OPR-Virksomhedslån

Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

For en nybagt iværksætter er der rigtig meget nyt, man skal kende til. Noget af det vigtigste er, at man har styr på de aftaler, som virksomheden laver med sine kunder og sine leverandører.

Problemet er bare, at iværksættere ofte ikke får vilkårene for levering af ydelser eller produkter ned på papir, og så opstår der let juridiske tvister, der i sidste ende kan koste en finansielt sårbar virksomhed livet.

“Man kan godt slippe afsted med at lave en aftale med tre punkter over en telefon. Men i det øjeblik, at der sker noget dårligt, så kan det blive rigtig skidt, fordi man ikke har afstemt vilkårene,” siger Robert Jønsson, advokat, Integra Advokater.

Hvem er dine kunder?

Sammen med sine kolleger rådgiver han masser af iværksættere juridisk, og der er altid ét spørgsmål, der åbner samtalen.

Advokat Robert Jønsson fra Integra Advokater er ikke i tvivl om, at man kan slippe afsted med at lave en aftale over en telefon. ”Men i det øjeblik, at der sker noget dårligt, så kan det blive rigtig skidt, fordi man ikke har afstemt vilkårene,” siger han.
“Det første, jeg spørger om, er, hvem er dine kunder. Der er kæmpe forskel på, hvad man skal, må og med fordel kan skrive i sine aftaler afhængig af, om det er privat eller erhverv,” siger Robert Jønsson.

Når virksomheder handler med virksomheder, så har man såkaldt aftalefrihed, hvilket vil sige, at man med respekt for den gældende lovgivning frit kan aftale de vilkår, der passer parterne bedst. Aftaler man ikke noget, eller er en kontrakt meget sparsomt udført, vil man typisk falde tilbage på bl.a. købelovens bestemmelser, der er gældende, når danske virksomheder handler med hinanden.

Der er altså betydeligt mere frihed, end hvis man handler direkte med forbrugere, der har en række ufravigelige rettigheder som eksempelvis returret, der skal overholdes.

Huskeliste
 • Det kan blive dyrt, hvis man ikke har fået skrevet vilkårene for salgs- og leverandøraftaler ned på papir.
 • Det kan være en god idé at kontakte en advokat for at få hjælp til at udforme aftalerne, så de er afstemt med dine forventninger og behov.
 • Der er stor forskel på, om dine kunder er forbrugere eller andre virksomheder, når det kommer til det juridiske grundlag.
 • Sørg for at få begrænset dit ansvars omfang.
 • På Virk.dk findes en række skabeloner for standardaftaler, som kan være brugbare: https://startvaekst.virk.dk/emneord/kontrakter-og-aftaler.
 • Aftalen skal underskrives eller på anden måde bekræftes af begge parter.
 • En mundtlig aftale er også gældende, men det kræver, at den kan bevises, hvilket kan være meget svært i praksis. Så hold dig til de skriftlige!

Det kan være enkelt

Når man laver en aftale med en anden virksomhed, er det en god idé i aftalen blandt andet at beskrive aftalens parter, varighed, formål, indhold, pris og betalingsmåde, leveringsfrister, eventuelle garantier, rettigheder og sikkerhed.

“Man behøver ikke at lave aftaler på 40 sider med skriftstørrelse 6. Det kan være rimelig enkelt, men få beskrevet de mest nødvendige parametre i jeres aftaler. Det behøver ikke at være kompliceret, men man skal vide, hvad man gør, og hvad man risikerer,” siger Robert Jønsson.

Ofte kan en mail fra de handlende parter, der begge bekræfter indholdet, være nok til at sikre en juridisk bindende aftale. Man behøver altså ikke nødvendigvis at skulle forbi en advokat. Men er man ikke på sikker grund i den juridiske verden, eller er der tale om mere omfattende aftaler, kan det være en rigtig god idé at søge rådgivning.

Det bør en aftale indeholde
En skriftlig aftale kan med fordel indeholder beskrivelser af:
 • hvem er parterne,
 • aftalens formål og indhold,
 • leveringsbestemmelser,
 • hvad sker der ved sen eller manglende levering,
 • betalingsbestemmelser,
 • hvad sker der ved for sen eller manglende betaling,
 • særlige betingelser, garantiforpligtelser, konkurrenceklausuler, rettigheder, sikkerhed- aftalens længde og ophørsdato,
 • muligheder for konfliktløsning, misligholdelse af forskellige karakter og
 • afgrænsning af ansvar og andet.

Har konkurrenterne fået det hele med?

Robert Jønsson oplever dog ofte, at mindre virksomheder søger inspiration hos konkurrenter eller på nettet, når de skal formulere eksempelvis en købsaftale. Måske laver man endda en direkte kopi af en anden virksomheds aftale. Men det er en farlig vej at gå, advarer han.

“Det kan i sig selv være rettighedskrænkende. Men der, hvor det er rigtig alvorligt, er jo, at det er ikke til at vide, om de har fået det hele med. Er det godt nok,” lyder det fra Robert Jønsson.

Det kan blive rigtig ulykkeligt, hvis man ikke har fået begrænset ansvarets omfang. Har man eksempelvis leveret et produkt til en kunde, og er det produkt så efterfølgende skyld i et stort tab af den ene eller anden årsag, så kan man måske komme til at hænge på et stort erstatningsbeløb, som i sidste ende kan knække virksomheden.
Sådan går det meget sjældent, men risikoen kan være til stede.

En typisk fejl

Hos vejledningshuset STARTVÆKST Aarhus oplever man ofte, at iværksættere ikke helt har styr på de aftalemæssige vilkår.

“Det er en typisk fejl, at man ikke får noget på skrift. Det ser vi tit, at man glemmer, og så står man med håret i postkassen. Sørg for at få en skriftlig ordrebekræftelse, hvor det fremgår, hvad der er aftalt, hvornår skal man levere, hvor og om man kan opsige aftalen og sådan nogle ting,” siger konsulent Betina Møller.
Hun fortsætter:
“Er det en mindre ordre, kan man måske sende en ordrebekræftelse, hvor salgs- og leveringsbetingelserne fremgår. Er det en større ordre, der måske løber over lang tid, vil man typisk lave en kontrakt med en kunde,” forklarer hun.

Hun anbefaler derfor, at man søger rådgivning for at få en forståelse af, hvad der bør være på plads.

Ofte kan man som nystartet iværksætter endda få gratis hjælp i landets kommuner, så man undgår at skulle have den store pengepung frem.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

  CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.