Renault

Familien flytter på landet

Der er lys og luft – og længere til købmanden. Det liv foretrækker stadig flere børnefamilier. Tal fortæller nemlig, at flere flytter fra end til storbyerne.

Fur gør meget for at tiltrække borgere som Erik og Nanna, og de åbne arme virker. På tre år er familien fordoblet, og Erik har fået arbejde som ingeniør på den lokal molerfabrik. Foto: Knud Peder Jensen
Artiklen er leveret af

Fortællingen om, at Danmark bliver affolket i udkantsområderne har fået konkurrence af en ny og mere livsbekræftende fortælling. Nye 2017-tal for Danmarks Statistik viser en ny tendens, hvor storbyer som Aarhus, Odense, Aalborg og selvfølgelig hovedstaden nu bliver et fravalg frem for et tilvalg.

Prisen er klart et parameter i fravalget af metropolerne, men det er dog ikke alene høj husleje, der får børnefamilier til i højere grad at flytte fra end til storbyerne.

”Nettofraflytningen fra de store byer begyndte nærmest over en nat fra 2013 til 2014. I årene før havde folk holdt fast i det, de vidste, de havde, og var måske lidt bange for at investere i nyt på grund af finanskrisen. Men markedet løsnede sig, og børnefamilierne begyndte at flytte ud af byen,” forklarer landdistriktsforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet.

Infrastruktur vigtig

Umiddelbart har børnefamilierne valgt at flytte ud i et cirkellag omkring de store byer, så de fortsat har pendlermulighed til arbejdspladsen i storbyen. Men ifølge landdistriktsforskeren er der også en tydelig tendens til, at stadig flere tager det helt store spring og helt ud på landet.

Frederikssund er tre kvarters kørsel fra København. Her har man registreret den omtalte nettotilflytning de seneste år. I 2016 valgte 2.556 at flytte til kommunen, mens kun 2.346 er flyttet væk. I 2019 forventes den nye bro over Roskilde Fjord at stå færdig. Et nyt stykke motortrafikvej, der vil gøre det hurtigere at køre ind og ud af byen, er også på tegnebrættet. Den slags optimering af infrastrukturen spiller positivt ind, når børnefamilierne vælger bolig.

Danboligmægler, Rasmus Frank, driver forretning i netop Frederikssund. Her oplever han to typer af børnefamilier, der flytter til området.

”Vores område dækker Frederikssund, men også Jægerspris og Skibby. Typisk sælger vi boliger i Frederikssund til børnefamilier fra København, fordi Frederikssund har en god infrastruktur og pendlerafstand til København,” fortæller Rasmus Frank.

Landbolivet lokker

Han oplever dog også, at børnefamilierne vælger at slå sig ned i de mere tyndt befolkede områder.
”Vi ser også børnefamilier, der vælger bolig i eksempelvis Jægerspris eller Skibby. Det er typisk familier, som selv er vokset op på landet og er vant til at skulle begive sig rundt med bil for at komme rundt,” siger Rasmus Frank.

Hanne Tanvigs undersøgelser understøtter ejendomsmæglerens udsagn om børnefamiliers forskelligrettede valg i forbindelse med udflytning.

”Vi ser, at også de helt små byer nu vælges til. Til at begynde med forestiller familierne sig, at de skal pendle til arbejdet, men undersøgelser viser, at en del finder lokale jobs eller kombinerer det oprindelige med hjemmearbejde. Mange vælger også at starte egen virksomhed, i starten måske kombineret med det oprindelige lønnede job. En betydelig del af de familier, der flytter ud, gør det, fordi de vil have plads, adgang til natur, luft og indgå i lokale fællesskaber. De vil væk fra det stressede byliv og ønsker at være familie på en ny måde,” forklarer Hanne Tanvig.

Fra Nørrebro til Fur

Nanna Johansen, 27, og Erik Wind Andersen, 32, hører til de familier, der har taget det store spring og skiftet storbyen ud med landsbylivet.

Fra deres bænk på den 300 kvadratmeter store, gamle købmandsgård sidder parret her tre år og et par børn efter den store beslutning og ser ud over vandet i Limfjorden, mens de nyder efterårssolen efter en lang dag i haven. Deres søn, Ole, på to år løber frit omkring og er kendt af alle i nabolaget. Det ville næppe have været muligt, hvis parret var blevet på Nørrebro.

”Det betyder noget for os, at vi kan give børnene en god start med luft og økologi,” siger Erik Wind Andersen. Sammen med den københavnske vennekreds havde parret længe talt om at slå sig ned sammen i en lille flække. Men det er indtil videre kun Nanna og Erik, der har gjort ord til handling.

”Jeg har det godt med at være foregangsmand, selv om jeg rigtig godt kunne tænke mig, at nogle af vennerne fulgte efter,” siger tilflytteren, der dog på ingen måde mangler selskab i hverdagen. Vennerne kommer, når ferien tillader det. Og ølivet har hurtigt givet mange nye relationer.

Netværk letter integrationen

”Vi har ikke haft travlt med at få vores hjem sat i stand, men til gengæld har vi prioriteret at lære øen og indbyggerne at kende,” fortæller Erik.
Han trives godt med det ingeniørarbejde, han har fundet på øen. Nanna kunne dog godt forestille sig at finde et job på fastlandet.

”Jeg kan da godt se mig selv i et halvtidsjob i eksempelvis Nykøbing. Men lige nu tænker jeg kun i at have barsel,” smiler Nanna. Deres nyfødte er blot én blandt tre babyer født inden for 100 meter i år.

”Det er virkelig dejligt at vide, at der bliver kammerater at lege med. Og det er bare rart at bo i så trygt et miljø. Det føles så sundt og godt i maven, men jeg har da selvfølgelig skullet vende mig til omvæltningen,” fortæller Nanna.

Hun og Erik kunne, hvis de ville blive en del af den statistik, der siger, at tilflyttere ofte bliver iværksættere. Og Nanna nævner da også, at et bed and breakfast har været på tale i den gamle købmandsgård. Men lige nu er det familielivet og engagementet i ølivet, der er i centrum.

”Vi har fra start talt om, at vi gerne ville blive en del af noget lokalt, og det er lykkes,” siger Nanna Johansen. Hun er aktiv i Væksthus Fur, mens Erik er bestyrelsesmedlem i beboerforeningen. Her oplever de, at de rent faktisk kan påvirke deres hverdag og komme hinanden ved. ”Det betyder meget.

Vi vil også rigtig gerne kunne dele flere tanker med vores venner. Men når længslen bliver for stor, er de ikke længere end et mobilkald fra os.”
”Eller også må vi køre til storbyen,” siger Nanna.

Følg
Jyllands-Posten
Renault

Chef? Så kører du nok i en …

Der er en vis sammenhæng mellem valg af biltyper og personen bag rattet, mener brandingekspert, men meget andet end løncheck og titel spiller ind.
Renault

Her er det mest populære udstyr til bilen

Komfort og praktik spiller en stor rolle, når der skal vælges bil i Danmark. Det gælder både firmabilister og private.
Renault

Jeg fik tilbudt en firmabil. Skal jeg sige “ja tak”?

En firmabil kan være det rigtige valg, hvis man gerne vil have biler med meget udstyr, men uanset hvad er det en god idé at regne på, hvilken løsning der bedst kan betale sig.
Renault

Kontor på landevejen – disse ting gør dit liv nemmere

Der er al mulig grund at se sig godt for og gå udstyrslisterne grundigt igennem, når man er på udkig efter en firmabil. Det helt rigtige udstyr kan gøre arbejdsdagene betydeligt lettere, når man skal tilbringe mange timer i bilen.
Renault

Skal du have firmabil? Disse 6 ting bør du have tjek på

Beskatningsgrundlaget for firmabiler er faldet markant det seneste år. Dermed er det blevet mere gunstigt at vælge firmabil til. Se her, hvad du ellers bør vide.
Renault

Jens kører 40.000 kilometer om året uden at eje en bil

Man behøver ikke at eje for at få et særligt forhold til det, man omgiver sig med. Jens Møbius er vild med biler. Han kører mindst 40.000 kilometer i sin bil hvert år – uden at han har ejet den. Han er firmabilist og kunne ikke forestille sig andet
Renault

Aktivt liv kræver plads

Aldrig har vi haft så aktivt et fritidsliv og levet så sundt og så længe. Men det aktive fritidsliv kræver plads - og så kræver det penge. Begge dele har vi heldigvis mere af end nogensinde.
Renault

Sådan får børnefamilien mere tid

Man kan købe sig til meget, men når det handler om at få mere tid i børnefamilien, bliver det nødvendigt at kigge indad og prioritere, hvis målet skal nås.
Renault

Familien flytter på landet

Der er lys og luft – og længere til købmanden. Det liv foretrækker stadig flere børnefamilier. Tal fortæller nemlig, at flere flytter fra end til storbyerne.
Renault

Bevar dit aktive liv hele livet

Håret har måske fået grå stænk, de første rynker har indfundet sig, men vi holder os friske og mere aktive i flere år. Desuden følger økonomien med og det giver mulighed til det meste.