bilister, der kører dårligt,” siger Albert Dickmann.

Han downloadede app’en fra Undo. Gennem et par uger registrerede den hans kørsel, og undervejs kunne han følge sin kørselsscore.

”Jeg var på et tidspunkt helt oppe på 96 point, men så skulle jeg hjem til jul. Selv om jeg var kørt hjemmefra i god tid, måtte jeg trykke lidt ekstra på speederen for at nå færgen, og det kostede i regnskabet,” fortæller han.

Alt i én app

Efter testkørslen endte Albert Dieckmann med en score på 93, som udløste en forsikringspræmie på 4.200 kroner for et år. Med i prisen er kasko og ekstra ydelser som vejhjælp, glasskade, lavere selvrisiko og retshjælp, som han har kunnet vælge til i app’en.

”Vi vil gerne gøre det nemt for unge at vælge forsikringer ved at lave en platform, som minder om det, de i forvejen kender fra deres digitale liv. Med app’en er det nemt at vælge til og fra, og der er en gennemsigtighed, så de kan se, hvad vi dækker,” siger Sophie Bohr Grønbæk fra Undo.

Forsikringen gælder i et år – derefter skal Albert Dieckmann køre endnu en 1-3 ugers test kørsel, før han får tilbudt en ny og forhåbentlig billigere præmie.

”Det hele foregår via mobilen, hvor jeg i forvejen har mit liv. Det er nemt, og det betyder, at jeg faktisk forholder mig aktivt til mine forsikringer. Masser af selskaber lever højt på, at deres kunder ikke forholder sig til deres forsikringer,” siger Albert Dieckmann.

Undo er et digitalt indfødt forsikringsselskab, der går imod de gængse forsikringsdogmer. Eksempelvis tilbyder Undo også en rejseforsikring, man kun betaler for, når man er ude og rejse. Indbo og ulykkesforsikring sælges heller ikke som vanlige pakkeforsikringer, men man kan selv skræddersy den forsikringspakke, der passer til den enkelte.

Del artiklen