OPR-Virksomhedslån

En vellykket fusion er som et godt ægteskab

Som iværksætter vil du nå til et punkt, hvor et samarbejde kan hjælpe dig og din virksomhed til større succes. Men tjek kemien først, lyder ekspertrådet.

Artiklen er leveret af

De fleste iværksættere når til et punkt, hvor de enten kan vælge at sælge deres virksomhed eller indgå i en fusion, hvis virksomheden skal vokse.

Det kan være svært nok i sig selv at skulle slippe tøjlerne til livsværket, og hvordan finder man den rette at fusionere med? Hvad skal man have sig for øje, inden man lader andre få del i sin virksomhed?

”Det er vigtigt, at man har for øje, hvad formålet med fusionen er. Derfor skal man gøre sig nogle helt klare tanker om, hvorfor det netop er det her firma, som man ønsker at fusionere med,” siger Flemming Poulfelt. Foto: CBS
Spørgsmålene kan være mange. Men Flemming Poulfelt, der er professor og prodekan for Institut og Ledelse samt Politik og Filosofi på Copenhagen Business School (CBS), siger, at der først og fremmest er to måder, man kan anskue en fusion på.

Man kan vælge at fusionere med en anden lille virksomhed, eller man kan vælge at indgå i et samarbejde med en større virksomhed, hvor ens egen så bliver opslugt.

Fælles for begge varianter er dog, at der skal være en større mening bag fusionen.

”Det er vigtigt, at man har for øje, hvad formålet med fusionen er. Derfor skal man gøre sig nogle helt klare tanker om, hvorfor det netop er det her firma, som man ønsker at fusionere med, og hvorfor man tror, at de mennesker er de rette at indgå et partnerskab med,” siger Flemming Poulfelt.

Han understreger, at det er vigtigt at se på begge parametre. Selv om der måske er en forretningsmæssig fordel i fusionen, så bliver det først et vellykket samarbejde, hvis der er kemi mellem de involverede. Præcis som i et ægteskab.

“Culture eats strategy for breakfast“

Martin Stenfeldt, adm. direktør for medicovirksomheden MedTrace, fortæller, at de i Medtrace foretog nogle kvalificerede overvejelser, inden de valgte at fusionere med softwareselskabet aQuant.

”Sammen kunne vi skabe et helstøbt produkt til vores kunder, så et samarbejde gav fuldt ud mening. Men vi havde alligevel nogle overvejelser, inden vi kastede os ud i det, for det var stadig to forskellige virksomheder og derfor to kulturer, som vi skulle være sikre på kunne forenes,” fortæller Martin Stenfeldt.

Forretningsmæssigt var der intet at komme efter, for rationalet bag et samarbejde var ganske klart. MedTrace hjælper læger med at diagnosticere hjertepatienter, og for at den hardware, de producerer, fungerer, skal den knyttes op med den software, som it-virksomheden aQuant, står bag.

Han forklarer, at de gjorde meget ud af undersøge, hvordan kulturen var hos deres samarbejdspartner, for det bedste resultat for et fælles projekt kommer, hvis virksomhederne sammen får en ensretning og en slags tredje fælles kultur.

Han foreslår i den forbindelse, at man har udtrykket ’culture eats strategy for breakfast’ gemt i baghovedet. Forstået sådan, at den rette kultur er vigtigere end den rette strategi.

Forbered dig på alt

Inden MedTrace indgik i en fusion med aQuant, havde Martin Stenfeldt allieret sig med fagpersoner, som kunne hjælpe de to partnere igennem juraen, der skal være på plads, inden en fusion kan lade sig gøre.

Den juridiske del af, hvad der skal til for at samarbejdet kan fungere, fyldte nemlig en hel del for fusionen mellem MedTrace og aQuant, fordi den forretningsmæssige fornuft bag fusionen allerede fra start af var på plads.

3 råd til dig, der overvejer fusion
  • Du skal være helt klar over, hvorfor en fusion er en fordel for dig og din virksomhed.
  • Du skal overveje, om du kan se samarbejdet fungere. Det betyder ikke, at du og din partner skal være enige i alt, men der skal være god kemi udover de forretningsmæssige fordele.
  • Du skal ikke tro, at en fusion får arbejdet til at blive lettere, og at arbejdsgangen pludselig sker af sig selv.
”Når man fusionerer, så handler det i virkeligheden om at indgå i samarbejde med dem, som kan levere det, som du mangler. Det gælder selvfølgelig også den anden vej rundt. Men det er også relevant i forhold til at få styr på det juridiske, og jeg kan varmt anbefale andre, der står i samme situation, som vi gjorde, at alliere sig med kræfter udefra, der har kompetencer inden for det juridiske område. Der er meget, der spiller ind, og man kan ikke vide alt,” siger Martin Stenfeldt.

Flere skal være enige - og det er sværere

Udover at have styr på juraen, så er det ifølge Flemming Poulfelt også tvingende nødvendigt, at man har et overblik over, hvem der gør hvad.

Vælger du at lade din virksomhed indgå i en fusion, så skal man have sig for øje, at der ikke er noget, som tages for givet. Der bliver ganske vist flere til at løfte byrden, men arbejdet bliver ikke mindre eller lettere, forklarer han.

”Man må forberede sig på, at meget kan ske. Der vil altid komme overraskelser, og dem skal man være klar til at håndtere. Det er sværere, når man er flere, der skal blive enige. Endvidere er det vigtigt, at man som ejer af en virksomhed gør et stort stykke arbejde for at forklare sine medarbejdere, hvorfor det giver mening at fusionere med en anden part. Der skal skabes et fælles momentum, som alle involverede tror på, hvis fusionen skal lykkes,” siger Flemming Poulfelt.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.