OPR-Virksomhedslån

Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Sexlegetøjsbutikken Sinful er i dag en dundrende succes.

Med Gazelle-præmierede vækstrater, flotte regnskaber og status af Skandinaviens største af sin slags.

At det overhovedet skulle komme dertil stod egentlig ikke ligefrem skrevet i drejebogen hos stifterne Mathilde Mackowski og Tonny Andersen.

Faktisk havde de slet ingen drejebog, da de begyndte. Det eneste de havde på plads var et why, altså et svar på, hvorfor de stiftede Sinful.

Et svar til sig selv og et svar til omverdenen.

“Vi havde ingen store, forkromede forretningsplaner. Vi havde vores why. Det var det eneste. Altså, det her med, at vi godt ville inspirere folk til at få et bedre sexliv. Vi havde en drøm om at ændre folks holdning til det med at tale om sex,” fortæller Mathilde Mackowski.

Vi har alle et hvorfor

Sinfuls why gennemsyrer i dag virksomheden. Det handler ikke først og fremmest om at tjene flere penge ved at sælge flere produkter, men om at hjælpe kunderne til bedre oplevelser. Det er lettere at kommunikere til medarbejderne og over for sig selv. Det er en mission i hverdagen.

Det er den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek, der har bragt spørgsmålet om why på banen. I sin bestsellerbog “Start with why” kortlægger han, hvorfor nogle mennesker og virksomheder har succes, og hvorfor nogle ikke har.

“Vi har alle et hvorfor. Dit hvorfor er det formål eller den sag, der inspirerer dig,” siger Jonathan Löw, der er iværksætter og foredragsholder med speciale i iværksætteri, nytænkning og forandringsprocesser.

Han har netop skrevet forordet til Simon Sineks seneste danske bog “Find dit hvorfor”, der handler om at finde det personlige hvorfor og dernæst virksomhedens hvorfor.

Folk køber “hvorfor” du laver det

Sinek mener, at der er et mønster, der går igen, når det kommer til det at opnå succes. Og uanset om det er it-kæmpen Apple, borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King eller måske eks-præsident John F. Kennedy.

Simon Sineks Golden Circle

Ifølge Simon Sinek trækker succesfulde virksomheder kunder til ved at svare på tre spørgsmål, der udgør “The Golden Circle”.

1. WHY (hvorfor)

2. HOW (hvordan)

3. WHAT (hvad)

  • De tre spørgsmål kan opstilles i en model, der består af tre ringe med WHY i kernen omgivet af første HOW og dernæst WHAT (se graf).
  • Ifølge Sinek arbejder mange virksomheder sig udefra og ind, når de kommunikerer. De besvarer først spørgsmålet, hvad er det, de sælger, og dernæst hvordan det fungerer.
  • WHY repræsenterer svaret på, hvorfor selskabet gør det, det gør. Her bør svaret ikke være, at man gør det for at tjene penge. Det motiverer hverken ansatte eller kunder.
  • WHY er svaret på, hvad selskabet tror på. Eksistensgrundlaget.
  • Det er det vigtigste spørgsmål, fordi det skaber motivation. Derfor bør man besvare det først, så man starter indefra og går udad i Golden Circle-modellen.
De to sidste kæmpede for en bedre verden. Et konkret mål.

Tilsvarende fremhæver Sinek Apples grundlægger Steve Jobs, som en fremragende kommunikatør og leder. Han fokuserede ikke på teknik og funktioner i sin kommunikation, men på Apples formål, nemlig at tænke kreativt og anderledes og udfordre det bestående.

Sinek har skabt modellen Golden Circle (se faktaboks), der består af ringe med spørgsmålene hvad, hvordan og hvorfor. Han peger på, at mange virksomheder kommunikerer udefra og ind, så de eksempelvis siger, at “vi laver gode computere, som er lette at bruge og ser flotte ud.”

Vil du købe sådan én? Måske, men læg mærke til, at du får ingen forklaring på “hvorfor”.

Apple er dygtige til at vende argumenterne ved at starte indefra.

It-kæmpen siger: “Vi tror på at udfordre status quo i alt, hvad vi gør. Vi tror på at tænke anderledes”.

Det er selskabets why.

Derefter forklarer Apple, hvordan (how) man gør det: Ved at lave et flot design og en høj grad af brugervenlighed.

Og til sidst, hvad det er, man sælger: “Fantastiske computere”.

Sineks tese er, at folk ikke køber det, du laver, men køber “hvorfor” du gør det.

Mens de fleste virksomheder kan svare på, hvad de laver, og hvordan de gør det, så er det mere interessant, hvorfor de gør det. Det er svaret på den sidste del, der gør, at man som virksomhed kan differentiere sig fra andre.

Motivation for medarbejderne

Det er virksomhedens formål, måske et kald og i hvert fald et eksistensgrundlag, og det er netop, hvad mange medarbejdere i dag motiveres af.

Arbejdet skal give mening.

“Et why er vigtigt, fordi vejen til at inspirere og motivere medarbejdere går igennem at tydeliggøre, hvad der ligger bag ens handlinger. Hvis vi ønsker at føle en daglig glæde og passion for vores arbejde, og at vi bidrager til noget, der er større end os selv, har vi alle brug for at kende vores hvorfor,” siger Jonathan Löw.

Derfor skal organisationer være klar til at svare på why-spørgsmålet. Det tjener ikke alene som motivation, men gør også arbejdet lettere for de ansatte. Hvis formålet med virksomhedens eksistens er kendt af alle, er det også lettere at prioritere i mængden af opgaver.

Denne artikel er sponsoreret af OPR-Virksomhedslån

OPR-Virksomhedslån har en klar vision at øge vidensniveauet og at forbedre samarbejdsmulighederne for små- og mellemstore virksomheder, herunder særligt iværksættere, således at hver enkelt virksomhed kan fokusere på sin kerneforretning. OPR-Virksomhedslån tilbyder i naturlig forlængelse heraf enkel og fleksibel virksomheds-finansiering til den enkelte iværksætters aktiviteter og behov. Læs mere om OPR og dine lånemuligheder på www.opr-virksomhedslån.dk

Artikel oversigt

Følg
Jyllands-Posten
OPR-Virksomhedslån

“Når nedturen kommer, gælder det om at lære af sine fejl”

Selv de mest erfarne og succesrige iværksættere i Danmark oplever nedture. Ofte er det deres egne fejlslagne beslutninger, som er ved at sende virksomheden ud over kanten.
OPR-Virksomhedslån

Her er bøgerne, iværksætteren skal læse

Biografier med gode råd skrevet af kendte iværksættere, tunge teoribøger eller små handy bøger om forretningsmodeller. Her er ti bøger, du som iværksætter bør læse.
OPR-Virksomhedslån

Sådan spinder iværksætteren sit sikkerhedsnet

Som iværksætter har du mulighed for at vinde stort, men der er også dybt at falde, hvis du snubler. Skulle det ske, så er der hjælp at hente udefra, men du kan også selv gøre meget
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Stil dig selv ét spørgsmål som iværksætter: Hvorfor?

Den amerikanske ledelsesguru Simon Sinek mener, at man som iværksætter først og fremmest skal gøre sig selv, sine kunder og sine medarbejdere klart, hvorfor man gør det, man gør.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan optimerer du dit leverandørsamarbejde

Leverandørsamarbejde skal ikke kun handle om pris og mængde. Tværtimod kan det være gavnligt for begge selskaber at indgå i et tæt samarbejde om produkter og leverancer.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Fem klassiske problemer - og fem gode løsninger

Udfordringer er der nok af for landets iværksættere. Her er fem klassikere, som det er rart at kende et svar på, før man går i gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan øger iværksætteren sit overskud

Spar eller investér! Der er to knapper, som man kan skrue på for at øge overskuddet. Man kan øge indtægterne eller minimere omkostningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Skal iværksættere reagere på GDPR?

Den nye forordning har også ramt iværksættere, og eksempelvis webshopejere skal sætte sig godt ind i de nye bestemmelser.
OPR-Virksomhedslån

Test dig selv Er du klar til at blive iværksætter?

Overvejer du at blive selvstændig? Er du i tvivl om, hvorvidt din idé er god nok, eller du i det hele taget er der, hvor du skal tage springet?
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan sætter du rådgivningsholdet

Det er ikke kun afgørende, at man finder folk med de rette funktioner. Gå også efter at finde rådgivere, der passer til din og virksomhedens kemi, lyder rådet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Når næste generation står klar til at tage over

I mange virksomheder er det oplagt at lade familiemedlemmer eller medarbejdere tage over i virksomheden. Her er planlægning et nøgleord, hvis det skal blive en succes.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan skyder du millionforretningen af

Går du med en drøm om at sælge din virksomhed, så venter en længere proces og en del overvejelser. Men der er hjælp at hente.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie ’Kølige Frank’ sagde nej tak til løvemillioner

Det kan være vanskeligt at sætte pris på en virksomhed. Det kræver først og fremmest indblik i den fremtidige udvikling i selskabet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Det er aldrig nemt at fyre folk

Man skal gøre sit forarbejde grundigt, når man ansætter folk. Det er svært at afskedige igen, og det kræver en god grund.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan spotter du den nye medarbejder

Der er flere meninger om, hvordan man finder den rette, nye medarbejder. Motivation er dog et vigtigt parameter, lyder det fra flere sider.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den første ansættelse er den sværeste

Det er en større proces at blive arbejdsgiver, og det kan være en god idé at søge hjælp, når man ansætter første gang.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Prøv dig frem og find din nye medarbejder

Det er dyrt at ansætte medarbejdere. Særligt den første medarbejder er en stor beslutning. Men der er gode muligheder for at prøve sig frem.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du selv med, når du starter op?

Samtaler, pauser og struktur i hverdagen er vigtige hjælpemidler i en virksomhedsejers ofte travle arbejdsuge, lyder det fra rådgiver.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Sådan får du finansieringen på plads

En af de største udfordringer for iværksættere er at sikre tilstrækkelig finansiering til at lancere og drive forretningen.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Gå efter succes og sæt det rigtige hold

Som i sportens verden er det helt afgørende for en iværksættervirksomheds succes at have de rette personer på holdet, siger eksperter.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Få styr på den største iværksætter-dræber

Du fik den gode idé, men er der overhovedet nogen, der vil købe? Manglende markedspotentiale koster mange iværksættervirksomheder livet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksætteren er chefen for det hele

Som selvstændig iværksætter skal man kunne træde ind i alle dele af ledelsen, og samtidig skal man være i stand til at lede sig selv. Det er ikke let, men man kan lære det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Ræk hånden ud - der er hjælp hos det offentlige

Der er masser af muligheder for støtte og hjælp for folk med iværksætterambitioner. Både hos det offentlige og hos fagforeningerne.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Iværksættere skal huske strategi og mission

Der ligger meget arbejde i at fastlægge og eksekvere en strategi for en iværksætter, men ikke alt skal være på plads fra dag ét.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Vil du vækste, så søg mod grænsen – og gå over den

Eksportmarkederne rummer store potentialer for danske virksomheder, men det er en svær udfordring at bevæge sig udenfor Danmarks grænser, lyder det.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Outsourcing er et tveægget sværd

Der kan være mange penge at spare ved at placere opgaver hos leverandører, men det er ikke altid den rigtige løsning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Den bedste rådgivning er uvildig

Som iværksætter og ejer af en mindre virksomhed får man løbende brug for sparring, men der er som regel bedre løsninger end at gå til de tre F’er – friends, fools og family.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Tilfredshed er gift for vækstdrømme

Det kan være svært at skabe vækst i en iværksættervirksomhed, hvor ejeren i bund og grund er tilfreds og mangler sult.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Er du klar til at knokle 24/7?

Du bliver herre over dit eget liv og din egen tid. Men livet som selvstændig iværksætter er også hårdt, tidskrævende, og der venter næppe en Porsche lige om hjørnet.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Pas på: En aftale kan også være en fælde

Man kan godt indgå kundeaftaler uden at skulle forbi en advokat. Men sørg for at få indrammet aftalen på skrift - eksempelvis i en mail. Og er man i tvivl, så søg rådgivning.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Dit netværk kan være forskellen på succes eller fiasko

Hvordan bliver man en god netværker? Det gør man blandt andet ved ikke at tænke på sig selv, men ved at tænke på kollektivet, lyder et af rådene.
OPR-Virksomhedslån

Startup serie Man kan aldrig lave for meget markedsføring

Markedsføring er en af de sværeste discipliner for iværksættere og mindre virksomheder. Men man behøver ingen stor pengetank for at få opmærksomhed, lyder det.