OPR-Virksomhedslån

Du kan regne, men overvej at få hjælp til det

Der kan være store fordele for iværksættere ved at købe sig til bogføringshjælp, men i mange tilfælde kan man klare det selv.

Foto:istock
Artiklen er leveret af

“Problemet for iværksættere er, at de er så fokuseret på deres idé og på vækst, og så er det med tal og bogføring bare ikke så spændende,” siger partner i Deloitte og specialist i iværksætter- og vækstvirksomheder Sten Peters.
Hvordan er det nu med kontoplanen, kassekladden og kreditforholdene? Og hvornår skal vi svare moms hos Skat? Hvordan skal man registrere bilag, og hvor længe skal man gemme dem?

Spørgsmålene kan være mange, når det kommer til bogføring og økonomistyring i selv relativt små og simple virksomheder, og det er ofte ikke den del af forretningen, der optager driftige iværksættere eller erhvervsildsjæle voldsomt meget.

“Problemet for iværksættere er, at de er så fokuseret på deres idé og på vækst, og så er det med tal og bogføring bare ikke så spændende,” siger partner i Deloitte og specialist i iværksætter- og vækstvirksomheder Sten Peters.

Tallene må ikke hænge

Men han mener, at det ikke nødvendigvis behøver at være så svært. Slet ikke hvis man bruger lidt tid på at sætte sig ind i den grundlæggende bogføring og sørger for løbende at holde styr på tallene.

“Regninger, kvitteringer og andre posteringer må ikke hænge for lang tid. Det kan hurtigt blive et morads at rydde op i, hvis man venter med det,” siger Sten Peters.

Gør det selv-løsning

Samme vurdering får man hos iværksættervejlederne hos STARTVÆKST Aarhus.

Her peger man på, at det afhænger meget af virksomhedens kompleksitet, om man kan gøre det selv.

“Er man en enkeltmandskonsulent, der skal sende en faktura engang imellem, men ikke har de store fradrag, så er det måske til at overskue at sætte sig lidt ind i bogføring. Der er eksempelvis masser af webinarer på nettet, og man kan gå til gratis møder hos Skat, men det er vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i det, hvis man vælger at gøre det selv,” forklarer konsulent Betina Møller fra STARTVÆKST Aarhus.

Vælg et regnskabsprogram

Det vil samtidig være en god ide at købe adgang til et af de mange regnskabsprogrammer, der kan hjælpe med at holde styr på posteringerne. Det kunne være programmer som Dinero, Billy eller E-conomic, der typisk vil kunne fås for priser i omegnen af 100-200 kr. pr. måned afhængig af den valgte pakkeløsning. De fleste endda med en demoversion, der er gratis at lege med til en begyndelse.

Når man vælger regnskabsprogram, er det vigtigt ikke nødvendigvis bare at tage det billigste. Prisforskellene er ikke store i de samlede regnskab, og det er væsentligt, at man vælger et, som virksomheden kan vokse med. Der er nemlig en tendens til, at man bliver hængende i det samme system, når man først har valgt.

Det kan samtidig være en rigtig god ide at vælge et bogføringssystem, der spiller sammen med lønsystemet, så man automatisk kan overføre posteringerne og ikke skal bøvle med det manuelt.

95 pct. kan klares med fem gode råd

Netop spørgsmål om bogføring og i særdeleshed skat og moms er blandt de mest stillede på iværksætterportalen Startupsvar.dk.

Det fortæller initiativtageren til sitet, iværksætteriekspert Mogens Thomsen, der mener, at 95 procent af de talmæssige udfordringer kan klares af nybagte iværksættere selv.

“Lige så snart der er noget med tal, så er der nogen, der går i baglås, men det behøver ikke at være så svært,” siger han.

Mogens Thomsen har opstillet fem gode råd, som man kan følge for at få styr på langt de fleste administrative opgaver:

  • Sørg for at få et bilag for alle aktiviteter i virksomheden.
  • Opbevar bilagene manuelt og gerne også indscannet i et regnskabsprogram (flere programmer tilbyder indscanning via en smartphone-app).
  • Bogfør bilagene mindst hver tredje måned.
  • Træk rapporter ud af regnskabsprogrammet og indbetal den indsamlede moms hver tredje måned.
  • Læs de økonomiske rapporter (balance, resultatopgørelse og momsberegning) og vurder hvordan din virksomhed klarer sig.


Eller køb dig til hjælp

En langt bedre løsning kan det dog være at søge hjælp til at klare regnskaberne, så man i stedet har hænderne frie til at koncentrere sig om at udvikle forretningen.

Sådan lyder rådet fra én, der selv har haft fingrene nede i iværksætteriets bolledej.

“Jeg har altid haft en revisor til at hjælpe mig fra starten af, fordi det simpelthen er for dyrt at begå fejl på det område,” lyder det fra iværksætteren Jonathan Løw, der blandt andet står bag iværksætterselskaberne engodsag.dk og Sprout.

Bogføringshjælp vil typisk koste i omegnen af 5.000-20.000 kr. om året afhængig af virksomhedens størrelse og kompleksitet, men de penge kan også være givet godt ud.

For det er vigtigt, at man overvejer, om ens tid kan bruges bedre end til at jonglere med regnskaber, mener man hos bl.a. STARTVÆKST Aarhus.

“Har man rigtig mange transaktioner, laver man handler med internationale leverandører og kunder, der måske endda hører hjemme uden for EU, eller har man en konstruktion med flere selskaber, så vil jeg anbefale, at man får en bogholder eller revisor til at hjælpe,” siger Betina Møller.

 

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.