OPR-Virksomhedslån

Hvad du ikke ved, kan du lære

Udbuddet af uddannelser og kurser, der klæder dig på til at være iværksætter, er eksploderet.

Der er et hav af muligheder inden for iværksætterrelaterede uddannelser. Det kan være alt fra korte kurser af alt mellem én til 30 dages varighed og helt frem til diplomuddannelsen. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Det at være iværksætter handler om langt mere end blot at finde den gode idé. Hvis din virksomhed skal være succesfuld er det bydende nødvendigt, at du selv – og dine medarbejdere - har de rette kompetencer.

Det er de færreste, som kan alt, men heldigvis kan du tilegne dig dine manglende kompetencer via uddannelse.

Og så er det, at det bliver vanskeligt, for udbuddet af uddannelser og kurser til selvstændige iværksættere er vokset massivt, og hvilke skal man vælge og hvilke skal man vælge fra.

Som iværksætter bliver man aldrig færdig med at lære, da ny viden og nye erfaringer er virksomhedens absolutte drivmiddel, mener Jakob Søndergaard, der er chef for enheden AU INCOBATOR, som primært er et tilbud til studerende med sideløbende iværksætterprojekter fra Aarhus Universitet. Foto: Melissa B Kirkeby Yildirim
Det kommer overordnet set helt an på, hvor man gerne vil hen med sin virksomhed, og hvad man mangler for at komme derhen.

”Hvad der er den rigtige uddannelse for den enkelte person afhænger helt af, hvem man er, og hvilket behov man har. Derfor kan man sige, at det er vigtigt at være opmærksom på, hvilket behov man har for uddannelse, hvis man gerne vil starte egen virksomhed. Mangler man for eksempel viden inden for ledelse, markedsføring eller økonomi,” oplyser Styrelsen for Læring og IT i et svar på netop det spørgsmål.

Hjælp at hente

Et af stederne, man med fordel kan søge inspiration, er på uddannelsesguiden, www.ug.dk, der udbydes af Undervisningsministeriet.

Her kan man søge efter iværksætterrelaterede uddannelser, og der findes her et bredt spektrum af muligheder. På siden kan man læse om de enkelte uddannelser, så man selv kan danne sig et overblik eller få hjælp af en vejleder.

Der er et hav af muligheder inden for iværksætterrelaterede uddannelser. Det kan være alt fra korte kurser af alt mellem én til 30 dages varighed og helt frem til diplomuddannelsen. Eksempelvis kan man på uddannelsesguiden finde ’Iværksætteruddannelsen’, der tager 13 dage. Det er en helt basal uddannelse for dig, som gerne vil være iværksætter.

Her får du viden om forudsætninger for etablering, herunder de personlige forudsætninger. Du bliver sat ind i virksomhedslære, og du lærer at udarbejde en samlet forretningsplan.

Iværksætteri på CBS

I kategorien af længerevarende uddannelser inden for iværksætteri og opstart af egen virksomhed, finder man Copenhagen School of Business (CBS). Her har man med sit iværksættertilbud, Copenhagen School of Entrepreneurship, som blev oprettet for lidt over 10 år siden, skabt en platform, der hylder iværksætteri, og som tilbyder gennemtestede og forfinede læringsmetoder for iværksættere. Det forklarer Karina Rothoff, der er ansvarlig for CBS’ iværksættertilbud.

CSE tilbyder forskellige forløb alt efter, hvordan den uddannelsesmæssige situation er, og hvor langt man er med sin virksomhed.

To programmer

Man kan eksempelvis følge et forløb, Proof Programme, som varer ni måneder. Her skal man først præsentere sin spæde idé. Hvis den godtages, har man derefter tre måneder til at bevise, at konceptet holder.

Det gælder om at tænke anderledes, og turde følge ukonventionelle og mere involverende forløb.
Jakob Søndergaard
Derefter følger et forløb på seks måneder, hvor man kan bygge sin virksomhed op. Alt sammen imens man har gratis adgang til kontorfællesskaber, forretningsudviklere og mentorer. Dermed får man samtidig mulighed for at opbygge et netværk med de andre virksomheder, der følger forløbet.

Tanken er, at virksomhederne efter de ni måneders forløb er afklarede om, hvorvidt idéen er klar til at køre, om der skal justeres lidt, eller om den skal lægges helt ned og eventuelt erstattes med noget andet.

Vælger man at køre videre med konceptet, kan man efterfølgende følge vækstprogrammet ’Go Grow’, der støttes af Dansk Industri. Her er målet at hjælpe startupvirksomheder ud på det internationale marked.

Hvad vil du have ud af det?

Når man går i gang med at undersøge, hvilke uddannelser eller kurser der kan være relevante, bør man gøre sig nogle kvalificerede overvejelser om målet med det hele, så man undgår at bruge unødvendig tid på at søge efter uddannelser, som man måske slet ikke har mulighed for at tage af forskellige årsager.

Tre tips til dig, der gerne vil vide mere
  • Overvej, hvad du mangler og har brug for, for at din virksomhed kan udvikle sig. Tal med en rådgiver eller vejleder og få kortlagt, hvad dine muligheder og kompetencer er, og hav styr på, hvor meget din egen kalender tillader.
  • Tænk ud af boksen. Der er mange veje at gå, hvis du gerne vil vide og lære mere. Du kan med fordel tænke videre end til den klassiske uddannelsessektor, og måske er det rette tilbud til dig et helt andet sted.
  • Søg hjælp. Hvis du er i tvivl om, hvor du skal søge hen, så spørg. Der er masser af hjælp at hente. Det kan eksempelvis være UddannelsesGuiden, regionale Væksthuse, Erhvervsakademierne, karriererådgivere, din fagforening og A-kasse, i små netværksgrupper eller SMVGuiden.
”Det kan være en god idé at gøre sig tanker om, hvad der netop er ens behov for uddannelse, og hvad præcist man gerne vil have ud af en uddannelse. Derefter kan det være en god ide at søge vejledning. I eVejledning hjælper vi med at skabe overblik over mulighederne og kan vejlede i, hvilken retning der kan være relevant at undersøge nærmere,” lyder det fra Styrelsen for Læring og IT.

Tænk ud over klassisk uddannelse

Selv om man ganske enkelt ikke kan vide alt, så kan man selv gøre meget for at vide mere. Som iværksætter bliver man aldrig færdig med at lære, da ny viden og nye erfaringer er virksomhedens absolutte drivmiddel. Selv med de mange muligheder inden for de klassiske uddannelser, så pointerer Jakob Søndergaard, at iværksættere også kan nyde godt af at tænke i andre baner end de klassiske uddannelser.

Han er chef for enheden AU INCOBATOR, som primært er et tilbud til studerende med sideløbende iværksætterprojekter fra Aarhus Universitet. De arbejder også med andre end studerende, når de afholder deres åbne workshops og oplæg, som er tilbud alle iværksættere kan benytte sig af.

 ”Det er min klare opfattelse, at de iværksættere, vi arbejder sammen med, også fagligt nyder godt af andre tilgange til læring end den klassiske, hvor man møder op og modtager undervisning. Det gælder om at tænke anderledes, og turde følge ukonventionelle og mere involverende forløb. Det kan eksempelvis være at indgå i en netværksgruppe, deltage i forskellige foredrag og workshops - eller konferencer sammen med andre iværksættere,” siger Jakob Søndergaard. 

Kvalificerede overvejelser

Han understreger også, at den anderledes tankegang kan være givende, fordi man som iværksætter ofte ikke har tiden til at tage dage ud af sin kalender for at følge et konventionelt forløb. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ned og har nogle kvalificerede overvejelser med sig selv om, hvad man har brug for, så man bruger sin tid rigtigt. 

”Det kan for de fleste være fordelagtigt at tale med rådgivere eller andre iværksættere, så man kan få kortlagt, hvad det er for nogle kompetencer, man mangler. På den måde kan man få et struktureret og effektivt forløb til glæde for både ens egen, men også virksomhedens udvikling. Det gælder om at have et så lean forløb som muligt. Dette gælder for virksomhedsudviklingen, men i særdeleshed også for egen tilegnelse af viden,” siger Jakob Søndergaard.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

 

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.