OPR-Virksomhedslån

Sådan finder du din selskabsform

Særligt to selskabsformer hitter blandt iværksætterne, og der er fordele og ulemper ved dem begge, fortæller eksperter.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

“Der er særligt to ting, man bør overveje, når det kommer til selskabsform. Dels skal man tænke over, hvad der er optimalt rent skattemæssigt, og dels skal man tænke over, hvordan man kommer ud af virksomheden igen,” siger partner i Deloitte og specialist i iværksætter og vækstvirksomheder, Sten Peters.
ApS, IVS, I/S, A/S eller måske enkeltmandsvirksomhed. Mulighederne er flere, når man som iværksætter skal vælge selskabsform i Danmark. Og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor man vælger at placere sin indsats, for det kan blive dyrt i den sidste ende at ramme forkert.
Eksempelvis skal man i nogle tilfælde stille med et betydeligt beløb i kapital for at stifte virksomheden, mens man i andre tilfælde risikerer at hæfte personligt for en økonomisk deroute.

“Der er særligt to ting, man bør overveje, når det kommer til selskabsform. Dels skal man tænke over, hvad der er optimalt rent skattemæssigt, og dels skal man tænke over, hvordan man kommer ud af virksomheden igen,” siger partner i Deloitte og specialist i iværksætter og vækstvirksomheder, Sten Peters.

To veje at gå

Groft sagt deler virksomhedsformerne sig i to klasser: enkeltmandsvirksomheder og selskaber.Enkeltmandsvirksomheder (og interessentskaber ved flere ejere) er kendetegnet ved, at der ikke er krav om et kapitalindskud, at man hæfter personligt, og at man kan tage et eventuelt underskud med sig som skattefradrag over i et lønmodtagerjob, hvis virksomheden må lukke.

Omvendt har selskabskonstruktionen (IVS, ApS eller A/S) den fordel, at man ikke hæfter personligt og “kun” risikerer at tabe den indskudte kapital.

Skal skydes af igen

Til gengæld er der krav om kapitalindskud af varierende størrelse, registrering af ejerforhold og nedsættelse af en direktion.

“Det ligger i mange iværksætteres dna, at de kommer med en god idé, så skal de have virksomheden op at flyve, og så skal den skydes af igen. Det er nemmere med et selskab end med en enkeltmandsvirksomhed, fordi eksempelvis et anpartsselskab (ApS), der måske siden er lavet om til et aktieselskab (A/S), er mere internationalt forståelig,” siger Sten Peters.

To populære

Dansk Iværksætter Forenings Iværksætterundersøgelse fra 2016 viser, at enkeltmandsvirksomheden er den mest populære virksomhedsform blandt iværksætterne. Knap 4 af 10 af de adspurgte har valgt den løsning, mens godt 3 af 10 har valgt et anpartsselskab, der kræver et kapitalindskud på 50.000 kr.

Netop valget af virksomhedsform er et af de mange spørgsmål, som kommende virksomhedsejere ofte søger at blive klogere på.

En god ide med et selskab

Det fortæller iværksætterekspert Mogens Thomsen, der står bag websitet Startupsvar.dk, der giver svar på de 100 oftest stillede iværksætterspørgsmål.

“Min vurdering er, at det er en god idé at stifte et selskab, fordi det er en selvstændig juridisk enhed, og går man konkurs, så tager de selskabet og aktiverne i selskabet, men de går ikke til personen bag,” siger Mogens Thomsen.

Set fra et leverandørsynspunkt er perspektivet lidt anderledes.

“Her kan det være bedre med enkeltmandsløsningen, fordi det så er personen selv, der står bag. Det giver en øget sikkerhed for leverandøren modsat eksempelvis et IVS, der er et meget lille selskab,” siger Mogens Thomsen.

Nyere selskabsform

IVS er en relativt ny selskabsform særligt målrettet iværksættere. Det ligner på mange måder et ApS, men der er den forskel, at man kan nøjes med et kapitalindskud på ned til 1 kr.

Til gengæld skal man spare 25 procent af det årlige overskud op, indtil selskabskapitalen og en særlig reserve udgør 50.000 kr.

Virksomhedsformens popularitet er vokset siden indførelsen i 2014. I det første år svarede knap syv procent af respondenterne i Iværksætterundersøgelsen, at de drev et IVS, men det tal steg i 2016 til knap 17 procent.

Er der fri bane?

Foruden selskabsformen er det også ganske væsentligt, at man er opmærksom på, om man krænker andre selskabers rettigheder, når man registrerer sin virksomhed. Er navnet eller webdomænet optaget?

“Det vigtigste er, at man ikke kommer til at træde andre over tæerne ved at vælge et navn, der er anvendt af andre. Vi kalder det at undersøge, om der er fri bane,” fortæller rådgiver hos Patent- og Varemærkestyrelsen Ida Johannesen.

Hun peger på, at det kan være en kompliceret sag at undersøge, om man overtræder andres rettigheder. Der er dog flere databaser, som man selv kan starte med at søge i, før man spørger om hjælp.

Varemærker (navne) kan i europæisk sammenhæng tjekkes i databasen TMview, mens domæner i Danmark kan tjekkes på DK-Hostmaster.

Kamp om eneretten

Generelt gælder det for et varemærke, at det ikke må være beskrivende for det, man laver. Man kan altså ikke få navnet “Æbler”, hvis man sælger æbler. Men man kan godt få navnet Æbler eller Apple, hvis man sælger computere.

“Vi oplever, at folk kommer ind med det her superfede navn, der siger noget om, hvad de laver, og så må vi sige, at det kan altså blive et problem at få eneretten til det,” forklarer Ida Johannesen.

Det er også i denne fase, at det kan være en god idé at undersøge patent- eller designrettigheder på et produkt.

Oversigt over virksomhedsformer

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.