OPR-Virksomhedslån

Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.

Foto: Istock
Artiklen er leveret af

Forestil dig, at du har fået en god idé til et produkt, der kan løse et problem for en masse mennesker. Det må du kunne lave en forretning ud af. Men under produktionsprocessen støder du på udfordringer, der betyder, at du må udskyde lanceringen.

Så er spørgsmålet: Sørger du for, at omverdenen fortsat ikke får kendskab til dit produkt, eller begynder du nu at fortælle om det i håb om, at du kan skabe interesse på forhånd?

Det var den situation, som iværksætteren Toke Kruse stod i for et års tid siden, da han skulle lancere lønsystemet Salary.

Det stod til at blive forsinket, men i stedet for at tie stille og vente på, at produkterne blev helt klar, så han kunne lancere og præsentere på samme tid, så besluttede Toke Kruse sig for at udnytte ventetiden.

Sammen med folkene bag produktet begyndte han at skrive blogindlæg og deltage i debatfora, hvor det gav mening i forhold til de kundegrupper, som de på forhånd havde udset sig. Samtidig gav de interesserede muligheden for at skrive sig på en liste over modtagere, der gerne ville høre mere om det nye lønsystem.

Resultatet er interessant. For den digitale aktivitet betød, at Salary havde 4.500 navne på en liste over potentielle kunder, da produktet endelig blev lanceret i oktober.

Samme formel hver gang

Toke Kruse har skabt omtrent en håndfuld selskaber, og han bruger stort set samme formel hver gang. Basalt set handler hans markedsføringsstrategi om to ting: at komme bredt ud med nyheden og samtidig ramme kernekunderne direkte.

De gode råd - huskeliste til markedsføring
  • Mød kunderne der hvor de er - og lær dem at kende.
  • Hvilken værdi er det, du sælger? Find svaret og kommunikér det ud.
  • Lav en hjemmeside og opret virksomheden på sociale medier.
  • Start med at lave din egen markedsføring - det er ikke useriøst, og man kommer langt for små penge.
  • Udpeg gerne en person i virksomheden, der er ansvarlig for marketing, og lad vedkommende specialisere sig.
  • Virksomheden skal være til stede digitalt.
  • Når du har lavet meget markedsføring, så lav noget mere.
"Jeg satte mig ind i, hvordan man møder kunderne tidligst muligt. For vores vedkommende betød det eksempelvis, at vi brugte en del tid på at blogge og deltage i debatfora for iværksættere, hvor vi gav gode råd og kommenterede. Det er en billig og effektiv måde at komme ud på,” siger han.

En god nyhed

Men også spalteplads og tv-tid i de store medier kan gøre en kæmpe forskel.

“Mange nye iværksættere må gøre, hvad de kan for få penge. Noget af det, der fungerede for mig var PR og det at komme i medierne med en god nyhed,” fortæller Toke Kruse.

Han peger på, at det er lettere, når man er et mere kendt ansigt i erhvervskredse, men selv for uprøvede kræfter er det værd at forsøge, mener han.

Først og fremmest skal man vælge sine medier med omhu. Eksempelvis lykkedes det at få historien om Salary bragt i en større landsdækkende erhvervsavis, som det har været tilfældet med andre af hans digitale bogføringsprodukter.

Det er ligeledes vigtigt, at man tænker over, hvad nyheden skal være. Her er det vigtigt, at man egentlig ikke taler så meget om produktet, men i højere grad forklarer, hvilket problem det kan være med til at løse.

Kend din målgruppe

Samme budskab får man, hvis man henvender sig hos STARTVÆKST Aarhus, hvor man vejleder nye og små virksomheder med at komme ud over rampen.

“Når det kommer til marketing, så skal man kende sin målgruppe utrolig godt. Man skal vide hvilken værdi, man sælger, eller hvilket problem man løser. Hvis du sælger smoothies, så find ud af hvorfor folk køber smoothies. Det er det, der skal kommunikeres ud,” fortæller konsulent hos STARTVÆKST Aarhus Betina Møller.

Det betyder eksempelvis, at man skal sørge for at være til stede digitalt med en hjemmeside og på sociale medier, hvis man henvender sig til private. Selv for virksomheder, der sælger til andre virksomheder, er det vigtigt at være digitalt repræsenteret. Også selv om meget erhvervssalg sker gennem relationer i den virkelige verden.

“Online markedsføring fylder meget i dag, og det er ikke til at komme udenom. Så du er nødt til at lære noget om det. Få hjælp eller sæt dig ind i Google Analytics, søgemaskineoptimering og Adwords. Der er masser af gratis kurser, man kan lære noget af,” siger Betina Møller.

Prøv bare selv

Foruden analytics, der fortæller noget om de besøgende på hjemmesiden, og adwords, anbefaler STARTVÆKST Aarhus, at man er til stede på de sociale medier. Man bør have en profil på de store sociale medier, som opdateres så ofte som muligt med tekst, billeder og videoer, og selv om man ikke har en markedsføringsmæssig eller kommunikationsmæssig baggrund, så er det helt i orden at forsøge sig på egen hånd på de sociale medier.

"Mange nye iværksættere må gøre, hvad de kan for få penge. Noget af det, der fungerede for mig var PR og det at komme i medierne med en god nyhed," fortæller iværksætteren Toke Kruse, der blandt andet står bag lønsystemet Salary. Foto: Frank Lohmann
“Hvis det bliver gjort ordentligt, så er det ikke useriøst, hvis man som nystartet virksomhed selv står for den del. Man skal starte et sted, og jeg møder mange, som selv står for det på eksempelvis Facebook. Man kan også selv lave en hjemmeside i eksempelvis Wordpress. Man kan i det hele taget godt selv lave markedsføring i starten, og så skal man måske senere have det professionaliseret,” siger Betina Møller, der tilføjer:

“Men det kræver, at man kan stave korrekt, ved noget om at skrive webtekster og ved hvilket budskab, man skal formidle. Jeg har set både gode og dårlige eksempler herpå.”

Har du lavet meget markedsføring, så lav noget mere

Hun peger i det hele taget på, at det kan være godt at prøve de forskellige muligheder af, og at det er forskellig fra produkt til produkt, hvor gennembruddet i markedsføringen kan gemme sig.

Måske skal man bruge mere traditionelle metoder som trykte reklamer og tv, der begge kan være dyre løsninger. Måske skal man sørge for at være med på messer, være sponsor til arrangementer eller noget tredje.

“Det sidste råd, jeg kan give, er, at hvis du synes, at du har lavet for meget markedsføring, så skal du sikkert lave noget mere. Det kræver rigtig meget markedsføring at starte en ny virksomhed fra bunden, og man skal være vedholdende og blive ved at markedsføre sig,” siger Betina Møller.

 

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.