OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Superiværksætteren Morten Strunge står blandt andet bag telesucceserne Onfone og Plenti og bogtjenesten Mofibo. Det pudsige er, at han ingen længere uddannelse har. Til gengæld har han masser af gå-på-mod, og det har bragt ham langt. Det kan man læse meget mere om i den bog, som journalisten Jakob Skouboe i 2008 skrev om ham.

Hvis man som iværksætter savner inspiration, kan man også kaste sig over bestselleren ’Effectual Entrepreneurship’ eller måske Lars Tvede og Mads Faurholts erfaringsbog om deres mange virksomhedsopstarter.

I det hele taget findes der efterhånden et hav af både udenlandske og danske bøger, som iværksættere med fordel kan læse, hvis de gerne vil lære mere om, hvordan de bedst muligt forvalter en iværksætterdrøm. Eller hvis de gerne vil inspireres.

Bøgernes temaer er mangeartede, og man kan helt sikkert finde nogle, som passer til lige præcis det, man søger efter.

Men hvordan navigerer man rundt i de mange muligheder? Hvad skal en god erhvervsbog om iværksætteri bestå af? Og hvordan finder man den bog, der passer til sin og virksomhedens behov?

Skal kunne forstås af alle

Mange tænker måske, at de klassiske teoribøger er vejen frem, hvis man vil søge mere end grundlæggende viden omkring iværksætteri, inden man kaster sig ud i det helt store projekt.

Men det er en forkert antagelse ifølge direktør for Copenhagen School of Entrepreneurship, Karina Rothoff Brix.

”Der er mange iværksættere, som ikke har akademisk baggrund. Der er ingen grund til at give sig i kast med tunge teorier og indviklede modeller, hvis der findes bøger, som forklarer det ganske let forståeligt. Og de findes derude,” siger Karina Rothoff Brix.

Hun understreger samtidig også, at det er vigtigt, at iværksætteren tænker sig om, inden man giver sig i kast med bøgerne.

”Det er vigtigt, når en iværksætter søger efter bøger, at de har for øje hvilken fase, de selv befinder sig i. Læsestoffet skal matche det stadie. Ellers kan man hurtigt drukne i meget læsestof, som på tidspunktet ikke er direkte relevant. Så havde det måske været bedre, hvis iværksætteren havde prioriteret sin tid anderledes,” siger Karina Rothoff Brix.

Mere end økonomi, forretning og idégenerering

Gode idéer og kapital er ganske vist væsentlige forudsætninger for at blive en succesfuld iværksætter. Det samme gælder evnen til at være kreativ og innovativ, og de aspekter findes der mange erhvervsbøger, som berører.

Men Ulla Bechsgaard, ledelsesrådgiver og mangeårig anmelder af ledelsesbøger i Jyllands-Posten, finder det derudover også vigtigt, at iværksætteren husker at passe på sig selv og lærer at være i stand til at bruge sin tid rigtigt. Derfor kan det ifølge hende også være givende for iværksætteren at søge læsestof andre steder end ved de klassiske erhvervsbøger.

Iværksætteri handler nemlig om meget mere end blot økonomi, forretning og idégenerering.

”Jeg anbefaler altid, at iværksættere også skal vide noget om hjernen og om sundhed. En iværksætter er selvfølgelig 100 procent optaget af sin virksomhed, men et godt liv er også at vælge at bruge tid på familie og venner,” siger Ulla Bechsgaard.

Hun påpeger vigtigheden af, at iværksætteren forstår, hvordan hjernen fungerer. Ikke kun af hensyn til iværksætteren selv, men også for at kunne sætte sig ind i, hvordan medarbejderne tænker og hvad, der motiverer dem. En stor del af det at være iværksætter handler nemlig om ledelse, hvis man spørger Ulla Bechsgaard.

Søg også gerne råd udenlands

Karina Rothoff Brix er enig med Ulla Bechsgaard angående vigtigheden i, at iværksætteren søger læsestof om, hvordan man bliver den gode leder.

Et succesfuldt iværksætteri skyldes i høj grad evnen til at lede andre mennesker godt og ikke kun om at finde den gode idé, og derfor kan det også være givende at finde bøger, som berører og undersøger kunsten at lede andre. Hun påpeger, at man med fordel kan se i nogle af de lidt ældre læringsbøger om generel ledelse, der stadig er vedkommende den dag i dag, hvis man er interesseret i at vide mere om emnet.

Hun håber samtidig også, at danske iværksættere husker på, at der findes uanede mængder af materiale fra udlandet, som også kan være givende at give sig i kast med. Danmark er ganske vist efterhånden kommet rigtig langt inden for iværksætteri, men andre nationer er stadig milevidt foran os. Derfor kan man med fordel overveje, om ikke der var en bog iblandt her, som gav mening.

Uddannelsesdirektøren 5 favoritbøger for iværksættere

’Effectual Entrepreneuership’
Stuart Read, Saras Sarawasvathy, Nick Dew og Robert Wittbank, 2016, Taylor & Francis Ltd.
Hvorfor: Bestselleren her er specielt god for dig, som endnu ikke har fået en idé, men den kan være nyttig for alle. I bogen kan du lære alt, hvad du har brug for, og der er flere praktiske øvelser undervejs, som ganske sikkert vil udfordre dig.

’Business Model Generation’
Alexander Ostewalder og Yves Pigneur, 2013.
Hvorfor: Bogen her er oplagt for dem, som er i gang med en idé. I håndbogen her får du en skabelon til, hvordan du laver din forretningsmodel, så den giver mening for din virksomhed. Den kan bruges af både små og mellemstore virksomheder.

’The Business Model Navigator’
Oliver Gassmann, Karolin Frankenberger og Michaela Csik, 2014.
Hvorfor: En stærk forretningsmodel er vejen frem, hvis du vil skabe en stærk virksomhed. Alligevel bruger mange de forkerte modeller – måske fordi de er bange for at prøve noget nyt. Bogen her giver dig 55 forretningsmodeller, og måske en af dem er den rette for dig.

’Onboarding: Flyvende fra start’
Christian Harpelund og Morten Højberg, 2016, Politikens Forlag.
Hvorfor: Bogen handler om, hvordan man via onboarding-programmer kan få sine nye medarbejdere hurtigt integreret i virksomheden. Det har dokumenteret effekt på bundlinjen.

’Meningsskabelse, organisering og ledelse’
James Høpner og Sverri Hammer, 2014, Samfundslitteratur.
Hvorfor: Bogen introducerer de store temaer, som Karl E. Weick - en af nyere tids store videnskabelige karakterer - har beskæftiget sig med. Temaerne handler om relationer mellem mennesker, men også hvordan vi organiserer os i forhold til at lave meningsskabelse og er gode ledere i en foranderlig verden.

Litteraturanmelderens 5 favoritbøger for iværksættere

’Iværksætter – hvad vi lærte af at starte 30 virksomheder’
Mads Faurholt og Lars Tvede, 2017, Gyldendal.
Hvorfor: I bogen giver de to danske og succesfulde iværksættere kloge og sjove råd videre til kommende iværksættere. En af bogens pointer er, at idéer sjældent er noget, man får, men noget man finder ved at lede efter dem og samle på indtryk og mønstre, som kan kombineres på nye måder. Med bogen kommer en guide til, hvordan du får nye idéer.

’Hjernesmart ledelse’
Anette Prehn, 2016, Peoples Press.
Hvorfor: Hjernesmart ledelse er for dig, som gerne vil forstå, hvordan din hjerne fungerer. Bogen indeholder værktøjer, som hjælper dig med at gøre din virksomhed ’hjernesmart’, så du kan bruge din – og dine medarbejderes – hjerne som medspiller. Du får samtidig også en indsigt i, hvordan du som leder kan sørge for at skabe et sundt arbejdsmiljø, som fremmer læring og trivsel.

’Morten Strunge’
Jakob Skouboe, 2018, Gyldendal Business.
Hvorfor: Biografien er en beretning om at turde satse alt og vinde stort. Morten Strunge har ingen uddannelse, men siden han var helt ung, har han haft et ukueligt gåpåmod, og gang på gang har han vist, at han har evnen til at se muligheder, hvor ingen andre kan. Nu lader han andre iværksættere drage nytte af sig i sit virke som business angel, og her i bogen giver han læseren sine bedste anbefalinger.

’Iværksættersamfundet’
Mads Váczy Kragh, Søren Berg Jørgensen & Christel Skousen Trane, 2015, Gyldendal Business.
Hvorfor: Bogen her giver et indblik i, hvordan iværksættersamfundet har udviklet sig, når det kommer til adgang til kapital. Danmark klarer sig godt sammenlignet med det øvrige Europa, og udenlandske fonde er interesserede i at opkøbe nye danske selskaber. Det er et godt tegn ifølge bogens tre forfattere.

’De 5 valg - vejen til ekstraordinær produktivitet’
Kory Kogan, Adam Merrild, Tony Mak, 2015, Peoples Press.
Hvorfor: Bogen er tænkt som en opfølgning til bestselleren ’Syv gode vaner’ af Stephen R. Covey. De fem beskrevne valg er tilpasset det enkelte land, som det udkommer i, og findes således i forskellige versioner verden over. Den giver inspiration til at bruge tid på det ekstraordinære, planlægning, læring og fornyelse og undlade at bruge tid på det ligegyldige.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.