OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.

Artiklen er leveret af

”Der var tidspunkter, hvor jeg lod mine tætteste medarbejdere vide, at jeg havde lyst til at lukke skidtet igen.”

Så kontant lyder meldingen fra Mikkel Borg Bjergsø, der er ejer og stifter af det succesrige bryggeri Mikkeller.

Han er i gang med at fortælle om det første år efter opkøbet af et bryggeri i San Diego i USA.

4 tips til at undgå nedturen
  • Tænk længere end til den gode idé.
  • Vær tålmodig. Iværksætteri tager tid, og tålmodighed er en dyd.
  • Sørg for at sikre økonomien: Læg ikke al din energi i den gode idé og salg heraf, men tænk også i partnere og sponsorer, som holder økonomien gående, indtil virksomheden genererer overskud.
  • Teamwork: Saml et godt hold. Hav de rette mennesker omkring dig. Det er dem, som skal få dig og din virksomhed sikkert igennem en nedtur.

Det skulle have været så godt. Ifølge en pressemeddelelse skulle købet sikre, at firmaet kunne ekspandere på det amerikanske marked, fordi Mikkeller pludselig kunne brygge på lige vilkår med de amerikanske bryggerier. Altså friskere øl uden ekstra fragtomkostninger for Mikkeller. Men sådan blev det ikke. I hvert fald ikke det første halve år, hvor Mikkel Borg Bjergsø fortrød købet op til flere gange.

Der var masser af udfordringer og opgaver, der skulle håndteres på bryggeriet, og det gav lange arbejdsdage. Tidsforskellen mellem Danmark og USA betød, at når han gik hjem fra arbejde klokken 17, så skulle han sidde klar til den nye arbejdsdag, som netop var begyndt i San Diego, og når han stod op dagen efter, havde de været i gang hele natten i Asien.

Samtidig blev der i de første måneder efter købet taget nogle forkerte beslutninger angående hvilke produkter, bryggeriet skulle producere. Heldigvis blev situationen langsomt bedre, fordi han fik styr på problemerne ét efter ét.

”Når det går godt, så bliver det også sjovt. Så er det ikke længere et problem, at man skal bruge sin tid på det om aftenen,” siger Mikkel Borg Bjergsø.

30 ugjorte ting på to-do listen

Det er dog langt fra kun Mikkel Borg Bjergsø, som kender til nedture. Flere succesfulde danske iværksættere fortæller, at de har begået store fejl i måden, de har drevet virksomhed på. Nogle gange har det været så grelt, at det faktisk kunne have kostet dem deres firma i sidste ende.

Jeg plejer at minde mig selv – og andre – om, at når man står i lort til halsen, så gælder det om ikke at hænge med hovedet.
Andreas Fabricius, iværksætter
Lisa Bønsdorff Dalsgaard, som blandt andet er stifter og direktør i Goodiepack, har selv erfaret, hvordan hendes egne fejlslagne beslutninger var ved at køre det hele helt af sporet. I hendes tilfælde handlede det i høj grad om, at hun i starten prioriterede sin tid og sine kræfter fuldstændig forkert.

Den aalborgensiske iværksætter har oplevet at stå sidst på dagen med 30 punkter på sin to-do liste, som hun ikke havde nået, fordi hun havde prioriteret at gøre noget andet. Problemet var bare, at Lisa Bønsdorff Dalsgaard skulle have nået de her 30 punkter, og selv om hun havde rendt rundt hele dagen, så var der alligevel ikke et eneste flueben at finde på den lange liste.

Hold hovedet højt, hvis du står i lort til halsen

For iværksætteren Andreas Fabricius, der er stifter af og direktør for frisørportalen Bapoon, gælder det om at rejse sig og komme videre, hvis noget er gået galt. Han understreger også, at det er vigtigt, at man ikke tager virksomhedens nederlag personligt, for det handler ikke om dig som person. Det handler om forretningen.

”Det er meget vigtigt, at man som leder i en situation, hvor noget er gået frygteligt galt i virksomheden, ikke tager det personligt. I stedet skal man analysere situationen, erkende hvad der er gået galt, og så kan man lære af sin fejltagelse. Ellers skal man bare se at komme videre i en fart. Du har ganske enkelt ikke råd til andet som iværksætter,” siger Andreas Fabricius.

Andreas Fabricius ● Født 21. juni 1988 (30 år) ● I 2008 stiftede han jobportalen Ungarbejde.dk, der rundede 130.000 brugere, da den blev solgt. ● Han stiftede virksomheden Bapoon, ● Uddannet cand. merc. jur. fra Handelshøjskolen i Aarhus.
Selv om han er ganske ung, har Andreas Fabricius allerede selv oplevet en stor nedtur med sin virksomhed.

Han stod med en færdig aftale, som han havde brugt et lille år på at få i stand, og så faldt den fra hinanden, lige inden den skulle underskrives, fordi firmaet, som skulle opkøbe hans virksomhed, selv var blevet opkøbt.

”Det var sindssygt frustrerende. Selvfølgelig var det det. Det var spild af tid og gode kræfter. Men det nytter ikke at sidde og have ondt af sig selv, når der er en forretning, som skal drives. Jeg plejer at minde mig selv – og andre – om, at når man står i lort til halsen, så gælder det om ikke at hænge med hovedet,” siger Andreas Fabricius med et smil.

Det koster flere penge og tager længere tid

Sten Peters, der er partner og iværksætterekspert i konsulenthuset Deloitte, har igennem flere år fulgt iværksættere gå igennem nedture. Det er hans erfaring, at rigtig mange ofte tillægger den gode idé alt for meget ansvar i forhold til at skulle kunne bære virksomheden. Det er den fejl, som ofte starter nedturen.

”Mange glemmer at tænke videre end til den gode idé. De overvejer ikke grundigt, hvor pengene skal komme fra. Jeg spørger derfor altid mine kunder, om de har en plan for, hvordan økonomien skal hænge sammen. Iværksætteri tager lang tid, og det er de færreste, som tager højde for, hvor meget det faktisk koster, inden der begynder at rulle penge ind i kassen,” siger Sten Peters.

Han understreger også, at der ofte vil være nedture, når man forsøger sig som iværksætter, så det vil være en fordel, hvis man også forbereder sig på den mulighed. Derfor opfordrer han til, at man som iværksætter også gør sig nogle tanker om, hvornår man har nået det, man ville med sin virksomhed. For at komme helskindet igennem en nedtur er det nemlig vigtigt at have sit mål for øje.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.