OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget

Der kan være dybt at falde, hvis du snubler. Men der er meget at gøre for at undgå det. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Som iværksætter har du alle muligheder for succes, hvis din virksomhed lykkedes. Du har også stor risiko for at ende som en fiasko, hvis den ikke gør.

Og netop risikoen for, at det ikke går, som man kunne ønske, får mange potentielle iværksættere til at lade drømmen falde, før den overhovedet er begyndt. 

Men spørger man i iværksætterbranchen kan man med forberedelse og omtanke spinde sig et fint sikkerhedsnet og dermed gardere sig, hvis det værst tænkelige for virksomheden skulle ske.

I Danmark findes i forvejen et af de bredeste og bedste sikkerhedsnet, som ikke lader borgerne falde igennem, hvis de havner uden for arbejdsmarkedet. Der findes også en del fagforeninger og a-kasser, som er relevante for selvstændige. Her kan man blandt andet få sikret sin ret til dagpenge.

Mange af fagforeningerne tilbyder også et bredt udvalg af ydelser, som eksempelvis sparring om forretningsmodeller og karrierevejledning, der kan hjælpe dig videre med din virksomhed.

Det er formentlig mange velkendt, men derudover er der faktisk også en masse, som man selv kan gøre for at sikre sig, så man står bedst muligt, hvis det en dag bliver nødvendigt.

Plan B – god idé?

Spørger man Bjarne Henning Jensen, ledelsesrådgiver i Virksom, der er en faglig organisation og a-kasse for selvstændige, så er der masser af hjælp at hente hos de forskellige fagforeninger, hvis man er selvstændig iværksætter.

En plan A må ikke bare kunne erstattes, hvis man bliver tilbudt et godt job ude i det etablerede arbejdsmarked, mener ledelsesrådgiver Bjarne Henning Jensen fra Virksom, der er en faglig organisation og a-kasse for selvstændige.
Men han pointerer, at det er vigtigt, at man ikke ser medlemskabet som en sovepude, hvis ens iværksætterprojekt skal lykkes. Tværtimod.

”Her hos Virksom beder vi altid vores medlemmer overveje nøje, om det er det her, de vil. Deres plan A må ikke bare kunne erstattes, hvis de bliver tilbudt et godt job ude i det etablerede arbejdsmarked. Som iværksætter skal man virkelig ville sit projekt, hvis ens virksomhed skal blive en succes, man kan profitere af,” siger Bjarne Henning Jensen.

Selv om man som iværksætter virkelig skal brænde for sin sag, så er der måske alligevel en del, som enten har hørt fra andre eller selv tænkt, at det måske var godt at have en plan B, hvis det ikke går som planlagt.

Det er er ledelsesrådgiver Bjarne Henning Jensen ikke uenig i, men han understreger, at det i så fald er vigtigt, at det er en plan B, som ligner plan A.

”Det er ikke optimalt, hvis iværksætteren går fra den ene yderlighed til den anden. Det skal hænge sammen. Hvis ikke det gør det, så har man ikke gennemtænkt det koncept og den model, som man vil bygge sin forretning op omkring,” mener Bjarne Henning Jensen.

Tag imod hjælp

For Troels Seerup, der er karriererådgiver i de højtuddannedes a-kasse, CA, handler det i høj grad også om, at man som iværksætter selv kommer ud af busken, hvis det ikke går godt med virksomheden. For der er nemlig masser af hjælp af hente.

”Vi oplever tit, at mange går alene med deres bekymringer, og først beder om hjælp, når skaden er sket. Det er en skam, for man kan sjældent gøre noget, når det er kommet dertil. Vores dør står altid åben, så hvis man har brug for det, kan man altid komme ind til en lille snak om, hvordan det går,” siger Troels Seerup.

Han ser en klar forskel i måden, hvorpå iværksættere sikrer sig selv. De unge iværksættere er klar til at sætte alt på et bræt, mens de lidt ældre er noget mere forsigtige. Derfor gælder det om, at man som iværksætter gør sig nogle kvalificerede overvejelser om, hvad man har råd til at miste, så man kan sikre sig bedst muligt imod, at det sker.

Troels Seerup oplever også, at mange slet ikke ved, hvor meget hjælp der er at hente.

”Mange kommuner har et tilbud specielt til iværksættere. Det kunne være et tilbud om at komme til foredrag eller deltage i kurser. Andre tilbyder direkte karriererådgivning. Det skal man huske, at man har mulighed for,” siger karriererådgiveren fra CA.

Sådan bygger du et sikkerhedsnet som iværksætter
  • Overvej at melde dig ind i en fagforening og a-kasse. Undersøg hvilke, der giver bedst mening for netop din situation.
  • Undersøg hvilke muligheder du har for at tegne forsikring
  • Tag kurser som lærer dig at tackle de mangeartede udfordringer, som kommer med livet som iværksætter.
  • Vær god til at netværke – jo mere du giver, jo mere får du.
  • Undersøg hvad din kommune tilbyder af hjælp til iværksættere.
  • Læg en langsigtet plan fra start af, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Læg en langsigtet plan

Sten Peters, der er partner og iværksætterekspert i Deloitte, påpeger, at en del af det at have et godt sikkerhedsnet som iværksætter også handler om at lægge en god plan fra start af.

Hvad vil man gerne opnå, hvordan vil man opnå det, hvad skal der til for, at man kan opnå det, og hvem skal man have med på holdet for at nå sit mål?

På den måde kan man spinde sit eget sikkerhedsnet samtidigt med, at man giver sig selv noget at måle sin virksomheds udvikling efter.

”Der er alt for mange iværksættere, som kun tænker på at finpudse deres gode idé. Det nytter ikke. Et godt sikkerhedsnet handler ikke kun om forsikringer og a-kasser, men derimod også om at have taget nogle velovervejede beslutninger for, hvad man vil med sin virksomhed,” siger Sten Peters.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.