OPR-Virksomhedslån

Derfor skal du have en plan

Det er vigtigt at have en forretningsplan, når man begynder som iværksætter. Men hold den kort og brug i stedet tiden på at undersøge, om der er et marked for dit produkt, lyder rådene.

Foto: Istock
Artiklen er leveret af

Det gælder i forretningsverdenen som i livet i almindelighed, at det kan være godt at vide, hvor man skal hen.

Særligt for iværksættere er det vigtigt, at man i begyndelsen sætter sig ned og gør sig nogle grundlæggende tanker om virksomheden, og hvordan man vil drive og udvikle den.

“Der er lavet masser af undersøgelser, der viser, at de virksomheder og iværksættere, som har arbejdet med strategi og forretningsplaner har en markant større sandsynlighed for overlevelse. Det handler om at gøre sig klart, hvad man kan, hvor man skal hen, og hvad man skal vælge til og ikke mindst fra,” siger partner og specialist i virksomhedsdrift hos rådgivningskonsulenten Deloitte Sten Peters.

Salg og marketing er udfordringen

Han arbejder til daglig med strategi- og forretningsudvikling i ejerdrevne virksomheder, herunder iværksætter- og vækstvirksomheder, og det er hans klare mening, at mange ejere er alt for fokuseret på den gode idé og for lidt på, hvordan forretningen strategisk skal gribes an. Ikke mindst når det kommer til, hvordan den skal sælge.

Det stemmer ganske godt overens med det faktum, at respondenterne i den store undersøgelse Iværksætterbarometeret 2017 peger på salg og marketing som deres største udfordring.

“Mange iværksættere kommer med den her gode idé, men de glemmer at overveje, hvordan og om de kan få den lavet om til penge. Hvor skal indtægterne komme fra? Det er enormt vigtigt, at man i sin forretningsplan husker at tænke på, hvordan man får et positivt cashflow,” siger Sten Peters.

De rigtige kompetencer

Foruden tanker om salgs- og marketingprocessen bør en god forretningsplan også indeholde nogle tanker om det hold, man har sat. Har selskabet de rigtige kompetencer til at føre strategien ud i livet?

Og det samme gælder omkostninger og eventuelle konkurrenter, der begge kan være hæmmende for succesen. Eller endda helt forhindre den.

Der er altså masser af tanker, der skal på plads fra begyndelsen, men fat dig gerne i korthed, lyder advarslen.

Tag eksempelvis udgangspunkt i den skabelon, der kan findes på Virk.dk, men hold dig under 10 sider og gerne endnu kortere.

“Jeg mener, at man skal undgå at lave en klassisk forretningsplan på 50 sider, som man så dem for 10 år siden,” lyder det fra Rasmus Madsen, der sammen med Martin Thorborg er en af bagmændene bag regnskabssuccesen Dinero og forfatter til iværksætterbogen “Det lille skridt”.

Tempoet er højt i nye virksomheder

Han har læst masser af forretningsplaner som revisor i Fonden for Entreprenørskab, og det bedste råd, han kan give, handler egentlig ikke om at udtænke detaljerede planer for virksomhedens udvikling. Tværtimod.

“Mange tror, at en forretningsplan er grundlaget for at starte en virksomhed. Men det er en forkert tilgang til det. For med det tempo, som erhvervslivet og udviklingen i dag bevæger sig i, så kan det vise sig at være spildt arbejde at bruge 3, 6 eller måske 12 måneder på det, fordi man så er blevet overhalet af andre med samme idé,” fortæller Rasmus Madsen.

Han peger i stedet på, at det vil være en god fremgangsmåde at skrive en såkaldt rettesnor. Det kan være en til to A4-sider med målgrupper, ambitioner, økonomi, konkurrenter og roller i teamet, og så er det ellers ud at sælge.

“Det handler i begyndelsen eller før begyndelsen om at finde ud af, hvor markedet er henne. Om der i det hele taget er et marked. Prøv i stedet at bruge tiden på at få lavet en prototype af dit produkt og tag så ud og se, om du kan lave et salg. Hvis du kan det, så har du måske et marked,” forklarer Rasmus Madsen.

Långivere vil se din plan

Han peger dog på, at det er nødvendigt med en grundigt gennemtænkt forretningsplan, hvis man skal hente kapital til opstart af virksomheden.

“Skal du låne penge for at starte op, så skal det stå knivskarpt på papir, hvad du vil,” siger han.

Samme opfattelse har iværksætteren Jonathan Løw, der blandt andet står bag velgørenhedsprojektet engodsag.dk og bæredygtighedsprojektet Sprout.

“Jeg har aldrig selv lavet en større forretningsplan, når jeg har startet et selskab. Problemet er, at den bliver forældet i det øjeblik, den er nedfældet, fordi det går så stærkt i nye selskaber. Men det kommer også an på, hvem man skal have fat i. Skal man hente investorer eller i banken og have en kassekredit eller et lån, så skal man skrive en plan,” siger han og peger på den såkaldte Business Model Canvas som et godt sted at begynde.

Hvis det ikke går

Og så er det i øvrigt ikke kun i en opstartsfase, at det kan være rart at have et papir at læne sig op ad. Også hvis der opstår splid mellem partnere på et senere tidspunkt, er det en fordel at kunne finde en køreplan i form af eksempelvis en ejeraftale.

“Noget af det vigtigste er at have en plan klar for, hvordan vi kommer fra hinanden, hvis det går galt. Jeg har lige siddet med et rigtigt spændende projekt, som var tæt på at dø. Parterne var blevet uenige, nogle skulle ud, og så måtte de bruge 100.000 kr. på at slås med advokater for at løse det. Det kunne være undgået med en exitplan,” siger Sten Peters.

Mange tror, at en forretningsplan er grundlaget for at starte en virksomhed. Men ifølge iværksætteren Rasmus Madsen er det en forkert tilgang, da erhvervslivet og udviklingen i dag bevæger sig så hurtigt, at det kan være spildt arbejde at bruge tre måneder på en plan. Foto. Thomas Vilhjelm
Resumé:

Det er helt afgørende for iværksætteres succes, at de på forhånd har lavet en plan for forretningen. Hvad er dit produkt, hvordan vil du sælge og til hvem? De grundlæggende tanker skal være på plads.

Hold det kort. Gerne på 1-2 stykker A4 og gem den store forretningsplan til eventuelle investorer eller banken.

Sørg i stedet for at få et produkt gjort klar, så du kan komme ud og afprøve salgspotentialet hurtigst muligt.

Find inspiration til forretningsplaner på virk.dk og startupsvar.dk

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.