Renault

Aktivt liv kræver plads

Aldrig har vi haft så aktivt et fritidsliv og levet så sundt og så længe. Men det aktive fritidsliv kræver plads - og så kræver det penge. Begge dele har vi heldigvis mere af end nogensinde.

Et aktivt fritidsliv sætter sine spor. Ski, kajak og både kræver plads i bil og på matrikel, og hos familien Plass i Hvidovre har bilen måtte vige pladsen i garagen til alt det øvrige udstyr. Foto: Rune Evensen
Artiklen er leveret af

Aldrig har så mange danskere haft dykkerbevis, ryttercykler, svinget golfkøller eller på anden vis brugt fritiden på personlig udfoldelse, der kræver pæne økonomiske investeringer og ikke mindst fysisk plads.

Familien Plass lever derfor mere som reglen end undtagelsen, når de må lade deres to biler stå i indkørslen ved siden af huset, fordi garagen er fyldt op med motorcykel og køredragt, mens udhus og loft er tæt pakket med dykker-, og cykeludstyr, snowboard og skiudstyr. Dertil kommer udstyret til familiens båd.

”Både sejl, kaleche, hynder, påhængsmotor og gummibåd fylder voldsomt om vinteren og kræver, at man er god til at pakke kvadratmeterne ordentligt. Vi kan kun få plads til det hele, fordi Jesper har lavet ophæng i garagen, så vi kan udnytte rummet optimalt,” fortæller Benedikte Plass.

Lige som resten af familien nyder hun sommerferien og sommerhalvårets weekender i båden på vandet, og når vinteren falder på, gør familien klar til at tage på endnu en aktiv udstyrsferie. Denne gang på ski.

Udstyrsferie kræver stor bil og grundigt forarbejde

”Vi tager alle fire afsted, og vi får kun det hele med, fordi Jesper er suveræn til at pakke, så alle hulrum i bilen og tagboksen bliver udnyttet fuldt ud. Vi skal jo både have ski, snowboard, støvler og skidragter med, og det fylder altså,” siger Benedikte Plass.

”Når man har pladsen, så bruger man den. Vi kunne have alt, hvad vi ejede på 46 kvadratmeter, da vi mødte hinanden. Men i takt med vi fik børn, er pladsbehovet vokset,” konstaterer Jesper Plass.

Og i takt med at familien Plass er vokset fra to voksne til også at omfatte døtrene Mille og Tilde på 14 og 16 år, er størrelsen på danskernes gennemsnitsbolig også vokset. For 20 år siden var en gennemsnitlig nybygget bolig 164 kvadratmeter ifølge Danmarks Statistik. For 10 år siden i 2006 var den vokset til 186 kvadratmeter, og i dag bygger vi boliger på gennemsnitligt 199 kvadratmeter. Danskerne forbruger konstant mere plads.

Det gode fritidsliv er også forbundet med penge til at leve det for. Og dem er der på trods af finanskrisen blevet flere af. I gennemsnit er danskere blevet rigere over de seneste 10 år. Det har en afsmittende effekt på vores fritidsliv. Vi kan simpelthen tillade os at forbruge mere, og det benytter familien Plass sig af.

Fritidsaktiviteter gør huset for småt

Jesper synes, det er i orden, at fritidslivet sætter sine fysiske spor i hele huset. For Benedikte er det flere gange blevet for meget.

”Vi har tidligere også haft kajak, surfboard, en katamaran nede i grundejerforeningens anlæg og en speedbåd. Dér måtte jeg simpelthen nedlægge veto. Speedbåden tog så meget plads i haven, at pigerne ikke kunne lege. Den måtte vi af med,” griner Benedikte.

Og væk kom den – ligesom surfboardet og katamaranen, så der igen kom luft på matriklen og plads til nye interesser. Behovet for at ’luge ud’ i fritidsparken deler Benedikte med stadig flere danskere, der har et behov for ’simplicity’, der betyder, at forbrugerne oplever, det er fedt at sælge eller bytte sit udstyr i stedet for at samle til lade, når man forelsker sig i en ny fritidsinteresse.

At vi overhovet har plads i kalenderen til at dyrke de aktive fritidsinteresser i så rigt et omfang, hænger sammen med, at vi har tid til det. Endda det samme antal timer pr. dag –  nemlig otte – som for 47 år siden, viser en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed. Fritiden inden vi får børn er ikke overraskende større, end når børnene først har meldt deres ankomst. Men det får ikke de nybagte forældre til at skære i fritidsaktiviteterne, viser undersøgelsen.

Udstyr og ekstremer præger hverdagen

Familievejleder Lola Jensens håb er, at ’simplicity’–trenden vil få en afsmittende effekt på fritidsaktiviteterne, så de i alle betydninger fylder mindre.

”Livet bør ikke kun være et udstyrsstykke. Det skal opleves stille og roligt – især hvis man er barn. Men det er som om, det ikke er muligt uden dynger af udstyr og aktiviteter. Mor og far dyrker ekstremsport, selv om børnene er små, og tiden er knap. Og det er svært at tage på skiferie uden, at alle skal have helt nyt udstyr før skiferien. Skal man til Bali, er man nødt til at have udstyret til at tage dykkerbevis. Det kræver en masse tid, plads – og penge – og det gør det svært at være det barn i indskolingen, der bare skal til Jylland eller kunne tænke sig lidt stille og rolig tid med mor og far. Jeg kunne godt ønske mig, at forældre i højere grad bare trak vejret og tænkte over, hvad deres påvirkning betød,” siger Lola Jensen.

Følg
Jyllands-Posten
Renault

Chef? Så kører du nok i en …

Der er en vis sammenhæng mellem valg af biltyper og personen bag rattet, mener brandingekspert, men meget andet end løncheck og titel spiller ind.
Renault

Her er det mest populære udstyr til bilen

Komfort og praktik spiller en stor rolle, når der skal vælges bil i Danmark. Det gælder både firmabilister og private.
Renault

Jeg fik tilbudt en firmabil. Skal jeg sige “ja tak”?

En firmabil kan være det rigtige valg, hvis man gerne vil have biler med meget udstyr, men uanset hvad er det en god idé at regne på, hvilken løsning der bedst kan betale sig.
Renault

Kontor på landevejen – disse ting gør dit liv nemmere

Der er al mulig grund at se sig godt for og gå udstyrslisterne grundigt igennem, når man er på udkig efter en firmabil. Det helt rigtige udstyr kan gøre arbejdsdagene betydeligt lettere, når man skal tilbringe mange timer i bilen.
Renault

Skal du have firmabil? Disse 6 ting bør du have tjek på

Beskatningsgrundlaget for firmabiler er faldet markant det seneste år. Dermed er det blevet mere gunstigt at vælge firmabil til. Se her, hvad du ellers bør vide.
Renault

Jens kører 40.000 kilometer om året uden at eje en bil

Man behøver ikke at eje for at få et særligt forhold til det, man omgiver sig med. Jens Møbius er vild med biler. Han kører mindst 40.000 kilometer i sin bil hvert år – uden at han har ejet den. Han er firmabilist og kunne ikke forestille sig andet
Renault

Aktivt liv kræver plads

Aldrig har vi haft så aktivt et fritidsliv og levet så sundt og så længe. Men det aktive fritidsliv kræver plads - og så kræver det penge. Begge dele har vi heldigvis mere af end nogensinde.
Renault

Sådan får børnefamilien mere tid

Man kan købe sig til meget, men når det handler om at få mere tid i børnefamilien, bliver det nødvendigt at kigge indad og prioritere, hvis målet skal nås.
Renault

Familien flytter på landet

Der er lys og luft – og længere til købmanden. Det liv foretrækker stadig flere børnefamilier. Tal fortæller nemlig, at flere flytter fra end til storbyerne.
Renault

Bevar dit aktive liv hele livet

Håret har måske fået grå stænk, de første rynker har indfundet sig, men vi holder os friske og mere aktive i flere år. Desuden følger økonomien med og det giver mulighed til det meste.