Dansk værtsskab for internationale konferencer er en uudnyttet guldgrube af viden

Når konferencedeltagere fra hele verden mødes i Danmark, samles også en unik viden. Den udgør et stort potentiale for danske virksomheder, organisationer og myndigheder. Det danske udviklingsselskab for erhvervs- og mødeturisme, MeetDenmark, arbejder sammen med de største danske mødedestinationer for at indfri potentialet. Forarbejdet begynder længe før konferencen og lever videre efter konferencedagene.

Artiklens øverste billede
Foto: Wind Europe & PR
Denne artikel er sponsoreret af

Den 23. til den 25. november mødtes den europæiske vindbranche i København til konferencen ’Wind Europe Electric City’. Knap 8.000 repræsentanter fra blandt andet offentlige myndigheder, erhvervslivet, forskere, uddannelsessteder, ministerier og brancheorganisationer fra ind- og udland var samlet i Bella Centret. Kort sagt toppen af poppen inden for den europæiske vindbranche, og den koncentration af viden gav brancheorganisationen, Wind Denmark, en unik mulighed for at skabe et tættere samspil mellem konferencens mange internationale deltagere og danske aktører gennem forskellige outreach-aktiviteter i et såkaldt Legacy-samarbejde.

”Konferencen og vores aktiviteter har været løftestang for, at vi har samlet relevante aktører og forsøgt at maksimere det danske udbytte i forhold til at dele viden, få nye kontakter og støtte den danske erhvervsindsats. Konferencen havde sikkert foregået fint uden Legacy-arbejdet, men vi har fået skabt en fælles rammefortælling om Danmark som et land, der bredt kan noget indenfor vindenergi,” siger Anders Mika Dalegaard, afdelingschef i Wind Denmark.

Mere end en pæn kuglepen

Tidligere tog deltagerne hjem fra en konference med en pæn kuglepen, en nøglesnor og en stak visitkort. I dag samarbejder MeetDenmark og de største danske mødedestinationer målrettet med konferencearrangørerne for at udnytte og fastholde den viden, der samles på en konference.

”I gamle dage lukkede man groft sagt bare konferencedeltagerne inde i et konferencecenter i fire dage og sendte dem hjem igen, når konferencen var slut, men der er et kæmpe potentiale for vidensdeling, når så mange kompetencer er samlet på ét sted,” siger sekretariatsleder Peter Dyhr Andreassen fra MeetDenmark, der sammen med Wonderful Copenhagen og Wind Denmark har arbejdet på at skabe en større samfundsmæssig effekt af ’Wind Europe Electric City’.

Peter Dyhr Andreassen fra MeetDenmark håber, at danske virksomheder, organisationer og myndigheder får øjnene op for, hvor meget viden, der er at hente, når store internationale konferencer afholdes i Danmark.

Tanken bag Legacy-arbejdet er at udnytte, at verdens førende viden kommer til landet i forbindelse med store, internationale konferencer – både før konferencen ved at samle relevante aktører om en fælles dagsorden, under konferencen, hvor man laver aktiviteter mellem de internationale delegerede, der kunne have en interesse i hinanden, og efter eventet i form af nye samarbejder og kontakter.

”Når verdens førende viden på et givent felt kommer til konference i Danmark, er det en oplagt platform for udveksling af viden og styrkelse af internationale netværk og samarbejder mellem de internationale delegerede og danske virksomheder, myndigheder og organisationer med henblik på at skabe vækst, innovation og talentudvikling,” siger Peter Dyhr Andreassen fra MeetDenmark.

Samarbejde i Aalborg

I Aalborg blev der i september afholdt konferencen ’EuroCHRIE 2021’, som samlede aktører fra den danske og udenlandske hotel- og turistbranche. Her var MeetDenmarks lokale samarbejdspartner, Destination Nord, facilitator på Legacy-arbejdet, som mobiliserede en lang række lokale private og offentlige aktører med henblik på at skabe en bredere effekt af konferencen, både for aktørerne selv og for Nordjylland generelt.

Blandt deltagerne var den aalborgensiske musiker, iværksætter og musikproducent Gregers Mogstad, der er indehaver af pladeselskabet Sound Seduction. Sammen med repræsentanter fra blandt andet byens restaurationsliv, hotelbranchen, Aalborg Zoo, Aalborg Kommune og Aalborg Lufthavn deltog han i en række workshops forud for konferencen.

Den aalborgensiske musiker, iværksætter og musikproducent Gregers Mogstad arbejder både meget lokalt og i udlandet. Han har fået nye kontakter efter at have deltaget i Legacy-arbejdet omkring konferencen ’EuroCHRIE 2021’ i Aalborg.

”Det var spændende for os at undersøge, om der kunne opstå forskellige krydsningsflader ud af de forskellige kompetencer i byen. Jeg har fået nogle kontakter, som jeg arbejder videre med,” siger Gregers Mogstad, der både arbejder i ind- og udland.

Hans eget fokus var, hvordan musik eller lyd kan blive en integreret del af oplevelsen på eksempelvis hoteller, restauranter og til konferencer.

”Tit bliver musik bare set som krymmel på kagen, hvor jeg mener, at vi skal arbejde mere aktivt med at gøre lyd til en del af oplevelsen i stedet for bare at tænde for en tilfældig playliste. Det var spændende at få branchens input på den tanke. Desuden har vi også talt en del om, hvad lyd kan gøre i forhold til branding,” fortæller den nordjyske musiker, der forventer, at hans deltagelse i Legacy-arbejdet vil føre nye samarbejder med sig i fremtiden.

Mål i fremtiden

Wind Denmark var sammen med Wind Europe værter for ’Wind Europe Electric City’, og arbejdet med at sikre danske virksomheder, myndigheder og organisationer det bedste udbytte, begyndte ligesom i Aalborg længe før selve konferencen.

”Vi satte konferencen ind i en Legacy-ramme, hvor vi også kiggede på, hvordan vi kan udbygge dagsordner og relationer med et længere sigte,” siger Anders Mika Dalegaard.

Anders Mika Dalegaard fra Wind Denmark har i flere år arbejdet med at udnytte og styrke vidensdelingen fra den netop afholdte konference ’Wind Europe Electric City’.

Gennem flere år har Wind Denmark blandt andet inviteret Energistyrelsen, vindindustrien, Dansk Industri, State of Green, Udenrigsministeriet og andre aktører til møder og workshops for at identificere fælles udfordringer, mål og aktiviteter med henblik på at skabe bredere effekter for aktørerne af de mange internationale besøgende til konferencen. På selve konferencen udmøntede forberedelserne i aktiviteter som blandt andet showcases, der fremviste dansk vindteknologi, produkter og service, aktiviteter med studerende fra DTU og en LEGO Master demonstration af fremtidens energiøer.

”Legacy-arbejdet handler om at blive bevidst om, hvilken impact vi gerne vil skabe med konferencen, både for os selv, for kunden og den danske vindindustri generelt. Vi kan næppe bevise en direkte effekt om 10 år, men det handler om, at vi tør sige, at vi har et mål ude i fremtiden, som vi gerne vil skubbe til. Forhåbentlig tager de delegerede på konferencen ideerne og ikke mindst de nye danske kontakter og viden om danske løsninger med sig hjem, og så breder ringene sig,” siger Anders Mika Dalegaard.

Denne artikel er sponsoreret af MeetDenmark

MeetDenmark er en forening bestående af Wonderful Copenhagen, VisitAarhus, Destination Nord og Destination Fyn samt Erhvervsministeriet. MeetDenmarks formål er at fremme erhvervs- og mødeturisme i Danmark med henblik på at skabe innovation og vækst i branchen og i dansk erhvervsliv generelt. Legacy-arbejdet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Erhvervsministeriet.

Du kan læse mere om MeetDenmark her

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.