Renault

Sådan får børnefamilien mere tid

Man kan købe sig til meget, men når det handler om at få mere tid i børnefamilien, bliver det nødvendigt at kigge indad og prioritere, hvis målet skal nås.

Foto: MOSTPHOTOS
Artiklen er leveret af

De fleste kender det: Selv om vi lukker tidligt ned for arbejdet, er vi alligevel først hjemme hos ungerne og klar til nærværet, når der skal laves aftensmad. Tiden er bare fløjet afsted, for der skulle jo både købes ind, besvares vigtige SMS’er og leges færdigt med de andre børn, inden bilen triller ind på matriklen, og vi pakker tasker, børn og indkøb ud.

Hvis familien samler sine indkøb og handler stort ind, kan den både spare tid og penge, råder Trine Kolding, der er ekspert i effektivitet og planlægning. Foto: Peter Theglev, Final Eyes.
Undersøgelser fra bl.a. Rockwool Fonden og Socialforskningsinstituttet (SFI) fortæller, at forældre har mere tid med deres børn end tidligere, men det stemmer ikke helt overens med den oplevelse, mange forældre har.

Trine Kolding har i mange år fungeret som konsulent for erhvervslivet og er ekspert i effektivitet og planlægning. Hun har også hjulpet børnefamilierne med bøgerne ”Førstehjælp til travle børnefamilier – bedre balance i hverdagen” og ”Overskud i familien – 149 konkrete tips til mere familietid i hverdagen”. Hun oplever tydeligt det skisma, der er mellem SFI’s tal, der siger, vi arbejder mindre og har mere tid kontra børnefamiliernes oplevelser af, at de aldrig har haft mere at se til end nu.

Flere krav til børnefamilien

”Jeg tillader mig at stille spørgsmålstegn ved, om det nu også er rigtigt, at familierne har fået mere tid sammen. Mange akademikere kan rigtig nok gå tidligere fra arbejde, men omvendt tager de ofte en arbejdsbunke med hjem, så de faktisk ikke holder fri men arbejder et par timer hjemme. Samtidig med at arbejdslivet nu i højere grad fylder i hjemmet, ja så har børnefamilierne aldrig skullet stille op til mere i skole og institutionsregi, som tilfældet er i dag. Det kan man ikke overkomme i længden,” siger Trine Kolding.

Hun opfordrer til, at man ser på tiden som et økonomisk budget. Det gør det nemlig lettere at se hvad og hvor meget, der er realistisk at nå.

”Man kan samtidig blive enige om, hvor mange arrangementer familien må have pr. weekend, så man undgår at blive helt udkørt af at rende fra det ene til det andet. Det gør det også nemmere at sige nej, hvis kvoten er opbrugt. Og det er bedre for børn og voksne, der kan have hver deres behov og temperament, som man bør tage hensyn til,” siger Trine Kolding. Hendes fem bedste råd til børnefamilier, der mangler tid, er lige til at gå til.

Fem råd der giver dig tid

”Gør børnene selvkørende! Det er nemmere at gøre alting selv, men i det lange løb vinder du tid ved at lade børnene være med i processerne, så de hurtigt kan selv. Hvis de skal hjælpe til, kræver det dog, at du indretter hjemmet, så børnene kan nå det, de skal bruge. Her kan du hjælpe dig selv ved at indrette køkken, entré og bad efter samme principper som i børnenes institutioner. Hvis de skal dække bord, er det eksempelvis en forudsætning, at de kan nå tallerkener, glas, service osv.,” forklarer Trine Kolding.

Ud over fokus på indretning og at gøre børnene selvkørende, foreslår hun at have fokus på indkøb. I snit handler en familie ind tre til fire gange om ugen. Det kan optimeres.

Sæt system i hverdagen

”Hvis familien samler sine indkøb, kan den ikke alene spare masser af tid, men også spare 2-3.000 kroner om måneden. Ved hjælp af struktureret indkøb og brug af appen Grosh, der kategoriserer mine indkøb, har jeg regnet ud, at jeg kan klare alle familiens indkøb på 22 minutter lørdag morgen. Det er til dato min rekord,” siger Trine Kolding, der selv er mor til et sæt tvillinger på 11 år.

Hun opfordrer desuden til, at familien får system i madlavning.
”Det er svært og tager tid at finde på noget hver dag. Sæt familien med en stak kogebøger et par gange om året og bed dem fortælle, hvad de gerne vil spise, så kommer I omkring mere end klassikerne, og det bliver nemmere at lave mad og handle ind i hverdagen,” siger Trine Kolding, der til sidst opfordrer til at få kulør på vasketøjskurvene.

”Hvis hvert familiemedlem har en vasketøjskurv i sin egen farve, kan det enkelte medlem selv tage sin kurv med det rene tøj og lægge det ind på værelset. Hvis man omvendt har markeret på kurvene til det beskidte vasketøj, om det er lys, mørk 60 grader, sportstøj mm., behøver den, der vasker, ikke at bruge så meget tid på at sortere. Det er også en måde at tidsoptimere på,” siger Trine Kolding. 

Få styr på dine prioriteter

Familievejleder Lola Jensen er enig med Trine Kolding i, at tiden kun fås ved at sige fra og prioritere. Hun oplever, at familierne rigtig gerne vil gøre det rigtige, men at der kan være langt fra tanke til handling.
”Familierne vil det bedste for deres børn, men det er ikke altid, de ved, hvad det bedste er. Det er eksempelvis ikke det bedste at løbe Ironman, mens man har fuldtidsjob og små børn. At løbe Ironman er et fuldtidsjob i sig selv og ikke noget, familien får tid og ro af,” siger Lola Jensen, som netop er aktuel med bogen ’Må vi så få ro’, der indeholder et hav af ideer til mindre støj og mere nærvær i børnefamilierne.
Hun oplever, at børnefamiliens største trussel ligger i den måde, familien betragter sig selv på.

”Alt omkring barnet bliver meget hurtigt et projekt. Alt i livet er blevet et projekt: Børn, arbejde, bolig og mad. Og det tager tid. Samtidig er den retning, som troen på tidligere tiders værdier (’ro, regelmæssighed og renlighed’ og ’kæft, trit og retning’) gav, forsvundet. Det er langt hen ad vejen godt, men det betyder, familierne ikke har nogen retning. Derfor googler vi os til den. Alene ordet ’søvn’ har fire millioner hits. Det er jo fantastisk, når barnet bare skal sove. Det kan det så ikke, fordi det bliver gjort til et projekt og kommer på cafe latte-cafe og til aerobic,” siger Lola Jensen.

Hun opfordrer til, at forældrene ser på barnet og i højere grad prioriterer barnets behov og ikke egne. Og så opfordrer hun til, at man i stedet for at gå til snart den ene eksperts råd og snart den andens, holder sig til et par enkelte pejlemærker, som man så følger. Det vil skabe både tid og ro.

Sig nej og skab tid

Familievejlederen deler også Trine Koldings holdning til, at familierne vil gøre sig selv en tjeneste ved at skære ned på de ugentlige aktiviteter.
[fakta-1]”Et barn i vuggestue behøver ikke legeaftaler eller besøg i en kold klorsvømmehal. Det tager igen tid og skaber uro for barnet. Det skal nok komme til at lege og svømme, når det skal i skole,” siger Lola Jensen. Endelig opfordrer hun til, at familien sætter tid på it-forbruget.

”Det afgørende er ikke, at børnene sidder der, men at der er en ramme for, hvordan man bruger tv og computer i familien. Hvis børnene sidder ved en skærm altid, får de ikke mulighed for at sortere i alle indtrykkene. Det er ikke sundt, det mindsker nærværet og tiden sammen, og børn har faktisk godt af at kede sig,” siger familievejlederen.

Følg
Jyllands-Posten
Renault

Skal du have firmabil? Disse 6 ting bør du have tjek på

Beskatningsgrundlaget for firmabiler er faldet markant det seneste år. Dermed er det blevet mere gunstigt at vælge firmabil til. Se her, hvad du ellers bør vide.
Renault

Jens kører 40.000 kilometer om året uden at eje en bil

Man behøver ikke at eje for at få et særligt forhold til det, man omgiver sig med. Jens Møbius er vild med biler. Han kører mindst 40.000 kilometer i sin bil hvert år – uden at han har ejet den. Han er firmabilist og kunne ikke forestille sig andet
Renault

Aktivt liv kræver plads

Aldrig har vi haft så aktivt et fritidsliv og levet så sundt og så længe. Men det aktive fritidsliv kræver plads - og så kræver det penge. Begge dele har vi heldigvis mere af end nogensinde.
Renault

Sådan får børnefamilien mere tid

Man kan købe sig til meget, men når det handler om at få mere tid i børnefamilien, bliver det nødvendigt at kigge indad og prioritere, hvis målet skal nås.
Renault

Familien flytter på landet

Der er lys og luft – og længere til købmanden. Det liv foretrækker stadig flere børnefamilier. Tal fortæller nemlig, at flere flytter fra end til storbyerne.
Renault

Bevar dit aktive liv hele livet

Håret har måske fået grå stænk, de første rynker har indfundet sig, men vi holder os friske og mere aktive i flere år. Desuden følger økonomien med og det giver mulighed til det meste.
Renault

Kønnet bestemmer dine indkøb

Der er forskel på, hvad der kommer i indkøbskurven alt efter, om det er en mand eller kvinde, der handler ind. Alderen afgør dog, hvor stor forskellen er på kønnenes valg.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her