Visit Helsingborg

Helsingborg er porten til Skånes gastronomi

Er der et skånsk køkken? Og er er det noget særligt i kraft af de lokale råvarer, der findes i havet, skovene og på markerne i det gamle grænseland? ”Självklart, siger skåningene. Men tag selv til Helsingborg og find svaret.

Restaurant Gastro i Helsingborg. Foto: Carl Magnus Johansson
Artiklen er leveret af

Hvis Skåne er hele Sveriges spisekammer, er Helsingborg kikhullet ind. Byens udvalg af restauranter, madmarkeder og gårdbutikkerne bærer præg af, at det hele er her: Kattegat, Øresund og Østersøen lidt ned ad vejen, de store skove i det nordlige Skåne og ikke mindst en masse små madproducenter, der er med til at definere smagen af Skåne.

Er der et specielt skånske køkken? Det vil skåningene naturligvis insistere på, og med lidt god vilje kan man måske høre en hilsen fra gamle Danmark i retterne: Æggekagen – den traditionelle skånske landskabsret – samt alle de andre retter, hvor sild, gris og gode mejeriprodukter sjældent er langt væk.

Gårdbutikker

De seneste årtier har man arbejdet målbevidst på at definere og ikke mindst redefinere det skånske køkken ved at lave kogebøger med nyfortolkninger af skånsk mad og ikke mindst profilere de skånske gårdbutikker og lokale producenter, som repræsentanter for en levende madkultur.

Der findes op imod 200 gårdbutikker i Skåne, ifølge hjemmesiden Gardsbutiker-skane.se, hvilket selvfølgelig dækker over alt fra små boder langs landevejene, til mikromejerier i verdensklasse og små økologiske producenter, der har får eller geder på skråningerne af Skånes højdedrag – de fem ’åsar’.

Ligesom i Danmark er mange gårdbutikker drevet af ildsjæle, der ofte har været pionerer inden for økologi eller kvalitetsfødevaret.

Skånes Toscana

Lokale råvarer kan også have en overraskende smag. Kullen har et mikroklima, der med tør skånsk ironi har givet halvøen navnet ’Skånes Toscana’. Sandt er dog, at der bliver dyrket vin på Arilds Vingård, der ejes af ægteparret Annette og Jonas Ivarsson. De købte gården i 2007, og da de opdagede, at der voksede en enkelt vinranke på grunden, spirede tanken om selv at dyrke vin. I dag har de 20 hektar vinmarker med tilhørende besøgsgård, og restauranten er altid et besøg værd. Man skal dog stadig omkring Systembolaget for at få en flaske med hjem. Sådan er det nu engang i Sverige.

Arilds vingård. Foto: Lena Evertsson

Der skal selvfølgelig også skånsk øl til. Helsingborg Bryggeri, der er et af Sveriges mest kendte mikrobryggerier, reklamerer med, at øllet er brygget på ’skånsk håndværk og troen på det gode i livet’. Bryggeriet blev grundlagt af to ølentusiaster tilbage i 2010, og siden er det gået stærkt. Ikke mindst deres pilsner har vundet flere priser.

Mad og ølfestival

Lige rundt om hjørnet fra Helsingborg Bryghus ligger Brewski, der er et lidt mere hipster-venligt bryggeri. Her er man i hvert fald med på den seneste bølge inden mikrobryg med American Pale Ale med en voldsom frugtsmag. Prøv deres Passionfeber IPA, en sjov blanding af IPA, som du kender det, og tropefrugtjuice. Er du i byen 23. til 25. august kan du smage dig igennem hele Brewskis sortiment, når de afholder den store ølfestival, Brewskival.

Allerede i 26. og 27. april er der fødevaremarked, Per i Viken Extravaganza, hvor mere end 20 skånske bryggerier, vingårde, madproducenter viser og serverer deres lækkerier.

Er man ikke til øl og procenter, vil besøgende opdage, at svenskerne er meget passionerede omkring deres kaffe, og de har været det i mange år, før det blev hipt at tale om kaffe og baristaer i Danmark. Der er utallige gode cafeer. Zoegas Kaffe, som man finder lige over for Dunkers Kulturhus, er en institution og Helsingborgs modstykke til Perchs Thehandel i København.

Sillen & Makrillen
Bred restaurantscene

På toppen af Helsingborgs restaurantscene finder vi selvfølgelig også en del bud på, hvad skånsk mad er i 2019. I smukke omgivelser har Sofiero Slottsrestaurang en moderne fortolkning af det skånske køkken. Restauranten på det kongelige slot fra 1865 er et af de bedste bud på en restaurantoplevelse fra øverste hylde. Ligeledes med lokalt præg – og som navnet antyder med fokus på fisk – er Sillen & Makrillen i havneområdet, der er dén bygning i hele Sverige, som ligger tættest på Danmark – men også tæt på de råvarer, som stimler igennem de godt tre kilometer vand, der er imellem.

Grillede grøntsager på Sofiero Slottsresataurang. Foto: Kristoffer Granath

Også tæt på havet og med rødder i traditionel lokal mad er Pålsjö Krog, der ligger lidt nord for centrum ved Kallbadhuset. Med terrasse direkte ud mod havet, er det ikke svært at forestille sig, at det må være magisk på de lange sommeraftner.

På grænsen mellem skånsk og mere internationalt ligger Gastro, som er en af de mest kendte restauranter i Helsingborg. Restauranten, som man finder i Järnvägsgatan har vundet et hav af priser. Sidste år blev ejeren Per Dahlberg kåret til årets restauratør i Sverige.

Frokostpause på svensk

Det er dog ikke blot skånsk inspiration, når man bladrer i siderne for Helsingborg i White Guide, oversigten over de førende restauranter i Norden. Hele to sushi-restauranter er med, og det hører sig vel også til på en by så tæt på havet. Der er Restaurang Kristall HBG i Karlsgatan og den hippe Tokyo 15 i Dronninggatan.
Hvis man skal have stillet sulten til frokost til fornuftig pris, er det værd at bemærke, at det i alle svenske byer er let at finde en god frokost. For svenskerne er det helt almindeligt at gå ud og spise på restaurant til frokost – hvilket jo virker noget ekstravagant for de fleste danskere. Men vi kan følge i hælene på kontorfolket, og ofte få adgang til en hel frokostbuffet eller en solid gang husmandskost for under 100 svenske kroner.
Med den svenske krone i bund, må det siges at være god valuta for pengene.


Følg
Jyllands-Posten
Visit Helsingborg
Visit Helsingborg

Mere dansk bliver Sverige ikke

Ingen svensk by ligger tættere på Danmark end Helsingborg. Mødet i kultur og historie har skabt en by, der tiltrækker og fascinerer på begge sider af sundet.
Visit Helsingborg

Danske kroner rækker længere i Sverige

Med den svenske krone i bund er der penge at spare på en smuttur over sundet. Faktisk er kronen så langt nede, at man både kan spare på mode, mad og vin
Visit Helsingborg

Aktiv ferie – tættere på end du tror

Man behøver ikke at gøre det mere kompliceret, end at man stadig kan se Danmark i øjenkrogen, hvis man skal på en aktiv ferie i udlandet med vandring, fiskeri eller golf.
Visit Helsingborg

Meget mere end köttbuller: Helsingborg er porten til Skånes gastronomi

Er der et skånsk køkken? Og er er det noget særligt i kraft af de lokale råvarer, der findes i havet, skovene og på markerne i det gamle grænseland? ”Självklart, siger skåningene. Men tag selv til Helsingborg og find svaret.